CÍSAŘOVNA SISSI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
římský císař, král český a uherský
František Josef I. (1830 – 1916, císař 1848 – 1916)
František Josef I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kdo to byl William Shakespeare
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
III/2 XV B
Jedinou vládnoucí ženou na českém trůně.
František Josef I..
KRÁLOVNA VIKTORIE.
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Rakousko-Uhersko.
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
První císařovna.
Manželky Napoleona Bonaparta
František Josef I. Lenka Ertlová.
Habsburkové na českém trůně
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
(Rosemarie Magdaléna Albach)
Karolina Světlá 8. ročník.
III/2 XVI B
Sourozenci Čapkovi.
Vratislav II Petr Mrkvička.
Claudius Michaela Prokešová.
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
III/2 XV B
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
MARIE TEREZIE RODINA HANI a ANI.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Reálie - bankovky.
František Josef I. – rodinný život
Božena Němcová (1820 – 1862).
William Shakespeare.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
VY_32_INOVACE_Lul_I_17 František Josef I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Vypracovala: Andrea Vařílková Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky,o.p.s. Brno 2011.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
RISKUJ! KAREL IV..
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_29_Marie_Terezie_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Nefertiti.
DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Habsburkové Do 17.Století
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Božena Němcová (1820 – 1862).
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
Šípková Růženka Trochu jinak.
Transkript prezentace:

CÍSAŘOVNA SISSI

ZÁKLADNÍ INFORMACE Narození- 24.12. 1837, Mnichov, Německo Úmrtí- 10. 9. 1898 (60 let), Ženeva, Švýcarsko Manžel- František Josef I. Rodné celé jméno: Alžběta Amálie Evženie Bavorská (Wittelsbachová) Tituly: Císařovna Rakouská, Královna Uherská, nekorunovaná Česká královna, Chorvatská královna Rod: vévodská větev Wittelsbachů Erb:

PŮVOD Narodila se na Štědrý den v Mnichově vévodkyni Ludovice, dceři bavorského krále, a jejímu manželovi, bavorskému vévodovi Maxmiliánu Josefovi Manželství jejích rodičů nebylo příliš šťastné, byla jejich čtvrtým dítětem, přišla na svět dokonce už s jedním zoubkem a v neděli, což bylo považováno za předzvěst štěstí. Měla po nějaké době 8 sourozenců (starších i mladších)

DĚTSTVÍ Dětství strávila v rodném Mnichově a především na milovaném venkovském sídle v Possenhofenu Nejoblíbenější dítě volnomyšlenkářského vévody Mnichovský palác v Mnichově, zde se Sisi narodila… Possenhofen

ZÁSNUBY-VEZME SI CÍSAŘ ZA ŽENU SISSI NEBO NENÉ? Jen jeden ženich pro dvě nevěsty… V době, kdy Sissi ještě nebyla ženou císaře platila za největší krásku rodiny právě Helena. Byla hezčí, vážnější a o poznání vzdělanější než Alžběta. Všechny překvapilo, že si František Josef nevybral Helenu, ale Alžbětu. Setkání v Bad Ischlu... První setkání snoubenců bylo v lázních v Bad Ischlu. Výbavu měla nachystanou starší Nené, na Sissi nikdo nepomyslel. Den svatby stanoven na 24. dubna 1854.

SVATBA A PRVNÍ ROKY PO SVATBĚ Své „ano“ si snoubenci řekli v augustiniánském kostele ve Vídni. První roky manželství byly jako z pohádky. Co ale bylo nejhorší, císař se své ženy ani jedinkrát nezastal. Ve všem měla poslední slovo Sisiina teta a zároveň tchyně. Svatba Sissi a Františka Josefa I. Sissi s rodinou

KULT KRÁSY . Velmi dbala o svou postavu, denně cvičila, jezdila na koni a chodila na dlouhé procházky, při kterých téměř běžela. Při svých 172 cm nevážila více než 45 - 50 kg. Celou svou krásu soustředila císařovna do vosího pasu, korunou však byly její vlasy, které česávala vybraná dvorní dáma . Po učesání předkládala vypadlé vlasy před císařovnu. Císařovna si zřídila ve všech zámcích tělocvičny. Císařovna se proslavila i jako nejlepší jezdkyně své doby. Od svých 40 let se nenechávala fotografovat, takže neexistuje žádný její portrét z pozdější doby, obrazy se ale dochovaly…

SMRT Navzdory preventivním opatřením zůstala císařovna na pospas italskému anarchistovi Luigimu Lucheni , který ji 10.09.1898 v Ženevě bodl trojhranný pilník do srdce.... Císařovna zemřela tak, jak si vždycky přála...bezbolestně.

ŽIVOT V DATECH 24. 12.1837: Sissi se narodila v Mnichově 18. 8.1853: zásnuby v Bad Ischlu 24.4.1854: svatba Sissi a císaře ve Vídni Sissi při korunovaci na Rakouskou císařovnu 5. 3.1855: narodila se první dcera Žofie 15.7. 1856: narodila se Gisela 21.8.1858:narodil se korunní princ Rudolf 1867: korunovace na uherskou královnu 22.4. 1868:narodila se Marie Valerie 31.1. 1889: princ Rudolf umírá 10.9. 1898: Alžběta zavražděna v Ženevě Italem Luchenim Sissi s rozpuštěnými vlasy, tenhle portrét visel v císařově pracovně

SISSI VE FILMU Film Sissi I když jsou filmy "Sissi" staré přes 60 let, dodnes neztratily své kouzlo a jsou velmi oblíbené. HLAVNÍ ROLE: Princezna Alžběta (Sissi): Romy Schneider František Josef I.: Karlheinz Böhm Vévodkyně Ludovika: Magda Schneider Vévoda Max: Gustav Knuth Princezna Helena (Nené): Uta Franz Arcivévodkyně Sofie:Vilma Degischer Film se dočkal dvou pokračování- Sissi, mladá císařovna a Sissi, osudová léta císařovny ŽÁNR: ROMANTIKA, HISTORIE, KOMEDIE, DRAMA

OBRÁZKOVÁ PŘÍLOHA

POKRAČOVÁNÍ OBR. PŘÍLOHY

POEZIE UKÁZKA: Jsem racek a nemám žádnou zem, Císařovna často a ráda skládala básně, ve kterých vystupovala jako Titanie (královna víl ze Shakespearova Snu noci Svatojánské) UKÁZKA: Jsem racek a nemám žádnou zem, Žádnou zemi nezvu svým domovem. Jsem chvíli tu a chvíli tam, od vlny k vlně přelétám…

KDE VŠUDE ŽILA???

ZAJÍMAVOSTI Luigi Lucheni chtěl údajně původně zabít prince z rodu Orléans, ten ale nakonec nepřijel, a tak si vybral za oběť císařovnu. Když se František Josef dozvěděl o smrti své manželky celý v slzách prohlásil :"Vy ani nevíte, jak já jsem tu ženu miloval!“

Díky za pozornost!!!