Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

František Josef I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "František Josef I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 František Josef I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D František Josef I. Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 http://www. billerantik. de/gallery2/main

3 Život František Josef Karel se narodil 18. srpna 1830 ve Vídni. Syn arcivévody Františka Karla a Žofie, bavorské princezny. 4 sourozenci: Maxmilián, Karel Ludvík , Marie Anna a Ludvík Viktor.

4 František Josef I. (18. srpna 1830 zámek Schönbrunn, Vídeň – 21
František Josef I. (18. srpna 1830 zámek Schönbrunn, Vídeň – 21. listopadu 1916 tamtéž) z rodu Habsbursko-lotrinského byl 68 let císař rakouský. Dále byl král český (nekorunovaný) a uherský (korunovace 1867), král lombardský a benátský, dalmátský, chorvatský, slavonský.

5 František Josef se roku 1854 oženil se svojí sestřenicí Alžbětou Bavorskou. Stal se jedním z nejdéle vládnoucích panovníků na světě. Dožil se i pravděpodobně nejvyššího věku (86 let) ze všech habsburských panovníků. Na rakouský trůn nastoupil jako reprezentant nepříliš populární politické reakce, která ovládla politickou scénu země po revoluci v roce 1848.

6 V roce 1860 František Josef I
V roce 1860 František Josef I. Říjnovým diplomem otevřel složitou cestu k reformě Rakouska v konstituční monarchii a postupně se přizpůsoboval nové roli konstitučního panovníka. Po prohrané válce s Pruskem v roce 1866 a ztrátě severoitalských držav (Benátska a Lombardska), přistoupil císař k pro Čechy tak nepopulárnímu vyrovnání s Uherskem a nechal se v roce 1867 korunovat uherským králem.

7 Starej Procházka Přezdívku „Starej Procházka“, kterou mu posměšně říkali někteří Češi, císař získal podle rozšířené legendy při své návštěvě Prahy v roce 1901 díky popisku na novinové fotografii „Procházka na mostě“. (Tehdy František Josef I. otevíral slavnostně most, dnes nazývaný most Legií.)

8 Potomci Měl tři děti, po desetileté pauze pak čtvrté: Žofie (1855–1857) Gisela (1856–1932) Rudolf (1858– věnoval se přírodním vědám. Mimo jiné spolupracoval na Brehmově Životě zvířat.) Marie Valerie (1868–1924)

9 Zápis František Josef I. (1848 – 1916) Nejdéle vládnoucí Habsburk – 68 let 1860 vydává Říjnový diplom 1867 se nechává korunovat Uherským králem

10 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová Druhé pololetí, únor Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, Habsburkové, habsburská monarchie, František Josef I. S ohledem na dlouho dobu vlády a skutečností, že se de facto jedná o posledního Habsburka před rozpadem monarchie jsem zvolila trochu podrobnější informace pro žáky. V této prezentaci bych nevolila žádný pracovní list, ale nechala bych žáky, aby se společně pokusili zpracovat základní rodokmen rakouských Habsburků a s pomocí internetu připravili jejich malé medailóny. Je možné pracovat samostatně, ve dvojicích i ve skupinách. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "František Josef I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google