Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Advertisements

EKOLOGIE.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Projevy života, třídění organismů
Základní ekologické pojmy
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Charakteristika ekosystému
Zkoumání a ochrana přírody
Registrační číslo projektu:
Složky krajiny a životní prostředí
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Úvod do ekologie.
LES ŘASY.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Potravní pyramida, potravní řetězec
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Přizpůsobení živočichů prostředí
Biosféra.
Mnohobuněčné organismy
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Projevy života, třídění organismů
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Země a život, vývoj života
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Získávání energie pro život
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Podmínky pro život na Zemi
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy abiotický biotický ekosystém společenstvo optimum minimum maximum jedinec druh populace

Základy ekologie ekologie = věda, která se zabývá vzájemnými vztahy mezi organismy a prostředím a mezi organismy navzájem „oikos“ = dům, domov, „logos“ = věda samostatná až v 19. století, spojována se jménem prof. Ernsta Haeckela mnoho oborů: ekologie obecná, rostlin, živočichů, člověka, krajiny… obrázek 1

Zápis do sešitu Základy ekologie ekologie = studuje vztahy mezi organismy a prostředím a mezi organismy navzájem mnoho oborů: obecná, rostlin, živočichů, člověka, krajiny…

Základní ekologické pojmy biotop = místo, které organismům poskytuje podmínky pro život (les, louka, rybník…) stanoviště = jednoznačně vymezené místo výskytu (louka v Ostravě – Zábřehu severně od ZŠ Horymírova) areál = prostor zeměpisného rozšíření druhu (tučňák císařský – areál je Antarktida) ekologická nika – místo a funkční zařazení organismu do ekosystému (prostorová + potravní nika), určitá nika může být obsazena jen jedním druhem organismu populace = soubor jedinců téhož druhu na určitém místě v určitém čase

Základní ekologické pojmy společenstvo = soubor jedinců různých druhů na určitém biotopu fytocenóza = rostlinné zoocenóza = živočišné ekosystém = společenstvo + neživé prostředí kolem biom = soubor podobných ekosystémů (savana, tropický deštný les…) biosféra = všechny ekosystémy na Zemi biotický – živý abiotický – neživý

Zápis do sešitu Základní ekologické pojmy biotop = poskytuje organismům podmínky pro život stanoviště = jednoznačně vymezené místo výskytu areál = prostor zeměpisného rozšíření druhu ekologická nika – místo a organismu do ekosystému (prostorová + potravní nika), nika může obsazuje vždy jen jeden druh populace = soubor jedinců téhož druhu na určitém místě v určitém čase

Zápis do sešitu společenstvo = soubor jedinců různých druhů na určitém biotopu fytocenóza = rostlinné zoocenóza = živočišné ekosystém = společenstvo + neživé prostředí kolem biom = soubor podobných ekosystémů biosféra = všechny ekosystémy na Zemi biotický – živý abiotický – neživý

Ekologická valence každý organismus vyžaduje jiné prostředí, má jinou ekologickou valenci optimum – organismu se daří nejlépe krajní (mezní) faktory jsou minimum a maximum organismus přestává přežívat interval mezi minimem a maximem se nazývá ekologická valence existuje ekologická přizpůsobivost (adaptibilita) organismů obrázek 2

Zápis do sešitu Ekologická valence organismy mají různou ekologickou valenci optimum – organismu se daří nejlépe mezní faktory jsou minimum a maximum ekologická valence – mezi minimem a maximem ekologická přizpůsobivost organismů

Fotosyntéza děj, při kterém se využívá sluneční energie probíhá na světle za přítomnosti chlorofylu z okolí rostlina získává vodu a CO2 anorganické jednoduché látky mění na organické složité rovnice fotosyntézy: 6 H2O + 6 CO2 chlorofyl,sluneční záření C6H12O6 + 6 O2  cukr (glukóza) opakem fotosyntézy je dýchání  rozkladem cukru se uvolňuje energie potřebná pro život

Zápis do sešitu Fotosyntéza probíhá na světle za přítomnosti chlorofylu z okolí voda a CO2 anorganické jednoduché látky  organické složité rovnice fotosyntézy: 6 H2O + 6 CO2 chlorofyl,sluneční záření C6H12O6 + 6 O2  cukr (glukóza) opakem je dýchání  rozkladem cukru se uvolňuje energie

OPAKOVÁNÍ Základy ekologie Ekologická valence ekologie = studuje vztahy mezi organismy a prostředím a mezi organismy navzájem mnoho oborů: obecná, rostlin, živočichů, člověka, krajiny… Základní ekologické pojmy biotop = poskytuje organismům podmínky pro život stanoviště = jednoznačně vymezené místo výskytu areál = prostor zeměpisného rozšíření druhu ekologická nika – místo a organismu do ekosystému (prostorová + potravní nika), nika může obsazuje vždy jen jeden druh populace = soubor jedinců téhož druhu na určitém místě v určitém čase společenstvo = soubor jedinců různých druhů na určitém biotopu fytocenóza = rostlinné zoocenóza = živočišné ekosystém = společenstvo + neživé prostředí kolem biom = soubor podobných ekosystémů biosféra = všechny ekosystémy na Zemi biotický – živý abiotický – neživý Ekologická valence organismy mají různou ekologickou valenci optimum – organismu se daří nejlépe mezní faktory jsou minimum a maximum ekologická valence – mezi minimem a maximem ekologická přizpůsobivost organismů Fotosyntéza probíhá na světle za přítomnosti chlorofylu z okolí voda a CO2 anorganické jednoduché látky  organické složité rovnice fotosyntézy: 6 H2O + 6 CO2 chlorofyl,sluneční záření C6H12O6 + 6 O2  cukr (glukóza) opakem je dýchání  rozkladem cukru se uvolňuje energie

Otázky a úkoly Co znamenají pojmy minimum, maximum a optimum? Jak vypadá rovnice fotosyntézy? Pamatuješ si některé ekologické pojmy? Vyjmenuj je a vysvětli.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Zdeněk MARTINEC a Jan VÍTEK. Přírodopis 4: pro 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 88 s. ISBN 80-7235-261-X. [2012-04-09] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-04-09] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – Ernst Haeckel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Ernst_Haeckel_2.jpg obr. 2 – Gaussova křivka, autor Mgr. Hana Žídková