DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Specifické vývojové poruchy chování a učení
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
PROJEKT NAŠÍ ŠKOLY PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU.
Speciální péče na naší škole
Narušená komunikační schopnost PaedDr
Specifické poruchy učení
Dysortografie Dysortografie je specifická porucha pravopisu. Nepostihuje celou oblast gramatiky jazyka, ale týká se tzv. specifických dysortografických.
Reedukace dysortografie
Specifické poruchy učení
Péče o žáky s SPU.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Český jazyk – 2.ročník „Slovo, slabika, hláska, písmeno“
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor: Helena Jordánová, Mgr. ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor: Helena Jordánová, Mgr. VY_32_INOVACE_9,čj.
Příčiny SPU.
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami a žáci mimořádně nadaní
Reedukace SPU s využitím počítačů
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostika a reedukace
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Dyslexie jako celoživotní zátěž 2015 Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
SPISOVNÁ VÝSLOVNOST ČEŠTINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Lucie Bušová. Dostupné z Metodického portálu
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Problematika neprospěchu žáka
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.
Čtení u SP. Čtení artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu základní schopnosti:
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Seznámení se s hláskami a jejich dělení
SZ7BP_SP1S Seminář ke speciální pedagogice 1
Specifické poruchy učení
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
ZÁTIŠÍ PODLE PAULA CÉZANNA
Specifické poruchy učení
Specifické poruchy učení a NKS
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Název školy : ZŠ Pardubice - Spořilov
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
KONFUCIUS čínský filosof 551 – 479 př.n.l.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

porucha schopnosti osvojit si pravopis jazyka DYSORTOGRAFIE = porucha schopnosti osvojit si pravopis jazyka

DYSORTOGRAFIE Nezahrnuje celou gramatiku, vztahuje se převážně na tzv. specifické dysortografické jevy. Specifické dysortografické jevy: rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek rozlišování slabiky dy-di, ty-ti, ny-ni rozlišování sykavek (s, c, z, š, č, ž) nezvládnutí hranice slov ve větě přidávání/vynechávání písmen/slabik

DYSORTOGRAFIE Osoby trpící dysortografií lze rozdělit na 2 typy: hyperaktivní typ – osoba je se psaním hotova dříve, než si stihne vše promyslet a ujasnit, dochází tak k velkým chybám    hypoaktivní typ – osoba píše zdlouhavě, trvá jí dlouho, než určitý výraz v paměti vyhledá 

PŘÍZNAKY sluchové vnímání - skládání a rozkládání slov zrakové vnímání - rozlišování zrcadlových tvarů, postřeh pro detail, fixace tvarů  reprodukce a vyvozování rytmu, tj. délek u slov  negativní vývoj v řečové složce rozumových schopností  nedokonalost v jemné motorice, převod z jedné zrakové modality do jiné  obtíže ve slaďování vnímaného s koordinovanými a jemnými pohyby ruky

PŘÍZNAKY  specifické poruchy řeči (expresivní forma řeči i impresivní forma řeči)  problematická pravolevá orientace, orientace na ploše, tzv. nevyhraněná  lateralita  jiné tempo zpracovávání informací, zpomalené psaní, křečovitý úchop tužky  oslabená paměť pro verbální logický materiál  časté spojení s dyslexií a dyspraxií

PŘÍČINY Porodní trauma a následná problematika ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) Specifické spouštěcí faktory, tj. např. rozvod rodičů, jiná traumatická záležitost, snížená motivace atd.

ODSTRANĚNÍ, ZMÍRNĚNÍ DYSORTOGRAFIE Rozlišování DI, TI, NI / DY, TY, NY -Vedeme žáky k tomu, aby si diktovali, co píší a napsané po sobě zkontrolovali Rozlišování sykavek (S, C, Z, Š, Č, Ž) -K nápravě požíváme karty s písmeny a obrázky se slovy, které obsahují sykavku Vynechávání, přidávání písmen (slabik)-Při nápravě cvičíme sluchovou analýzu a syntézu slov, klademe důraz na pečlivou výslovnost Při probírání mluvnice pomáháme dětem kartičkami s krátkými a dlouhými samohláskami, s měkkými a tvrdým i. Měkkými a tvrdými kostkami, kartami s dvojicemi párových souhlásek, které se jinak píší a jinak vyslovují a různými přehlednými tabulkami probíraných mluvnických jevů

UKÁZKA DYSORTOGRAFIE

PRAMENY Dysortogragfie. In: Metodický portál RVP: wiki [online]. 2012 [cit. 2013-10-4]. Dostupné z: http://wiki.rvp.cz/Knihovna/1.Pedagogicky_lexikon/D/Dysortografie VYMĚTALOVÁ, Lenka. Možnosti nápravy dyslexie a dysortografie na b ě žné ZŠ [online]. Brno, 2008 [cit. 2013-10-29]. Dostupné z: http://is.muni.cz/th/54628/pedf_b/BK_29_1_.3..pdf. Bakalářská práce. Masarykova univerzita. OBRÁZKY Dostupné z :<http://skolni-poradenstvi.wz.cz/pismo-dysortografie.jpg> [2013-10-4]