21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rozbor uměleckého textu
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Pro Lucku kterou z celého srdce miluji!
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Portréty literárních osobností světové literatury.
František Hrubín Jan Musil.
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Období stalinismu Pavel Šupka
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
 * 19.září 1881 (Mladá Boleslav)  Inspirace na pouti  Maturita – 1899  1901 – báňská akademie v Příbrami, 1905 – malířství  Život v Brně – karikatury.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Emil František Burian
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Beat generation, rozhněvaní mladí muži
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
Jan Neruda - dílo.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
UMĚLECKÉ SMĚRY POČÁTKU 20. STOLETÍ I.
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Vypracoval: Ondřej Dutka
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
AUTOR: Kateřina Křížová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Česká společnost
Spisovatelé dětské literatury
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Česká meziválečná poezie
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy

O autorovi Přínos Dílo Shrnutí Obsah

Stručně Walter „Walt“ Whitman Žil 1819-1892 Americký spisovatel, básník a novinář Zakladatel moderní americké poezie Průkopník civilismu

Život Problematické dětství Finanční nedostatky Práce jako poslíček, později tiskařský učeň Zájem o politiku – levice Wilmot Provisco Časopis Daily Eagle

Život Noviny “Freeman” Ošetřovatel za americké občanské války Po válce úředník Prodělal mrtvici – upoután na lůžko Pravděpodobně homo/bisexuál

„Básník vidí nejdál a tudíž jeho víra je nejpevnější „Básník vidí nejdál a tudíž jeho víra je nejpevnější. Jeho myšlenky jsou chvalozpěvem na všechno, co je.“ - Walt Whitman

Literární vliv a přínos Silné city vůči básníkům “Kosmické myšlení” Věřil ve vznik nového řádu básníků, kteří nahradí náboženství. Předpojal Beat Generation Ovlivnil mnoho amerických básníků „Tento nový básník bude lidský kněz, neuzná za vhodné obhajovat nesmrtelnost nebo Boha nebo dokonalost věcí nebo znamenitou krásu a skutečnost duše. Povstanou v Americe a najdou odezvu ze všech ostatních koutů Země.“

„Takto bys měl konat: Miluj zemi a slunce a zvěř, opovrhuj bohatstvím, dávej almužnu každému, kdo si o ni řekne, zastávej se hlupců a bláznů, věnuj své příjmy a práci druhým, nenáviď tyrany, nepři se o Bohu, k lidem buď trpělivý a shovívavý, neskláněj se před známým ani neznámým nebo před mužem či muži, jednej upřímně se silnými nevzdělanými osobami a matkami od rodin, čti tyto stránky na otevřeném povětří v každém období každého roku, přebírej si vše, co tě učili ve škole nebo kostele, neb co ti řekly knihy, opusť vše, co zraňuje tvou duši a ty sám budeš velkou básní a dosáhneš nejbohatší plynulosti nejen slov, ale i tichých linek rtů a tváře a řas a každičkého pohybu tvého těla. TYTELL, John. Nazí andělé. Olomouc : Votobia, 1996. ISBN 80-7198-104-4. Kapitola Allen Ginsberg a tradice mesianismu, s. 237.

Dílo Radikálně levicové názory Značný vliv na celosvětovou literaturu Nebál se ničeho

Dílo Stébla trávy – básnická sbírka Zpěv o mně – úvodní báseň Rány na buben - část sbírky Měla původně vyjít samostatně. Vyhlídky demokracie Příkladné dny Demokracie, ženo má!

Stébla trávy Celoživotní dílo 396 básní Unikátní dílo Poprvé vydána 1855 Sexuální tématika Využití “volného verše”

Stébla trávy Základní kámen uvolnění básnické tvorby Oslavuje lidské tělo a materiální svět Zdůrazňuje roli těla a ducha Staví je do roviny

Zpět Civilismus Civilizační či civilní poezie Konec 19. století a začátek 20. století Zobrazuje technické vymoženosti, modern život Oslavuje všední věci a lidskou práci. Émile Verhaeren Stanislav Neumann Josef Hora Josef Škvorecký

Shrnutí Americký spisovatel, básník a novinář 19. století Silně ovlivnil literaturu budoucnosti Průkopník psaní Využití volného verše Stébla trávy Sbírka 396 básní Vydána 1855 Upravoval ji celý život Nekonvenční na svoji dobu

Děkuji za pozornost