„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
Životní úroveň (II. část)
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Péče o seniory.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Příspěvek na péči je nezbytné valorizovat.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Seminář v Poslanecké sněmovně „Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?“ Praha 17. dubna 2015.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Pečující osoby Barbora Uhlířová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Podpora pečujících osob
Pečovatelská služba.
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
1. Současný legislativní stav
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Státní sociální podpora
Dobrovolnické programy
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014

Místo úvodu Při analýze postavení pečujících osob je nezbytné si uvědomit několik skutečností. -Péče se promítá do celého života pečující osoby -Vysoká emocionální zátěž -Nedostatek vlastního času -Nikdy nekončící činnost -Mnohdy i určitá osamělost -I přes tyto nároky je péče v rodinách nejčastější -Péčí často rodiny řeší nezaměstnanost

Trochu statistiky J. Votoček ve své diplomové práci uvádí násl. čísla. -80 % pečujících osob jsou ženy -U seniorů je nejpočetnější skupinou věk pečujících osob 51 – 60 let a dále 61 – 70 let -U OZP bude věk nižší – péče o děti se ZP -70 % pečujících osob žijí ve společné domácnosti -35 % pečujících osob má zaměstnání -Téměř 30 % poskytuje péči více než 12 hodin denně -Dále se jedna o péči 7 – 5 a 5 – 3 hodiny

Podpora pečujících osob -Vztah mezi pečující osobou blízkou a pečovanou osobou není nijak právně upraven – a to je asi dobře!? Definuje jen asistenta sociální péče -Pokud pečovaná osoba je příjemcem II. až IV. stupně, je zdravotně i sociálně pojištěna -Není vůbec právně upravena sousedská výpomoc, což považuji za zásadní chybu -Podpora ze strany sociálních pracovníků je minimální

Zásadní problémy pečujících osob -Nízká úroveň příspěvku na péči – 8 let nebyl valorizován -Dlouhodobá péče vede nutně k nižší úrovni důchodů, dle průzkumu NRZP ČR, někdy jsou starobní důchody na úrovni životního minima -Je to v zásadním nepoměru s odvedeným výkonem, ale také i s přínosem pro společnost, který je ekonomicky měřitelný -Z výzkumu vyplývá, že to je jedna z obav pečujících osob

Zásadní problémy pečujících osob -Žijí v neustálém stresu ze svého zdravotního stavu, nemají čas na péči o sebe -Není zajištěna možnost dovolené, lázeňské péče atd. -Mají obavy z nového posouzení míry závislosti a tím snížení Pnp, případně delšího pobytu osob o které pečují ve ZZ – zastavení výplaty Pnp – nutnost evidence na ÚP -Pozastavení výplaty Pnp vytváří neřešitelnou situaci pro pečující osoby – okamžitá ztráta příjmů

Zásadní problémy pečujících osob -Strach z nejistoty systému – neustálá snaha preference formální péče před neformální péčí -Nepochopení, že příspěvek na péči slouží pečující osobě jako příjem pro úhradu základních životních potřeb

Co dělat? Řešení nejsou složitá, ale musí být politická vůle -Spolupráce se soc. pracovníky, poradenství, možnost odpočinku – nejlépe na úrovni obcí -Změnit zdravotnické předpisy tak, aby osoby dlouhodobě pečující o osoby blízké či asistenti pečovatelské péče měli nárok na zvýšenou zdravotní ochranu a po určitém počtu odpracovaných let také nárok na hrazenou lázeňskou péči. -Posílit sociální zajištění pečujících osob změnit výpočtový model nároků na důchod, pokud je péče poskytována po delší dobu (15 let?).

Co dělat? -V případě dlouhodobého pobytu příjemce péče ve zdravotnickém zařízení nebo úmrtí poskytnout pečujícím osobám odpovídající podporu v nezaměstnanosti a zajištění příjmů -Zákonem umožnit poskytování péče osobami blízkými ve zdravotnických zařízeních -Zcela změnit posuzování míry závislosti – multidisciplinární tým, stanovit kriteria případného nového posouzení, rozhodující musí být sociální šetření

Co dělat -Zajistit pomoc psychologů a dalších odborníků k překonání stresů, marnosti svého snažení, „vyhoření“ apod. -Především však je nezbytné dát prestiž neformální péči a společensky ocenit všechny, kteří se jí věnují.

Děkuji Vám za pozornost a jsem připraven na Vaše případné otázky Mgr. Václav Krása