Pracovní setkání ředitelů PO ZK Adamantino 8. 4. 2014 - společná část Lenka Janalíková oddělení organizační a správní odboru ŠK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Advertisements

Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Ing. Eva Kotková & Ing. Věra Exnerová.
Právo na informace Tereza Danielisová,
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
vlastní hodnocení školy
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Výchovní poradci základních a středních škol.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
Poznatky z šetření stížností
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Financování regionálního školství
Pracovní setkání Otrokovice
Porada ředitelů 8. – , Luhačovice
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Implementace zákona o státní službě
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 24. září 2015 Harrachov Dana Štěpánová.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Yveta Opravilová, zástupkyně ředitele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Změny v přijímacím řízení do středních škol v souvislosti s novelou školského zákona KÚ LK 10. a Ing. Eva Kotková.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Informace o výzvě pro školy
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Základní vzdělávání a další …
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Bc. Magdalena Zábranská
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Liberecký inspektorát ČŠI
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
PHmax ve středním vzdělávání
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Sociální práce TEĎ a TADY II
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Institucionální program
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Novinky v předškolním vzdělávání
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
Rozpis rozpočtu a normativy
Transkript prezentace:

Pracovní setkání ředitelů PO ZK Adamantino společná část Lenka Janalíková oddělení organizační a správní odboru ŠK

Směrnice Zásady řízení PO ZK  příspěvkových-organizací-Zlínského-kraje.aspx příspěvkových-organizací-Zlínského-kraje.aspx  Upravuje vztahy mezi zřizovatelem a PO, účinná od  VPO – do jeho působnosti spadají PO podle zaměření hlavní činnosti  SMO – specializovaná oblast působnosti – pro všechny PO kraje (KŘ, EKO, INV, ŘDP, ŘLZ)  Odbor ŠK plní roli VPO i SMO  VPO koordinuje komunikaci PO s orgány kraje a SMO  Práva a povinnosti PO ve vztahu ke zřizovateli (ředitel PO)  Základní pravidla vzájemné komunikace – komunikace mezi PO a zřizovatelem probíhá zejména prostřednictvím VPO

Zřizovací listiny  Dokument, který je třeba respektovat ve všech částech  Nejčastěji PO nerespektují povinnosti při nakládání s majetkem  Chybějící „předchozí písemný souhlas zřizovatele“ nelze zhojit dodatečným krokem (pokud by RZK pouze „vzala na vědomí“, povinnost dle ZL tím není splněna) Návrhy na změny ZL v roce 2014:  Výpůjčky movitého majetku postavit na roveň nájmu movitého majetku  Zjednodušit pronájem majetku „malého rozsahu“  Do doplňkové činnosti zařadit „pronájmy“ (nyní realizováno jako realitní činnost v rámci „volné“ živnosti) Činnost zájmových kroužků: ŠD/ŠK v hlavní činnosti X doplňková činnost

Projednávání v RZK a ZZK  Návrhy a materiály, které jsou předkládány radě nebo zastupitelstvu, je třeba předjednávat a připravovat s předstihem   Plán práce RZK duben – srpen 2014: uzávěrkazasedání RZKzasedání ZZK ČT ÚT ČT PO ST 7. 5.PO materiály na ZZK ČT PO ČT PO ČT PO ČT PO materiály na ZZK

Mimořádné události – Směrnice SM/44/01/11 Přehled mimořádných událostí u organizací – příloha č. 2 směrnice: Obecné 1Požár u organizace se škodou vyšší než ,- Kč 2Evakuace v souvislosti s mimořádnou situací 3Podezření ze spáchání nebo spáchání trestného činu 4Úmrtí n. těžké zranění zaměstnance v prac. procesu Specifické pro školství 5 Zjištění přechovávání v množství větším než malém, výroby, šíření, nabízení, zprostředkování, prodávání nebo jiný způsob opatřování omamných a psychotropních látek nebo alkoholu ve Š/ŠZ 6Zjištění závažných forem šikanování 7Úmrtí n. těžké zranění žáka ve Š/ŠZ 8Trestná činnost páchaná na dětech a mládeži

Školské rady  uplyne třetí tříleté funkční období členů ŠR při ZŠ, SŠ a VOŠ – uplynutím funkčního období členství ve ŠR automaticky zaniká; to platí i pro členy jmenované nebo zvolené v průběhu tříletého období  Aktuální Volební řád pro školy zřiz. ZK byl schválen RZK – k dispozici na → Přehled školských předpisů → Různé  Povinnosti ředitele školy – volební řád (vč. informační povinnosti)  S předstihem připravit a realizovat volby na začátku listopadu  Předcházení stížnostem – informovat volitele s dostatečným předstihem  Návrhy na členy ŠR jmenované zřizovatelem

Systém navrhování změn vzdělávací nabídky a dalších změn s dopadem do rejstříku Š/ŠZ  Koncepční návrhy X ad hoc návrhy  Harmonogram iniciování a projednávání koncepčních návrhů změn: Iniciování případných změn ze strany ředitelů – zaslání zpracovaných návrhů do Zpracování souhrnného materiálučerven 2014 Projednání v RZK – schválení změn, které bude ZK jako zřizovatel navrhovat září 2014 „Oficiální“ podání návrhů změn v rejstříku Š/ŠZ zřizovatelem (KÚ → MŠMT) do 30. září 2014 → říjen 2014 Rozhodnutí příslušného orgánunejpozději leden 2015 Účinnostod

Motivační systém pro Ř PO ZK v roce 2014 (odměny)  2 složky celkové roční odměny: cílová odměna („základní“ a „další“ cílová odměna) ← 80% mimořádná odměna ← 20% celkové maximální roční částky  Základní cílová odměna – ředitel PO splní úkoly vztahující se k výstupům hodnocení činnosti a hospodaření (zvýšení kvality) ke zvýšení efektivity čerpání finančních prostředků  Další cílová odměna – rozvojové úkoly stanoveny ve spolupráci s Ř PO cílové (rozvojové) úkoly vycházejí z koncepce rozvoje školy jsou stanoveny pro daný rok – lze je vyhodnotit v daném roce jsou měřitelné

Motivační systém pro Ř PO ZK v roce 2014 (odměny) cíl ↔ čeho chcete dosáhnout (zkvalitnění, zefektivnění, optimalizace) zkvalitnění vzdělávání prostřednictvím podpory ICT prostřednictvím jakých kroků toho chcete dosáhnout ↔ ukazatel vytvoření DUM a jejich účinné zavedení do výukového procesu měřítko ↔ jak to lze ověřit zpracování xy DUM; využití v xy vyučovacích hodinách v období...  Mimořádná odměna – za úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu aktivita hodná zřetele, která nebyla stanovena v cílových úkolech  Vyhodnocení: v polovině května 2014 (RZK v červnu je a ), za 2. pololetí v říjnu (RZK v listopadu) vypovídající hodnotící zpráva ředitele („důkazy plnění“)

Podpora začínajících ředitelů Profesní podpora pro nové ředitele ze strany zkušeného ředitele obdobného typu Š/ŠZ po určitou dobu (patronát)

Změny předpisů ve školství  Novela vyhlášky č. 47/2005 (ukončování vzdělávání ve SŠ závěrečnou zkouškou, v konzervatoří absolutoriem) účinnost novelizace od ŘŠ může stanovit odlišně pořadí zkoušek (písemná, praktická, ústní) Termín náhradní zkoušky může ZK po dohodě s žákem stanovit do nový § 10a – odměňování předsedů ZK  Nová vyhláška č. 19/2014 (o zápisu vzděl. institucí do seznamu vedeného pro účely státní sociální podpory, o studiu v jednoletých kurzech cizích jazyků s denní výukou) účinnost od návaznost na vrácení pomaturitních kurzů CJ do zákona o státní sociální podpoře od

Změny předpisů ve školství  zákon č. 303/2013 (mění 74 zákonů v souvislosti s přijetím rekodifikace soukromého práva – nejčastěji zavedení nových pojmů) účinnost od mění zákon č. 109/2002 o výkonu ústavní výchovy (zejména §5 – DÚ, §24 – povinnosti ředitele, §26 – zákonní zástupci) ZP (právní úkony, smlouvy, upřesnění pojmů)  nařízení vlády č. 460/2013 (stanovení příspěvku na úhradu péče,... ve ŠZ pro výkon ústavní výchovy) účinnost od rozpětí pro výši kapesného v §2

Připravuje se  Změna zákona o pedagogických pracovnících návrh zřejmě bude obsahovat možnost zaměstnávat nadále PP, který k dosáhne věku 55 let a 20 let praxe na daném druhu školy + další úpravy (např. rodilý mluvčí – problém s definicí pojmu) dotazy na posouzení odborné kvalifikace – dokud není přijata novela, jsou obdobné dotazy zbytečné i přes očekávanou novelu by měl ŘŠ zvážit svůj postup již nyní (při přípravě nového školního roku) v těch případech, kdy existuje na pracovním trhu dostatečná nabídka odborně kvalifikovaných pedagogů  Změna školského zákona ???

Připomenutí  §24 školského zákona V období školního vyučování může ŘŠ ze závažných důvodů, zejména organizačních a technických, vyhlásit pro žáky nejvýše 5 volných dnů ve školním roce.  §21 a §22 školského zákona Žáci mají právo na vzdělávání a školské služby podle tohoto zákona. Žáci jsou povinni docházet do školy (nebo ŠZ) a řádně se vzdělávat.  §24 zákona o PP K dalšímu vzdělávání samostudiem pedagogickým pracovníkům přísluší volno v rozsahu 12 pracovních dnů ve školním roce, nebrání-li tomu vážné provozní důvody (období školního vyučování X období školních prázdnin) nebo účast PP na dalším vzdělávání k udržování nebo zvyšování kvalifikace.

Informace k podávání zpráv o výsledcích finančních kontrol  zákon o finanční kontrole č. 320/2001(§22)  prováděcí vyhláška č. 416/2004 k zákonu  §32, 33 – struktura a rozsah zpráv o výsledcích finančních kontrol, postup a termíny jejich předkládání  § 33 odst. 6 (upraveno): Zprávu předkládá PO do 15. února následujícího roku v písemném vyhotovení nebo v elektronické podobě prostřednictvím informačního systému finanční kontroly ve veřejné správě (modul ročních zpráv)  odd. kontrolní KŘ PO upozorňuje, kontroluje zápis v elektronické podobě  písemně tedy neposílat

Děkuji za pozornost Lenka Janalíková pevná linka: služební mobil: