Dotace 2014-2020 JAK SE PŘIPRAVIT NA ČERPÁNÍ DOTACÍ V NOVÉM PROGRAMOVÉM OBDOBÍ PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ NA VENKOVĚ DOMAŽLICE 7.4. 2015 Ing. Stanislav Šlehofer.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Místní akční skupina Rakovnicko
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Operační program životní prostředí
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Dotace 2014-2020 JAK SE PŘIPRAVIT NA ČERPÁNÍ DOTACÍ V NOVÉM PROGRAMOVÉM OBDOBÍ PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ NA VENKOVĚ DOMAŽLICE 7.4. 2015 Ing. Stanislav Šlehofer Odborné poradenství pro čerpání dotačních titulů z fondů EU IČ: 687934 99. Adresa: Lipová 481, 339 01 Klatovy tel.: +420 606 769 813, e-mail: sslehofer@seznam.cz

Dotace 2014-2020 V programovém období 2014 až 2020 bude mezi jednotlivé operační programy rozděleno z evropských fondů necelých 24 miliard eur, zhruba 650 miliard korun. Oproti minulému programovému období tak celková alokace finančních prostředků pro Českou republiku klesla zhruba o dvě miliardy eur

Dotace 2014-2020 Společné výchozí předpoklady Místo realizace Činnost žadatele Podnikatelský záměr

Dotace 2014-2020 Místo realizace Moravskoslezský a Ústecký kraj Regiony se soustředěnou podporou státu Ostatní regiony kromě Prahy

Dotace 2014-2020 Činnost žadatele Zpracovatelský průmysl (kromě Annexu) Zpracovatelský průmysl (Annex) Obce a organizace jimi zřizované Mikropodnik = do 10 zaměstnanců (45%) Malý podnik = do 50 zaměstnanců (45 %) Střední podnik = do 250 zaměstnanců (35%) Velký podnik = nad 250 zaměstnanců (25%)

Dotace 2014-2020 Podnikatelský záměr Existence záměru nezávislého na podpoře z fondů EU Předmětem podpory je podnikatelský záměr nikoliv např. stroje a zařízení. Ty jsou pouze prostředkem k realizaci záměru Výběrová řízení ŽOPL, udržitelnost projektu, kontroly projektu

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR-VIZE ŽADATELE Dotace 2014-2020 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR-VIZE ŽADATELE 1.CHTĚL BYCH ŽÁDAT O DOTACE, ALE NEVÍM JAK NA TO A NA CO MÁM ŽÁDAT 2.MÁM NÁPAD, ALE K JEHO REALIZACI POTŘEBUJI DALŠÍ INFORMACE, EKONOMICKOU REALIZOVATELNOST, DOPADY 3.MÁM JASNOU PŘEDSTAVU, NEZVLÁDÁM VŠAK ADMINISTRATIVU PROJEKTU

Dotace 2014-2020 PŮVODNÍ ZÁMĚR REALIZAČNÍ ČÁST FINANČNÍ ČÁST UPRAVENÝ ZÁMĚR PO KONFRONTACI UPRAVENÁ REALIZAČNÍ ČÁST FINANCE S OHLEDEM NA DOTACI ZÁMĚR SMĚŘUJCÍ KE KONKRÉTNÍ VÝZVĚ PROGRAMU REALIZACE DEFINOVANÁ PROJEKTEM FINANCE DEFINOVANÉ PROJEKTEM

KONKRÉTNÍ VÝZVA DOTAČNÍHO PROGRAMU Dotace 2014-2010 ZÁMĚR ŽADATELE KONKRÉTNÍ VÝZVA DOTAČNÍHO PROGRAMU

Příklad úspěšného projektu - ŠKOLICÍ STŘEDISKO PEKASS Dotace 2014-2010 Příklad úspěšného projektu - ŠKOLICÍ STŘEDISKO PEKASS Doba realizace projektu: 2009 – 2010 Rozpočet – způsobilé výdaje: 11 190 758 ,- Kč Dotace: 6 239 000,- Kč (56%) Podporované aktivity 1. Výstavba školicího střediska 2. Vybavení školicího střediska

Dotace 2014-2010 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR- Vybudování školícího střediska s kapacitou 12 míst v rámci výstavby nového areálu Vybavení školicího střediska moderní prezentační technikou, nábytkem a zejména strojním zařízením – pekárenským trenažérem Projektový záměr reagoval na situaci v pekárenství: modernizace provozů a nároky na kvalifikaci zaměstnanců

Dotace 2014-2010 Investiční část projektu Vybavení školicího střediska Vybudování školicího střediska OPPI Školicí střediska Udržitelnost projektu Školení teoretických a praktických dovedností OP LZZ

LOGICKÝ RÁMEC PROJEKTU Dotace 2014-2020 LOGICKÝ RÁMEC PROJEKTU Definice potřeb žadatele Výběr cílových skupin Vyhledání vhodného dotačního titulu Konfrontace s podmínkami programu Projektová žádost Investiční část projektu Provozní část projektu Udržitelnost projektu

Podnikatelský projekt roku 2010 Dotace 2014-2020 Podnikatelský projekt roku 2010

Nové období - Hlavní principy Dotace 2014-2020 Nové období - Hlavní principy strategické zaměření a propojování maximální synergie globální rozvojové strategie - definované v Integrovaných plánech rozvoje měst (IPRM), Integrovaných plánech rozvoje území (IPRÚ) a Integrovaných teritoriálních investicích (ITI) kritérium konkurenceschopnosti

Novinky- Informační systém koncového příjemce MS2014+ Dotace 2014-2020 Novinky- Informační systém koncového příjemce MS2014+ zjednoduší život žadatelům je napojen na všechny základní typy registrů, rejstříků a databází plná elektronizace žádosti o podporu a kompletní elektronická administrace projektu edukační videa - http://dotaceeu.cz/cs/Jak-na-projekt/Elektronicka-zadost/Edukacni-videa

Dotace 2014-2020 Novinky jednotné metodiky pro administraci projektů ve všech operačních programech, se stejnou terminologií, lhůtami, limity a postupy sladění postupu při přímém zadávání veřejných zakázek, napřímo do 400 000 korun, aniž by si příjemce podpory musel mapovat trh a cokoli poptávat

STRUKTURA OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V rámci cíle Investice pro růst a zaměstnanost: Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Zaměstnanost Operační program Doprava Operační program Životní prostředí Integrovaný regionální operační program Operační program Praha – pól růstu ČR Operační program Technická pomoc

STRUKTURA OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V rámci cíle Evropská územní spolupráce: Operační programy přeshraniční spolupráce Operační programy meziregionální spolupráce

STRUKTURA OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Pro intervence v oblasti zemědělství a rybářství: Program rozvoje venkova 2014-2020 Program Rybářství 2014-2020

Dotace 2014-2020 OP PIK SPECIFICKÝ CÍL 1.1: Zvýšit inovační výkonnost podniků Zavádění inovací výrobků a služeb do výroby a jejich uvedení na trh Zvýšením inovační výkonnosti se rozumí schopnost podniků uvádět nové produkty na trh, provádět vlastní výzkum a vývoj. Typovým příjemcem podpory je inovativní malý a střední podnik působící v high-tech nebo medium-tech odvětví.

Dotace 2014-2020 Inovací se rozumí implementace nového nebo signifikantně zlepšeného produktu/služby, procesu nebo nové organizační či marketingové metody, přičemž se musí jednat o produkty, procesy a metody, které jsou minimálně nové (či podstatně zlepšené) pro danou firmu. Inovace může vycházet z vlastních vývojových aktivit firmy, nebo může být převzata z jiné organizace.

Dotace 2014-2020 OP PIK SPECIFICKÝ CÍL 2.1: Zvýšit konkurenceschopnost začínajících a rozvojových MSP Realizace podnikatelských záměrů začínajících podniků a rozvojových podniků prostřednictvím vhodných finančních nástrojů (úvěry, záruky za bankovní úvěry, rizikový kapitál) a dotací MSP zejména pro mikropodniky, poskytování poradenských služeb a služeb pro začínající podniky v nemetropolitních, zejména periferních regionech (např. prostřednictvím podnikatelských inkubátorů).

Dotace 2014-2020 OP PIK SPECIFICKÝ CÍL 2.2: Zvýšit internacionalizaci malých a středních podniků Služby pro MSP zaměřené na mezinárodní konkurenceschopnost usnadňující vstup na zahraniční trhy Sofistikované poradenské služby expertů se znalostí mezinárodního prostředí (se specifickou teritoriální znalostí)

Dotace 2014-2020 OP PIK SPECIFICKÝ CÍL 2.3: Zvýšit využitelnost infrastruktury pro podnikání Modernizace výrobních provozů a rekonstrukce stávající zastaralé infrastruktury, rekonstrukce brownfieldů (bez výdajů na odstranění ekologických zátěží) a jejich přeměna na moderní podnikatelské objekt.

Dotace 2014-2020 OP PIK SPECIFICKÝ CÍL 2.4: Zvýšit kapacitu pro odborné vzdělávání v MSP pořízení nových zařízení, vybudování/rozšíření školicích středisek, v rámci kterých budou mít možnost zaměstnavatelé a jejich zaměstnanci proškolení a seznámení se s rozvíjejícími se novými technologiemi, odbornostmi, procesy a novou legislativou související s podnikáním

Dotace 2014-2020 OP PIK SPECIFICKÝ CÍL 3.2: Zvýšit energetickou účinnost podnikatelského sektoru realizace opatření ke snižování energetické náročnosti budov v podnikatelském sektoru (zateplení obvodového pláště, výměna a renovace otvorových výplní, další stavební opatření mající prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy, instalace vzduchotechniky s rekuperací odpadního tepla), využití odpadní energie ve výrobních procesech

Dotace 2014-2020 PRV 2014-2020 Změnou v novém PRV bude jeho užší zaměření, (rozpočet minus 16 mld.). Podpora pro obce a nezemědělské podnikatele bude z ostatních OP. PRV bude zaměřen na investice do zemědělských podniků a diverzifikace činností v oblastech zpracovatelského průmyslu, maloobchodu či stavebnictví, v oblasti cestovního ruchu na podporu agroturistiky. Dále budou podporovány investice do zpracování zemědělských produktů, balení a značení výrobků včetně monitoringu kvality.

Dotace 2014-2020 OP Zaměstnanost Podpora opatření na trhu práce – využití pružných forem pracovního poměru, zvýšení profesní mobility, vyšší stupeň spolupráce se zaměstnavateli, jejich potřebami; Sociální začleňování – zaměření na: inkluzívní vzdělávání (zařazování všech do tzv. hlavního vzdělávacího proudu), znevýhodněné osoby a jejich sociální a pracovní integraci;

Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE V novém programovacím období mohou obce čerpat zejména z programů: OP Životní prostředí, OP Zaměstnanost Integrovaný regionální operační program, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a z Programu rozvoje venkova

VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE Bude významně posílen regionální aspekt předkládaných projektů Důraz na meziobecní spolupráci Uplatní se role MAS, svazků obcí a iniciativ meziobecní spolupráce.

VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE Role MAS bude významně posílena, při realizaci strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD), budou podporovány aktivity a činnosti (projekty) připravené a realizované konečnými příjemci, které naplňují cíle SCLLD, jsou vybrané danou MAS a jsou zároveň financovatelné z dotčených programů. Výše způsobilých výdajů na jeden projekt bude omezena částkou 5 mil. Kč.

VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Specifický cíl: 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství 4.4: Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech 1.3: Zajistit povodňovou ochranu v intravilánu

VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Specifický cíl 1.4: Podpořit preventivní protipovodňová opatření 3.3: Zvýšit energetické využití odpadů jako zdroje surovin. 3.4: Odstranit a inventarizovat ekologické zátěže. 4.4: Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech 4.5: Snížit environmentální rizika způsobená geofaktory

Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE Specifický cíl: INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Specifický cíl: 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení 1.1: Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T 1.2: Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy 2.1: Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi

Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE Specifický cíl INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Specifický cíl 2.2: Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání 4.1: Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu 3.2: Zvyšování efektivity a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím rozvoje využití a kvality systémů ICT 3.1: Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví

Dotace 2014-2020 Specifický cíl VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ Specifický cíl 3.1.1 Vzdělávání k sociální integraci dětí a žáků 3.2.1 Zvýšení kvality předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ 3.2.2 Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích 3.2.3 Rozvoj systému strategického řízení a hodnocení kvality ve vzdělávání 3.2.5 Zvyšování kvality vzdělávání a odborné přípravy včetně posílení jejich relevance pro trh práce

VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Investiční priorita 2.1 Aktivní začleňování, včetně začleňování s ohledem na podporu rovných příležitostí a aktivní účast a zlepšení zaměstnatelnosti. 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu 2.3 Komunitně vedené strategie místního rozvoje Specifický cíl 3.1 Zvýšit efektivitu sociálních inovací a mezinárodní spolupráce v tematických oblastech OPZ Specifický cíl 4.1: Zvýšit efektivitu a transparentnost veřejné správy

VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 4.3.2 Lesnická infrastruktura 8.3 Podpora předcházení poškozování lesů lesními požáry, přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi. 8.4 Podpora obnovy poškozených lesů lesními požáry, přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi 8.5 Podpora investic ke zvýšení odolnosti a ekologické hodnoty lesních ekosystémů 8.6 Podpora investic do lesnických technologií a zpracování lesnických produktů, jejich mobilizace a uvádění na trh

Dotace 2014-2020 VYBRANÉ PROGRAMY PODPORY PRO OBCE OP PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST (OP PIK) 2.3 Zvýšit využitelnost infrastruktury pro podnikání. Typovým projektem bude modernizace zastaralých, technicky a energeticky nevyhovujících objektů, které bude možné znovu využít pro rozvoj výrobních činností a služeb. V případě, že příjemcem podpory bude municipalita, musí být v projektu jednoznačně prokázáno, že zrekonstruovaný objekt/brownfield/ bude využit MSP, které budou v daném objektu realizovat své podnikatelské záměry.

OČEKÁVÁNÍ 2014- 2020 Nejméně 50% prostředků na posílení výzkumu a inovací a zvýšení konkurenceschopnosti „Nově opravené náměstí v čele se zrekonstruovanou kašnou sice zpříjemní život tamějších občanů, nicméně ke zvýšení konkurenceschopnosti daného regionu příliš nepřispěje. Receptem je spíše přestavba nevyužitého zemědělského brownfieldu na nové laboratoře ve spolupráci s místní univerzitou“.

OČEKÁVÁNÍ 2014- 2020 Alokace finančních prostředků pro ČR klesla a dalším omezením je podíl 50% na zvýšení konkurenceschopnosti a posílení výzkumu a inovací. Dojde tak ke značnému omezení výdajů na komunální a krajskou infrastrukturu (školství, městská centra, ČOV, místní komunikace, zdravotnictví, sportovní infrastruktura, cestovní ruch). Dojde k výraznému útlumu financování základní infrastruktury.

OČEKÁVÁNÍ 2014- 2020 Operační programy by měly podporovat pouze ta odvětví a sektory, kde dochází k selhání trhu, či kde tržní prostředí neexistuje. V podnikatelském prostředí by se proto kromě dotační formy pomoci měly mnohem více využívat tzv. návratné finanční nástroje. Ty budou mít podobu půjček, garancí či přímých kapitálových investic (seed a venture fondy)

OČEKÁVÁNÍ 2014- 2020 minimálně 20 – 25% veškerých prostředků pro daný členský stát musí být směřováno na tzv.  „měkké projekty“ , tj. do sociální oblasti a vzdělávání financované z Evropského sociálního fondu

OČEKÁVÁNÍ 2014- 2020 „Největší šanci získat dotaci z evropských fondů v programovém období 2014 až 2020 budou mít ti žadatelé, kteří budou mít jasnou a konkrétní představu o tom, na co přesně chtějí čerpat podporu, a zároveň dokážou svůj záměr jasně a srozumitelně přenést na papír“ citace Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj.

Dotace 2014-2020 DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Stanislav Šlehofer Odborné poradenství pro čerpání dotačních titulů z fondů EU IČ: 687934 99. Adresa: Lipová 481, 339 01 Klatovy tel.: +420 606 769 813, e-mail: sslehofer@seznam.cz