Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Celostátní síť pro venkov
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
NPU I - Průběžné hodnocení 2017:
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Databáze projektových výstupů OP VK
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Aplikovaný výzkum Program Beta:
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu, vzdělávání a poradenství Ministerstvo zemědělství

Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI v souladu s § 35 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, ve znění pozdějších předpisů; podle „Metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů“ připravené RVVI. Vyhodnocení programů na základě: –údajů poskytovatelů předaných do IS VaVaI; –informací, které poskytovatelé předloží v souhrnné zprávě vyhodnocení programu.

Struktura zprávy o vyhodnocení ukončeného programu 1. Základní údaje o programu; 2. Základní údaje o realizaci programu; 3. Uvedení zvlášť významných výsledků; 4. Jakým způsobem bude využito dosažených výsledků; 5. Srovnání dosažených výsledků se schválenými cíli programu; 6. Srovnání dosažených výsledků programu se stavem v zahraničí; 7. Informace o implementaci Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací schválených usnesením vlády ČR č. 552 ze dne

Údaje od řešitelů K přípravě částí:  Uvedení zvlášť významných výsledků –Struktura: Název organizace; Číslo a název projektu; Typ výsledku podle RIV; Popis, jakým způsobem bude dosaženého výsledku využito; Srovnání výsledku se zahraničím; Vybírány jsou především výsledky významné pro využití v praxi, v některých případech se to může týkat i publikací významných pro praxi (uvádět druhy výsledků, které jsou obsaženy v RIV.)  Jakým způsobem bude využito dosažených výsledků (včetně ekonomických a jiných přínosů)  Srovnání dosažených výsledků programu se stavem v zahraničí

Ekonomické přínosy je nutné přínosy kvantifikovat v (tis) Kč nebo v % a) zvýšení tržeb u organizace (tj. tvůrce výsledků) a u uživatelů; b) snížení nákladů u organizace a u uživatelů; c) zlepšení exportních příležitostí u organizace a u uživatelů; d) zisk (zahrnuje příjmy z licencí apod.) u organizace a u uživatelů; e) jiné ekonomické přínosy; f) nová pracovní místa u organizace a u uživatelů. U ekonomických přínosů je nutné, aby řešitelé v podkladech vždy rozvedli zdůvodnění kvantifikace

Další přínosy a) přínosy v oblasti zdraví obyvatel; b) přínosy v oblasti životního prostředí; c) přínosy v oblasti zdraví a welfare zvířat; d) přínosy v oblasti sociální; e) přínosy v oblasti rozvoje venkova; f) přínosy pro poradenství a vzdělávání; g) přínos pro výzkum; h) jiné přínosy.

Plán uplatnění výsledků (PUV) PUV je součástí závěrečné zprávy a řešitelé projektů v něm uvádějí: Jakým způsobem budou uplatněny nové znalosti/výsledky –typ výsledku vědecká publikace nebo konference apod.; –typ výsledku využitelný v praxi, např. nové postupy; –právně chráněný výsledek typu užitný vzor nebo patent. Termín uplatnění (do 5 let) po ukončení řešení projektů Subjekty, které výsledky uplatní –přímo řešitelé (např. publikace); –třetí osoby (např. zemědělské subjekty, které zavedou nové technologie, postupy aj.).

Typy výsledků podle RIV v programu Výzkum v agrárním komplexu VAK ( ) Způsob uplatněníPočet Využití (G, N, R, Z)324 Prezentace (A, B, C, D, E, J, M, W)1565 Právní ochrana (F, P)132 Ostatní246 Celkem2267 Náklady a výdaje ze státního rozpočtu na program VAK: Z veřejných zdrojů: tis. Kč (skutečnost: tis. Kč) Celkem: tis. Kč (skutečnost: tis. Kč)

Perspektiva hodnocení programů Výběr z návrhu obecných postupů – bude se týkat také požadavků na hodnocení projektů důležitost dopadů, výsledků, výstupů; analýza přínosů; kvalitní vstupní data a závěry z prokázaných skutečností; hodnocení poskytovatelem; externí hodnocení; zpětná vazba na tvůrce politiky. Bude potřebné široké proškolení všech zúčastněných stran kvalitními lektory.

Děkuji za pozornost!