DOPRAVNÍ KAMPAŇ „OBLÉKÁME HADA EDU“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Advertisements

Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
ECVET v Programu celoživotního učení
Den Země – svátek planety
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Příprava nové dopravní politiky ČR
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Ve školním roce 2009 – 2010 získala naše škola finanční příspěvek z grantového programu Na zelenou, který vyhlásila Nadace Partnerství a jehož generálním.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Role školního koordinátora EVVO
Zdravá škola.
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
EVVO v Plzeňském kraji.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt Bezpečné cesty do škol ZŠ Praha 5 Košíře, Nepomucká 1/139 Eva Marková.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Společenská odpovědnost a školy
Strategie regionu, obce
Výbory a pracovní skupiny
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Rozvoj inovací v EU.
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
Polytechnické vzdělávání v praxi
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Š A B L O N Y II.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Druhý stupeň malotřídně
Transkript prezentace:

DOPRAVNÍ KAMPAŇ „OBLÉKÁME HADA EDU“

Co je hra Oblékáme hada Edu? Zábavná a efektivní hra pro základní školy na podporu chůze, cyklistiky a veřejné dopravy při cestování do školy Cílová skupina: děti od 4 do 12 let (V menší míře možné zapojení i mateřských škol) Foto: ZŠ Kaštanová Třinec

Evropský kontext Hra „Oblékáme hada Edu“ je českou verzí evropské kampaně Traffic Snake Game Zapojeno 19 evropských zemí Nyní cca 400 škol (červen 2015) Začala jako malá kampaň ve Flandrech v Belgii (v současnosti zapojeno okolo škol, rodin a dětí v samotném regionu Flander)

Cíle kampaně Cíl: prolomit začarovaný kruh rostoucího objemu automobilové dopravy Děti jsou důležitou cílovou skupinou pro změnu dopravního chování Dopravní chování rodičů má významný vliv na děti a jejich výběr dopravního prostředku. Většina dětí se neučí o výhodách udržitelné dopravy a nevýhodách vysoké míry automobilismu od svých rodičů ani ve škole. Zábava – doprava – ekologie – bezpečnost – zdraví JE TU MOC HUSTÝ PROVOZ NA TO, ABY HONZÍK CHODIL SÁM DO ŠKOLY. TAK HO VOZÍME AUTEM DOPRAVA VYTVÁŘÍ DALŠÍ DOPRAVU

Podpora chůze a jízdy na kole pro děti? Vzdělávání o mobilitě a dopravní výchova jsou stále často ještě spojené jen s výukou pravidel silničního provozu nebo tréninkem bezpečnosti silničního provozu Mnohé děti jsou dopravovány do školy autem, i když bydlí v docházkové či na kole dosažitelné vzdálenosti od školy Individuální dopravní chování se tvoří ve velmi raném věku – „dnešní děti jsou uživatelé zítřejší dopravy“

Soulad s cíli Bílé knihy o dopravě do roku % snížení emisí CO 2 z dopravy (tento cíl je vztažen k roku 1990; do roku 2030 by nicméně mělo dojít alespoň k 20% snížení emisí CO 2 oproti roku 2008) Výsledky kampaně TSG v Evropě (2014): 122 škol -> úspora cca 24,8 tun CO 2

Soulad s cíli Státní politiky ŽP v ČR (2012 – 2020) 2. Ochrana klimatu a zlepšení kvality ovzduší 2.1 Snižování emisí skleníkových plynů a omezování negativních dopadů klimatické změny –Cíl: Snížení emisí skleníkových plynů v rámci EU ETS o 21 % a omezení nárůstu emisí mimo EU ETS na 9 % do roku 2020 oproti úrovni roku 2005 –Opatření: Zajistit pokračování stávajících a přípravu nových programů zaměřených na snižování emisí skleníkových plynů

Soulad s cíli Státního programu EVVO v ČR Základním cílem environmentálního vzdělávání a výchovy další generace je naučit ji žít podle principu (trvale) udržitelného rozvoje. Poskytovat všem dětem a mladým lidem (ZŠ, SŠ. VOŠ) v průběhu vzdělávání: znalosti, dovednosti a návyky potřebné pro ochranu ŽP a pochopení principu (trvale) udržitelného rozvoje, podmínky pro integraci znalostí zejména uplatňováním praktické metody výuky, strukturací učiva a různými aktivitami ovlivňovat způsob myšlení, rozvíjení samostatnosti a tvořivosti, kontakty s okolím i s odbornou praxí a celkový vývoj osobnosti ve smyslu (trvale) udržitelného rozvoje, podporovat spolupráci škol s mimoškolní oblastí – s rodinou, s obcí (…), podporovat aktivní péči o životní prostředí, spolupráci s mimoškolními pracovišti EVVO, s NNO, s osvětovými a kulturně vzdělávacími zařízeními, se sdělovacími prostředky Dílčí úkoly: ovlivňovat prostředí škol, jejich okolí a zabezpečit provoz škol šetrný k ŽP a šetřící přírodní zdroje, zkušenosti ze škol orientovaných na ŽP rozšiřovat do celé sítě ostatních škol, zdůrazňovat přímé poznávání prostředí a kontakty s živou přírodou,

Materiály pro kampaň Plakát s dopravním hadem (3,5 x 1m; zapůjčíme) Zelené samolepky pro třídu Barevné „puntíky“ pro žáky za udržitelné cesty do školy Manuál pro učitele Informace pro rodiče Hodnotící formuláře

Sběr bodů za cesty udržitelnou dopravou Děti dostanou „puntík“, když do školy cestují: Pěšky Na kole (včetně kolobežky, kolečkových bruslí, skejtbordu) Autobusem / Trolejbusem Vlakem (včetně tramvaje a metra) Společně s jinými dětmi jedním autem (spolujízda) Během celé kampaně učitelé vyplňují třídní hodnotící formuláře

Hra v 6 krocích 1.Průzkum před kampaní a definování cílů 2.Příprava 3.Sbírání bodů za udržitelné cestování 4.Odměňování za pokrok 5.Možnost hrát rozšířenou verzi hry (doprovodné aktivity, tvorba školního plánu udržitelné mobility...) 6.Sběr dat po skončení kampaně

Oblékáme hada Edu (Traffic Snake Game) Každá třída lepí získané puntíky na zelené kruhové třídní samolepky Třídní samolepka je kompletní po dosažení předem stanoveného cíle

Oblékáme hada Edu (Traffic Snake Game) Zelené třídní samolepky se lepí na plakát s hadem Odměna po dosažení stanoveného milníku (5 kruhových symbolů na plakátu s hadem)

Sběr dat – hodnotící formuláře Data za celkem 12 školních dní: – Předběžný průzkum – 2 týdny před startem hry (jednodenní průzkum) – 10 dní hry (po sobě jdoucích školních dní) – Následný průzkum – 3 týdny po skončení kampaně (jednodenní průzkum)

Kampaň v roce 2015 na jaře (březen – květen) – zejména období kolem Dne Země (22. dubna) na podzim (září – listopad) – zejména období kolem Evropského týdne mobility (16. – 22. září) možné navázat na další akce na podporu udržitelné mobility a zodpovědného přístupu k péči o životní prostředí a vzájemně tak podpořit společné cíle tyto termíny nejsou závazné – školy mohou termín realizace hry přizpůsobit svým potřebám Registrace – online na:

Školy a města přihlášené do kampaně (k 7/2015)

Výsledky kampaně na podzim 2014 Česká republika: – Kompletní data poslalo 13 škol z 6 měst, zapojeno přes žáků – Ve všech školách v průběhu kampaně vzrostl podíl udržitelných cest do školy, na 6 z nich dokonce nárůst o více než 20 % ve srovnání s výchozím stavem Evropa: – Zapojeno přes 16 tis. dětí ze 122 škol ve 28 městech – Podíl udržitelných cest do školy vzrostl v průměru o 20 %  úspora zhruba 144 tis. km najetých osobním automobilem  úspora zhruba 24,8 tun CO 2 (více viz zpravodaj kampaně v angličtině na: archive1.com/?u=ba8ea50b206f019e aa&id=4a2d5e40d4&e=[UNIQID]) archive1.com/?u=ba8ea50b206f019e aa&id=4a2d5e40d4&e=[UNIQID]

Ohlasy škol “Had Eda se s našimi samolepkami krásně modrá, jako čistý vzduch a čistá voda.” ZŠ Kaštanová, Třinec “Soutěž se dětem velmi líbila, zakomponovali jsme ji do dalších akcí, které se týkají dopravní výchovy. Děkujeme, že jsme se mohli zúčastnit.” ZŠ Školní, Orlová-Lutyně “Dětem se oblékání hada moc líbilo. Podařilo se nám překročit náš závazek, což jsme všichni moc rádi.” MŠ Budovatelská, Zlín “Děti byly hrou nadšené, moc nás to bavilo, moje třída (čtvrťáci) si to celé vzala na starost, a to je na tom bavilo ještě víc.” ZŠ Zlín, Štefánikova “Děti jsou nadšené a počasí přeje. Docela dost dětí jezdí na kole a dokonce moje dvojčata třeťačky jezdí na ponících :-)” ZŠ Ostrava – Hrabová, Paskovská

Fotogalerie Foto: ZŠ Kaštanová Třinec

Kontakt Národní kontaktní místo pro ČR Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ( Líšeňská 33a, Brno Danuše Smutková: Kampaň probíhá pod záštitou BESIPu

Pojďme hrát! Výhradní odpovědnost za obsah tohoto dokumentu nesou jeho autoři. Nemusí tedy odrážet stanovisko Evropské unie. Ani EASME, ani Evropská komise nenesou zodpovědnost za jakékoliv použití informací, které jsou obsaženy v tomto dokumentu..