PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
Zákon o sociálních službách
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Dny zdraví ZŠ a MŠ Nemojany 1. –
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Struktura výuky.
Zdravá škola.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Reforma školství v ČR.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Definice, základní pojmy
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Preventivní programy pro zlepšení stavu chrupu u dětí
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Reforma školství v ČR.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Oheň, jak ho vidí děti. ZDRAVÍ, BEZPEČÍ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Didaktika TV; Martina Matúšková
POŘADÍ V OBLÉKÁNÍ sebeobsluha.
Rybolov – poznej svou značku
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Děti a sport Jazyk a řeč.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Co se přírodě nelíbí.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
HYGIENA sebeobsluha.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
poznatky, orientace ve známém prostředí
Človíček a jeho tělo zdraví.
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
STOLOVÁNÍ sebeobsluha.
Srovnej botičky do botníku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. Komunikace ve výživě Vyučující: PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. Mgr. Veronika Březková MVDr. Halina Matějová

Organizace předmětu výuka: úterý 16,00- 18,30 hod, Kampus LF učebna č. 108, výuka bude probíhat do konce dubna (24. 4. 2012 poslední) + jedna středa dopoledne (4. 4. 2012) kontakt na vyučující: muzikova@ped.muni.cz, mobil: 604278262 zakončení předmětu: zápočet – aktivní účast, kolokvium – splnění všech úkolů zadávaných během výuky

Komunikace ve výživě dle prostředí dle věku a vzdělání škola (MŠ- VŠ) média (TV, rozhlas, internet) instituce (obec, ministerstva) dle věku a vzdělání s dětmi, s dospívajícími, s dospělými, se seniory s laickou veřejností, s odborníky, s lékaři dle zdravotních specifik těhotné, kojící ženy zdraví v rámci prevence (sportovci, estetika) nemocní (pacienti) dle formy verbální (ústní, písemné od popularizační po odbornou) neverbální (vaše neverbální působení, grafické) komplexní (propagace, reklama)

Komunikace ve výživě Co je k úspěšné komunikaci potřeba? osobnostní projev (zdravé sebevědomí, odbornost, důvěra od pacienta, autorita, rovnocenné partnerství…) jazykový projev (spisovný jazyk, pojmová analýza, srozumitelný projev, přiměřenost sdělení, logický řád myšlenkového procesu...) motivace (promyšlená motivace všude tam, kde půjde o edukaci) zpětná vazba (když jde o edukaci, při práci s pacientem…)

Organizace předmětu Sylabus předmětu – IS MU Co studenti očekávají od tohoto předmětu: doplnily studentky ? Jak připravit kvalitní projekt. ? Vše prakticky, hodně si toho vyzkoušet. ? Aktuální projekty, možnosti realizace, aktuální problematika…

Výživa v systému vzdělávání WHO doporučuje, aby výchova ke zdravé výživě, jakožto každodennímu zdroji života, se stala složkou vzdělávání na všech úrovních školského systému.

Předškolní vzdělávání Rámcový program pro předškolní vzdělávání (RVP PV) Obsah předškolního vzdělávání (dílčí cíle a dílčí výstupy v oblastech) Dítě a jeho tělo (Biologická oblast) Dítě a jeho psychika (Psychologická oblast) Dítě a ten druhý (Interpersonální oblast) Dítě a společnost (Sociálně-kulturní oblast) Dítě a svět (Environmentální oblast)

Předškolní vzdělávání Dítě a jeho tělo Záměrem vzdělávacího úsilí v oblasti biologické je stimulovat a podporovat růst a neurosvalový vývoj dítěte, podporovat jeho fyzickou pohodu, zlepšovat jeho tělesnou zdatnost i pohybovou a zdravotní kulturu, podporovat rozvoj jeho pohybových i manipulačních dovedností, učit je sebeobslužným dovednostem a vést je k zdravým životním návykům a postojům. Dílčí vzdělávací cíle – co pedagog u dítěte podporuje (zaměřeno na výživu) uvědomění si vlastního těla rozvoj a užívání všech smyslů osvojení si věku přiměřených praktických dovedností osvojení si poznatků o těle a jeho zdraví osvojení si dovedností důležitých k podpoře zdraví, vytváření zdravých životních návyků a postojů Vzdělávací nabídka – co pedagog dítěti nabízí (zaměřeno na výživu) manipulační činnosti a jednoduché úkony s předměty, pomůckami, nástroji, náčiním, materiálem smyslové a psychomotorické hry jednoduché pracovní a sebeobslužné činnosti (péče o sebe, o své osobní věci, pořádek aj.) poznávací činnosti zaměřené k osvojování pojmů a poznatků o zdraví, lidském těle, bezpečí, situace přispívající k osvojování návyků zdravého životního stylu

Předškolní vzdělávání Očekávané výstupy – co dítě na konci předškolního období zpravidla dokáže (zaměřeno na výživu) vnímat a rozlišovat pomocí všech smyslů (rozlišovat vůně, chutě, vnímat hmatem apod.) zvládnout sebeobsluhu, uplatňovat základní hygienické a zdravotně preventivní návyky (zvládat osobní hygienu, přijímat stravu a tekutinu, apod.) pojmenovat části těla, některé orgány (včetně pohlavních), znát jejich funkce, mít povědomí o růstu těla, o jeho vývoji a změnách, znát základní pojmy užívané ve spojení se zdravím rozlišovat, co prospívá zdraví (výživa) a co mu škodí (škodlivé látky a vlivy, nezdravé návyky a závislosti, nemoci,) chovat se tak, aby v situacích pro dítě běžných a jemu známých neohrožovalo zdraví, bezpečí a pohodu svou ani druhých mít povědomí o některých způsobech ochrany osobního zdraví a bezpečí a o tom, kde v případě potřeby hledat pomoc (kam se obrátit, koho přivolat, jakým způsobem apod.) Rizika ohrožující úspěch vzdělávacích záměrů pedagoga – co ohrožuje úspěch vzdělávacích záměrů pedagoga (zaměřeno na výživu) denní režim nevyhovuje fyziologickým dětským potřebám a zásadám zdravého životního stylu nedostatečný respekt k individuálním potřebám dětí (látkové výměny, osobního tempa a tepelné pohody apod.) nedostatek či zkreslení elementárních informací o lidském těle, o jeho růstu a vývoji, o funkcích některých částí a orgánů, o zdraví i možnostech jeho ohrožení, způsobech ochrany zdraví a bezpečí nevhodné vzory chování dospělých v prostředí mateřské školy

Předškolní vzdělávání Podmínky předškolního vzdělávání Životospráva (zaměřeno na výživu) Životospráva dětí v mateřské škole je plně vyhovující, jestliže: Dětem je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava (dle předpisu). Je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodržována zdravá technologie přípravy pokrmů a nápojů, děti mají stále ve třídě dostatek tekutin a mezi jednotlivými podávanými pokrmy jsou dodržovány vhodné intervaly. Je nepřípustné násilně nutit děti do jídla. Pedagogové se sami chovají podle zásad zdravého životního stylu a poskytují tak dětem přirozený vzor. Elektronické a literární zdroje: www.RVP.CZ www.vuppraha.cz www.msmt.cz www.uiv.cz Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha : Tauris, 2006.

Základní vzdělávání Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (schválen ministryní školství 23.8. 2004 s platností od šk. roku 2007/08) – viz příloha Elektronické a literární zdroje: www.RVP.CZ www.vuppraha.cz www.msmt.cz www.uiv.cz Rámcový vzdělávací program pro základníní vzdělávání. Praha : Tauris, 2007.

Základní vzdělávání Didaktická analýza učiva Učivo - vymezeno ve školních dokumentech to co škola předkládá žákům k naučení, to co je vyžadováno od žáka jako zvládnuté (poznatky, fakta, pojmy, vztahy, zákony, definice) Pojmová analýza (pojmové hledisko) – rozčlenění učiva na pojmy základní, opěrné, pomocné, rozšiřující (známé x neznámé pojmy) – mít na paměti při veškeré komunikaci o výživě !!! Operační analýza (hledisko operací) – činnosti, které musí udělat učitel a které žáci, aby zvládli učivo Analýza mezipředmětových vztahů - vertikální i horizontální

Rozvoj komunikačních dovedností Vizuální pomůcky Při výuce bývá nejčastěji používán verbální informační kanál, z mnoha příčin jsou však efektivnější informace vizuální. Výzkumy ukazují, že informace do našeho mozku vstupují následujícím způsobem: 87 % očima 9 % ušima 4 % jinými smysly Snažte se předkládat informace vizuálně!!! viz. obrázek Hlavní výhody vizuálních pomůcek: upoutávají pozornost přinášejí změnu a vzbuzují zájem napomáhají porozumění (konceptualizaci) – př. založení stolu při slavnostní hostině jsou snáze zapamatovatelné jsou motivující

Rozvoj komunikačních dovedností Typy vizuálních pomůcek: tabule, interaktivní tabule dataprojektor vizualizér plakáty nástěnky informační brožurky, letáky grafy, diagramy, tabulky, schémata potravinová pyramida modely … Úkol: pokuste se vymyslet co nejvíce způsobů, jak předložit následující informace vizuálně: Choroboplodné zárodky se začnou v jídle množit, pokud mají dostatek tepla, vlhkosti a času. Na vzniku osteoporózy se může během našeho života podílet celá řada faktorů (genetika, věk, výživa, kouření, nedostatek pohybu).

Rozvoj komunikačních dovedností Hra (Daný student si myslí dle zadání viz 1 nebo 2 a ostatní studenti se snaží správně formulovanými otázkami odhalit myšlený např. vitamín, student smí odpovídat pouze ANO/NE.) Hádejte jaký jsem vitamín, minerální látka, živina. Hádejte jaký mám výživový problém.

Děkuji za pozornost

Výživové projekty Kritéria hodnocení: Obsah projektu – věcná správnost Jednoduchost , realizovatelnost Atraktivnost – obsahová, vizuální Didaktická rozpracovanost www stránky Časová náročnost

Posuzované projekty: 5x denně ovoce a zeleninu (Ústav preventivního lékařství, LF MU, 1994) Zdravé zuby (www.zdravezuby.cz) Potravinový talíř (Anabell, www.anabell.cz) Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz) Zdravá 5 (www.zdrava5.cz) Zdravá abeceda (www.zdravaabeceda.cz) Regionální projekty OPS: (http://www.vyziva.venkovskyprostor.cz/)

Další projekty: http://www.skolaplnazdravi.cz/ http://www.vyzivahrou.cz/ Bio do škol:   http://www.biodoskol.cz/?o=3 Víš, co jíš: http://www.viscojis.cz/ Evropské a národní projekty - pro zdravou svačinku ve školách: http://www.happysnack.cz/hlavni-strana-o-projektu/ Ovoce do škol: http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/komodity/rv/04/07 Bonduell: http://www.skolaplnazdravi.cz/ http://www.soutez.hravezijzdrave.cz/soutez.php http://www.saperesoutez.cz/aktuality.htm