Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Global Business Incubation Day 2008,  Inovační centrum a podnikatelský inkubátor ve Vysočanech 8. prosince 2008 Program Prosperita.
Advertisements

Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE - OPPI Program Prosperita.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Podpora poradenských služeb a exportu v letech Ing. Dita Kabelková Projektový manažer RAVEN Consulting, a.s. Praha,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Výzvy programu SLUŽBY INFRASTRUKTURY, aktivita a)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK, MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU

Dosavadní situace  V rámci právě končícího Operačního programu Podnikání a Inovace byla podporována výstavba a rozvoj VTP včetně podnikatelských inkubátorů, a to v rámci programu PROSPERITA.  Vybrané neinvestiční náklady, včetně nákupu poradenských služeb, byly podporovány pouze v rámci tzv. de minimis.  Poradenské služby ve větším objemu, případně výzkumné a vývojové aktivity inkubovaných a spolupracujících inovačních bylo možné podporovat v rámci jiných národních i evropských programů, kdy žadatelem byl inovační MSP.  Absentovala podpora v oblasti přístupu k rizikovému kapitálu; podporu sítí tzv. business angels nelze považovat za úspěšnou.

Nové přístupy v období (Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost)  V rámci OPPIK vytvořen program „Služby infrastruktury“, jehož klíčová aktivita je zaměřena na poskytování sofistikovaných poradenských služeb inkubovaným MSP i firmám vně této inovační infrastruktury.  Program „Inovační vouchery“ bude podporovat nákup výzkumných služeb od univerzit a v.v.i. malými a středními podniky. Administrátory programu mají být Inovační centra včetně VTP.  Bude založen „Národní investiční fond“, v jehož rámci bude poskytován rizikový kapitál a podporovány projekty tzv. „Proof of concept“.

Výzvy Služby infrastruktury-aktivita a) (poskytování poradenských služeb MSP)  Inovační infrastruktury jakoVTP, PI, CTT, IC, BIC (dále jen II) budou prostřednictvím vlastních expertů nebo formou zprostředkování ověřených externích služeb poskytovat inkubovaným a dalším inovativním MSP služby specializovaného poradenství. Důraz bude kladen na rozvoj kvality služeb v těchto oblastech:  strategické řízení a management inovací  strategické poradenství při vstupu na nové trhy  ochrany a využití práv duševního vlastnictví  navazování a rozvíjení výzkumné spolupráce  komercializace výsledků výzkumu  přístup ke kapitálu

Výzva Služby infrastruktury-aktivita a)  II plní roli tzv. zprostředkovatele ve smyslu článku 2.1.2, bod 22, Rámce pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2014/C 198/01)  Způsobilé výdaje:  Osobní náklady konzultantů II  Režijní náklady - 15% z výše osobních nákladů  Výše dotace: mil. Kč  Míra podpory:  % v případě konečných uživatelů služeb infrastruktury (MSP) – limit Kč na MSP/rok  V případě příjemců podpory II infrastruktury 100 % (25% ZV hradí MSP)

Výzva Služby infrastruktury-aktivita a) Hodnotící kritéria  Binární kritérium –  Žadatel/hlavní partner projektu je akreditován European Business Network (EBN) nebo SVTP ČR  Zkušenosti a výsledky žadatele/partnera projektu se zajišťováním funkcí v aktivitách tzv. inovační infrastruktury  Dosavadní zkušenosti žadatele, zkušenosti smluvně zajištěných partnerů žadatele, znalost podnikatelského prostředí v regionu, kvalita projektového týmu  Aktivity žadatele v rámci spolupráci mezi vědeckou/výzkumnou a soukromou podnikatelskou sférou  Kvalita projektového záměru, plán podporovaných aktivit

Program Inovační vouchery (IV)  MPO připravuje vyhlášení první výzvy programu Inovační vouchery na druhý kvartál  Očekává se využití zkušeností z regionálních podpůrných schémat obdobného charakteru a zapojení výzkumných organizací a organizací transferu technologií včetně provozovatelů VTP.  Jak způsob implementace, tak finanční model budou decentralizované a založené na využívání regionálních subjektů.  Alokace na první výzvu se očekává ve výši cca 1 mld. Kč

Program Inovační vouchery (IV) Podporované aktivity  Nákup poradenských, expertních a podpůrných služeb v oblasti inovací od organizací pro výzkum a šíření znalostí s cílem zahájení či zintenzivnění inovačních aktivit malých a středních podniků.  Poradenské, expertní a podpůrné služby v oblasti inovací zahrnují zejména:  měření, zkoušky, výpočty  konzultace, poradenství pro inovace  spolupráce s doktorandy  služby v oblasti nákupu, transferu duševního vlastnictví

Program Inovační vouchery (IV) Hodnotící kritéria  Binární kritérium  Žadatel/hlavní partner projektu je členem European Business Network (EBN) nebo SVTP ČR  Žadatel je organizace, která byla založena/je vlastněna/spoluvlastněna resp. ovládána vysokou školou, krajem případně jinou veřejnou institucí a případný zisk zpětně investuje do svého provozu  Dosavadní zkušenosti žadatele, zkušenosti smluvně zajištěných partnerů žadatele, znalost podnikatelského prostředí v regionu, kvalita projektového týmu  Aktivity žadatele v rámci spolupráci mezi vědeckou/výzkumnou a soukromou podnikatelskou sférou  Kvalita projektové záměru, plán podporovaných aktivit

Program Inovační vouchery (IV)  Analogie k aktivitě a) - Podpora pro II dle Rámce 100%, pro MSP dle GBER 50-75% dle druhu poskytované služby (poradenské a podpůrné služby v oblasti inovací dle článků 18,25,28 a 29 GBER)  Povinnost uplatnit pravidla státní (veřejné podpory) v úrovni konečných příjemců (klientů MSP)  Inovační infrastruktura (II = VTP, PI, CTT, IC, BIC) jako zprostředkovatel nesmí být ve vztahu k výzkumné organizaci, která poskytuje služby za IV  Vyhlášení 1. výzvy přesunuto na 1. pol 2016 z důvodu měnícího se stanoviska EK-DG Competition – hrozí nutnost notifikace programu IV.