Finanční řízení Ing. Michal Čech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční řízení projektu Seminář pro žadatele k oblasti podpory 1.5 OP VK.
Advertisements

Způsobilé výdaje projektů
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZPŮSOB FINANCOVÁNÍ A ZPŮSOBILÉ VÝDAJE.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Hradec Králové TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Finanční část.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
III. Finanční řízení Ing. Lenka Nováková.
III. Finanční řízení Ing. Michal Čech. Obsah Způsobilé výdaje Rozpočet projektu Osobní výdaje Vykazování výdajů Hodnotící kritéria Finanční milníky 2.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu Rozpočet projektu Seminář pro žadatele – 3. výzva oblast podpory
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu Rozpočet projektu Seminář pro žadatele – 5. výzva oblast podpory
Petra Němcová Finanční rámec grantových projektů z OP VK, zaměření na oblast podpory 3.2 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Seminář pro žadatele.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Výzva Budování kapacit pro rozvoj škol I. Praha, 12. února 2016 Seminář pro žadatele.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Způsobilé a nezpůsobilé výdaje Jihomoravský kraj Oddělení evropských dotací Březen 2009.
Přímá podpora kapitola rozpočtu 7 Denisa Kolouchová 1.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje. Financování GP  Celková výše dotace: 100 % celkových způsobilých výdajů  Podíl EU: 85 %  Podíl SR: 15 % 
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu - Výzva č. 51 Finanční řízení 1.
1 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Finanční část projektu Operační program Vzdělávání.
1 Finanční část projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (rozpočet grantových projektů) (seminář pro žadatele.
Finanční řízení Lenka Geržová. 2 Rozpočet Sestavování rozpočtu do žádosti o podporu 3.
Finanční řízení Lenka Geržová Ing. Michal Čech. 2 Rozpočet.
1 Finanční řízení Ing. Jana Literová. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE – DOTAČNÍ PROGRAM „PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V RÁMCI INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PLZEŇSKÉM KRAJI “
Alena Zítková INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Seminář pro žadatele – Interreg V-A Česká republika – Polsko Rozpočet projektu a způsobilé výdaje Sál zastupitelstva Královéhradeckého kraje, 30. září.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Finanční řízení Lenka Geržová. 2 Rozpočet 3 Sestavování rozpočtu do žádosti o podporu 4.
1 Finanční řízení Ing. Jana Čandová. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
IV. Finanční řízení Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje Ing. Petra Kalinová 1.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (zpracování rozpočtu globálních projektů)
Odbor regionálního rozvoje oddělení grantů Jana Patočková 20. června 2012 Tento seminář je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK, oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Liberec.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
Veronika Kamenická Finanční rámec grantových projektů z OP VK pro prioritní osy 1 a 3, oblasti podpory 1.1, 1.3 a 3.2 ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
VÝZVA VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Finanční řízení Lenka Geržová
Sál zastupitelstva Královéhradeckého kraje, 23
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Finanční rámec grantových projektů oblast podpory 3.2 (3. výzva)
Způsobilé výdaje projektu a související
RP04-18 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín,
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář MAS– Prorodinná opatření - realizace
Operační program Zaměstnanost
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Finanční řízení Ing. Michal Čech

Obsah Způsobilé výdaje Rozpočet projektu Přímé výdaje Nepřímé náklady Hodnotící kritéria Finanční milníky 22.4.2017

Způsobilé výdaje 22.4.2017

Způsobilé výdaje Aby mohl být výdaj považován za způsobilý, musí splňovat následující hlediska způsobilosti: Věcná způsobilost Přiměřenost výdaje Časová způsobilost výdaje Místní způsobilost Prokázání výdaje 22.4.2017

Hlediska způsobilosti výdajů Věcná způsobilost – výdaj musí být v souladu s právními předpisy EU a ČR, musí být v souladu s pravidly OP a podmínkami podpory (právní akt) Přiměřenost výdaje – výdaj musí být vynaložen v souladu s principy hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti 22.4.2017

Hlediska způsobilosti výdajů Časová způsobilost – výdaj je časově způsobilý, pokud souvisí s nákladem, který vznikl v období průběhu realizace projektu. Termín pro zahájení projektu je nejdříve 1. 7. 2015. Místní způsobilost – výdaj je způsobilý, pokud je projekt realizován na území, na které se vztahuje program, v jehož rámci je podporován. Prokázání výdaje – výdaj musí být řádně identifikovatelný, prokazatelný a doložitelný. 22.4.2017

Rozpočet projektu 22.4.2017

Sestavení rozpočtu Rozpočet žádosti o podporu musí být sestaven v souladu s pravidlem hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti plánovaných výdajů. Při sestavování rozpočtu projektu je nezbytné plánovat pouze takové výdaje, které mohou být z prostředků OP VVV financovány, tzv. způsobilé výdaje. Pro jednotlivé výzvy mohou být pravidla způsobilosti upřesněna, omezena pouze na určité kategorie výdajů, a to zejména s ohledem na charakter podporovaných aktivit v dané výzvě. 22.4.2017

Obecné zásady tvorby rozpočtu Přiměřenost a opodstatněnost celkové výše rozpočtu a jednotlivých rozpočtových položek zejména vzhledem k cílům a obsahu projektu, velikosti cílové skupiny, délce trvání projektu a obsahu klíčových aktivit, cílovým hodnotám výstupových a výsledkových indikátorů. Vzájemná provázanost jednotlivých položek rozpočtu s plánovanými aktivitami projektu a výdaji s nimi spojenými. Specifikování jednotlivých výdajů projektu v souhrnném rozpočtu v žádosti o podporu (struktura rozpočtu je definovaná ze strany ŘO). 22.4.2017

Přímé výdaje neinvestiční Osobní výdaje Cestovní náhrady Zahraniční Per Diems Hmotný majetek a materiál HW Osobní vybavení Stroje a zařízení Materiál Nehmotný majetek Odpisy Místní kancelář Nákup služeb Outsourcované služby (limit max 49% z celkových způsobilých výdajů) Nájem a leasing Správní a jiné poplatky Přímá podpora 22.4.2017

Osobní výdaje Realizační tým Odborné pozice – zaměstnanci, kteří zajišťují aktivity projektu a pracují s cílovou skupinou projektu. Administrativní tým projektu – pracovníci, kteří zajišťují chod projektu, provádějí jeho monitorování, připravují vyúčtování a zajišťují jeho publicitu (projektový a finanční manažer, asistent, PR manažer apod.). Smyslem jejich činnosti není práce s cílovou skupinou. 22.4.2017

Osobní výdaje Způsobilé výdaje hrubá mzda, plat nebo odměna z dohod zaměstnanců pracujících na projektu včetně zákonných náhrad, resp. příplatků (např. za práci přesčas, práci ve svátek, pokud zaměstnanec vykonával v tomto časovém období práce přímo s projektem související, odměn a prémií, atp.); odvody na sociální a zdravotní pojištění; nemocenská hrazená zaměstnavatelem; zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele; ostatní obligatorní výdaje (FKSP, SP, osobní překážky v práci či službě, indispoziční volno) 22.4.2017

Cestovní náhrady Účel pracovní cesty musí vždy souviset s projektem a být v souladu s cíli projektu. Výdaje spojené s cestovnými náhradami musí odpovídat cenám obvyklým v místě a čase realizace projektu. Musí být realizovány osobami zapojenými do projektu (členy RT). 22.4.2017

Stanovení sazeb mezd/platů Stanovení sazby pomocí ISPV Alternativní způsob výpočtu mzdy/platu Využití limitů stanovených v kapitole 1 dokumentu „Seznam mezd/platů a možné postupy stanovení mezd/platů pro zaměstnance/pracovníky podílející se na realizaci projektů OP VVV“ – lze využít pouze pro pozice S3 manažer a S3 developer 22.4.2017

Cestovní náhrady Způsobilé výdaje cestovné – výdaje spojené s dopravou na služební cestě ubytování/nocležné – za ceny v místě a čase obvyklé stravné – v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a podle odpovídajících vyhlášek MPSV nutné vedlejší výdaje – výdaje související s předmětem pracovní cesty, (parkovné, poplatky spojené s pracovní cestou, konferenční poplatky, poplatky za použití telefonu, dálniční poplatek, apod. Tyto výdaje lze hradit pouze na základě prokázaných úhrad účetních dokladů.) Per diems – náhrady zahraničním expertům (kryjí výdaje za ubytování, stravné a cestovné v ČR) cestovné zahraničního experta – způsobilý výdaj nad rámec per diems 22.4.2017

Hardware a osobní vybavení Pořízení serverů, stacionárních a přenosných personálních počítačů, tiskáren, komunikačních a síťových zařízení, specializovaných koncových zařízení, lokálních sítí, vybavení vědeckých pracoven nábytkem (mobilním i vestavěným), mikroskopy, mobilní telefony, atd. Pořizovací cena samostatných movitých věcí a souborů majetku v účetnictví je rovna, či je nižší než 40 000 Kč a doba použitelnosti je delší než jeden rok. Způsobilým výdajem je pořizovací cena (včetně montáže, dopravy, zapojení, apod.). 22.4.2017

Stroje a zařízení Nákup nových i použitých strojů a zařízení nebo technické zhodnocení stávajícího majetku, kde pořizovací cena samostatných movitých věcí a souborů majetku v účetnictví je rovna, či je nižší než 40 000 Kč a doba použitelnosti je delší než jeden rok. Způsobilým výdajem je pořizovací cena (včetně montáže, dopravy, zapojení, apod.). 22.4.2017

Materiál Vybavení a výzkumný či výukový materiál (chemikálie, součástky, učebnice, materiál pro praktickou výuku,…) sloužící pro odborné klíčové aktivity nebo přímou práci s cílovou skupinou. 22.4.2017

Drobný nehmotný majetek Nákup softwaru, databází (včetně jejich údržby a aktualizace), práv duševního vlastnictví (know-how, licence, patenty, atd.). Pořizovací cena nehmotného neinvestičního majetku je rovna, či je nižší než 60 000 Kč. Způsobilým výdajem je pořizovací cena (včetně instalace, uživatelské podpory, apod.), u know-how pak ocenění znaleckým posudkem od příslušného soudního znalce. 22.4.2017

Odpisy Odpisy hmotného a nehmotného dlouhodobého majetku pořízeného před začátkem nebo i v průběhu realizace projektu. Způsobilost výdajů na základě splnění podmínek: k nákupu dotčeného majetku nebyly využity veřejné prostředky příjemce si vybere formu odpisování způsobilým výdajem je daňový odpis 22.4.2017

Místní kancelář Tato kapitole je hrazena v plné výši z nepřímých nákladů. 22.4.2017

Nákup služeb Podmínky způsobilosti dodávky veškerých služeb jsou v souladu s cíli projektu a přispívají k jejich naplňování; dodávky služeb bezprostředně souvisejí s realizací projektu (časově i místně); limit je stanoven na max. 49% celkových způsobilých výdajů – platí pro podpoložku Outsourcované služby. 22.4.2017

Nákup služeb nákup na zakázku vyvíjených nebo vytvářených publikací, školicích materiálů a multimediálních pomůcek; odborné služby/studie a výzkum ; audit projektu; výdaje na konference/kurzy (zajištění realizace konferencí nebo kurzů pořádaných příjemcem nebo partnerem s finančním příspěvkem); energie (pro realizaci aktivit projektu); opravy a údržba (ve vazbě na aktivity projektu); jiné výdaje (právní poradenství, znalecké posudky, vzdělávání členů odborného týmu související s projektem). 22.4.2017

Nájem a leasing Není-li pro účely projektu hospodárné zakoupení příslušného movitého nebo nemovitého majetku, lze využít jeho krátkodobého nebo dlouhodobého pronájmu. Leasing: Finanční Operativní 22.4.2017

Správní a jiné poplatky Podmínky způsobilosti hospodárnost a přímá vazba na projekt případně požadavek poskytovatele podpory na jejich vynaložení v souvislosti s projektem Způsobilé výdaje pojištění majetku, správní a místní poplatky, poplatky v zájmových organizacích či jiných uskupeních 22.4.2017

Nákup služeb - specifika Při zabezpečení občerstvení formou cateringu jsou výdaje způsobilé jenom v případě řádného zdůvodnění. V rámci vzdělávacích aktivity (školení, semináře, apod.), které svou hodnotou přesahují 10.000 Kč/akce/osoba nebo mají dlouhodobý charakter, jsou způsobilé pouze 1x pro danou pozici realizačního týmu v průběhu realizace projektu. 22.4.2017

Přímá podpora Způsobilé výdaje Mzdové příspěvky náhrada části mzdových výdajů zaměstnavateli za zaměstnance účastnícího se školení Cestovné, ubytování a stravné realizací praxí, stáží, exkurzí a vícedenních vzdělávacích pobytů hrazeno formou přímé úhrady jednotlivci cestovné, ubytování a stravné realizované formou služby je vykazováno v kapitole rozpočtu Nákup služeb Doprovodné aktivity výdaje související se zapojením cílové skupiny v projektu zajištěním asistenta/asistentských služeb poskytovaných přímo zástupcům cílových skupin výdaje na pedagogický dozor dětí, žáků a studentů jako cílové skupiny 22.4.2017

Přímá podpora Pro projekty Smart akcelerátor jsou způsobilé také výdaje, které souvisí s poskytnutím voucheru v rámci aktivity Asistence. Maximální hodnota voucheru je 500 tis. Kč. 22.4.2017

Přímé výdaje investiční Stroje a zařízení Hardware a osobní vybavení Dlouhodobý nehmotný majetek Investice mohou tvořit max. 50% celkových způsobilých výdajů 22.4.2017

Stroje a zařízení Nákup nových i použitých strojů a zařízení nebo technické zhodnocení stávajícího majetku, kdy ocenění samostatných movitých věcí a souborů majetku v účetnictví převyšuje částku 40 000 Kč a doba použitelnosti je delší než jeden rok. Způsobilým výdajem je pořizovací cena (včetně montáže, dopravy, zapojení, apod.). 22.4.2017

Hardware a osobní vybavení Pořízení serverů, stacionárních a přenosných personálních počítačů, tiskáren, komunikačních a síťových zařízení, specializovaných koncových zařízení, lokálních sítí, vybavení vědeckých pracoven nábytkem (mobilním i vestavěným), mikroskopy, mobilní telefony, atd. , kdy ocenění samostatných movitých věcí nebo souborů majetku v účetnictví převyšuje částku 40 000 Kč a doba použitelnosti je delší než jeden rok. Způsobilým výdajem je pořizovací cena (včetně montáže, dopravy, zapojení, apod.) 22.4.2017

Dlouhodobý nehmotný majetek Nákup softwaru, databází (včetně jejich údržby a aktualizace), práv duševního vlastnictví (know- how, licence, patenty, atd.), kdy pořizovací cena dlouhodobého nehmotného majetku převyšuje částku 60 000 Kč a doba použitelnosti je delší než jeden rok. Způsobilým výdajem je pořizovací cena (včetně instalace, uživatelské podpory, apod.), u know- how pak ocenění znaleckým posudkem od příslušného soudního znalce. 22.4.2017

Nepřímé náklady Výše NN je odvozena výpočtem paušální sazbou k výši celkových přímých výdajů. Dolní hranice (v Kč) přímých výdajů Horní hranice (v Kč) přímých výdajů Sazba nepřímých nákladů 13 000 000 25% 13 000 001 21 000 000 21% 21 000 001 30 000 000 18% 30 000 001 40 000 000 16% 40 000 001 50 000 000 14% 50 000 001 a více 12% Administrativní kontrole podléhá jen výše skutečně čerpaných NN. Viz Pravidla pro žadatele a příjemce kapitola 8.7.1. Nepřímé náklady 22.4.2017

Nepřímé náklady Administrace projektu, např.: Osobní náklady – realizační tým (RT) Pozice spojené s řízením projektu Účetnictví, personalistika, ostraha, úklid, údržba, IT podpora Zařízení a vybavení Hardware a software související s administrací projektu Spotřební materiál – kancelářské potřeby Cestovní náhrady Tuzemské služební cesty RT Zahraniční služební cesty administrativních pracovníků Místní kancelář Služby Nájem kanceláře Energie, internetové připojení Poštovné, balené Publicita Bankovní poplatky 22.4.2017

Hodnotící kritéria v rámci věcného hodnocení jsou z finanční stránky hodnoceny následující subkritéria: Přiměřenost a provázanost rozpočtu k obsahové náplni a rozsahu projektu (max 10 bodů) Obecné podmínky způsobilosti výdajů (max 3 body) 22.4.2017

Přiměřenost a provázanost rozpočtu k obsahové náplni a rozsahu projektu Posuzuje se opodstatněnost výše rozpočtu a jednotlivých rozpočtových položek vzhledem k délce trvání projektu, obsahu aktivit/etap, plánovaným výsledkům/výstupům. (V relevantních případech je přitom nezbytné zohlednit i délku a intenzitu práce s cílovou skupinou.)Zda jsou uvedené náklady nezbytné pro realizaci projektu či naopak, zda není rozpočet podhodnocený. Posuzuje se přehlednost rozpočtu - zřejmost členění nákladů do položek a skupin a míru jejich konkretizace 22.4.2017

Přiměřenost a provázanost rozpočtu k obsahové náplni a rozsahu projektu Přiměřeností rozpočtu projektu se rozumí respektování pravidla 3E – hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti z hlediska finančních nákladů ve vazbě na realizaci plánovaných aktivit, plánovaných výstupů a výsledků. Zejména je nutné posoudit: A) Přiměřenost mzdových nákladů/úvazků realizačního týmu vzhledem ke kvalitě (odbornosti) jeho činnosti a také k délce jeho aktivit/etap, které souvisí s prací s cílovou skupinou (např. práce lektora s cílovou skupinou, příprava materiálů pro práci s cílovou skupinou) B) Pokud žadatel hodlá realizaci projektu zajistit též externími dodávkami, je nutno posoudit, zda pořizované zboží či služby či stavební práce budou v projektu využity, zda nejsou pro realizaci projektu nadbytečné či zda parametry pořizovaného zboží a služeb nejsou nepřiměřené. C) Přiměřenost pronajímaných prostor vzhledem k potřebám projektu. D) Přiměřenost množství a parametry pořizovaného IT vybavení. E) Proporcionalitu jednotlivých rozpočtových kapitol uvnitř rozpočtu (např. proporcionalita nákupu zařízení pro realizační tým a úvazků členů realizačního týmu). F) Zda jednotlivé položky odpovídají cenám v místě a čase obvyklým. G) Zda jednotlivé položky odpovídají cenám stanoveným postupem doporučeným ŘO v Pravidlech pro žadatele a příjemce nebo ve výzvě. Přiměřenost a věcnou správnost je třeba posuzovat jak u jednotlivých položek rozpočtu projektu, resp. skupin položek, tak rozpočtu jako celku, aby nedošlo k posouzení pouze některých částí z rozpočtu, zatímco jiné nebudou vzaty v úvahu. 22.4.2017

Obecné podmínky způsobilosti výdajů Posuzuje se rozpočet z pohledu obecných podmínek způsobilosti výdajů, tj. věcné, místní a časové způsobilosti výdajů v rozpočtu. V případě, že žádost o podporu obsahuje nezpůsobilý výdaj, hodnotitel navrhuje jeho vyřazení z rozpočtu. V případě, že není možné nezpůsobilý výdaj z rozpočtu vyřadit (tzn. projekt by nebyl realizovatelný), není možné žádost o podporu doporučit k podpoře. 22.4.2017

Finanční milníky Příjemce je povinen předložit aktualizovaný finanční plán předfinancování a vyúčtování nejpozději před vydáním právního aktu o poskytnutí/převodu podpory. Na základě plánu budou nastaveny závazné průběžné finanční ukazatele projektu. Ukazatelem je poté 80% souhrnné plánované částky vyúčtování za každý po sobě jdoucích 12 měsíců. 22.4.2017

Finanční milníky V případě úpravy průběžných finančních ukazatelů je nutné požádat o podstatnou změnu projektu. Při nesplnění minimální výše finančního ukazatele je poskytovatel oprávněn udělit příjemci sankci. Její výše bude uvedena v právním aktu o poskytnutí podpory. 22.4.2017

Hraniční finanční ukazatel Jeden z průběžných finančních ukazatelů bude příjemci stanoven jako závazný hraniční finanční ukazatel. Hraničním ukazatelem projektu je 60% souhrnné plánované částky vyúčtování za období odpovídající cca 60% doby realizace projektu. Ponížení ukazatele lze pouze podstatnou změnou spolu s žádostí o snížení celkové částky dotace. 22.4.2017

Děkuji za pozornost 22.4.2017