Úřad Regionální Rady, ROP Moravskoslezsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Potenciály Ostravské aglomerace
I T I Plzeňské metropolitní oblasti
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Kancelář strategie města
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
ITI – SPOLUPRÁCE OBCÍ V AGLOMERACI Dr. Ing. Marie Zezůlková, vedoucí Kanceláře strategie města Brna.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Úřad Regionální Rady, ROP Moravskoslezsko Rozdíly a podobnosti mezi ITI a CLLD + Potenciály ITI Ostravské aglomerace Daniel Konczyna Úřad Regionální Rady, ROP Moravskoslezsko 8.12.2014, Ostrava

s ITI pro CLLD Stručné představení ITI jako nástroje Rozdíly a podobnosti ITI a CLLD Potenciály ITI Ostravské aglomerace Q&A

Proč EU navrhuje ITI´s? Umožňují skutečně řešit problémy konkrétního území, kde obecné a sektorové politiky nedosahují očekávaného účinku, nabízejí proaktivně pozitivně ovlivnit rozvoj území balíkem konkrétních a provázaných investic z více prioritních os více operačních programů, jsou nastaveny tak, aby dosáhly koordinace sektorových politik s partnerstvím veřejného a soukromého sektoru na různých úrovních samosprávy.

K čemu jsou ITI´s určeny? K investicím ve specifickém cílovém území (čtvrti, města, městské regiony, metropolitní oblasti, venkovské oblasti, funkční území), k účinnější delegaci řízení a odpovědnosti na zprostředkující subjekty operačních programů, k integraci souvisejících investic s různými vlastnostmi (měkké s tvrdými apod.), v České republice k udržitelnému rozvoji měst, v sedmi metropolitních oblastech.

Metropolitní oblasti ITI Počet obyvatel Počet statuárních měst / obcí v MO Pražská 2 000 000 2/515 Ostravská 990 000 5/233 Brněnská 610 000 1/167 Ústecko-Chomutovská 520 000 5/75 Olomoucká 440 000 3/230 Hradecko-Pardubická 330 000 2/145 Plzeňská 310 000 1/117 Celkem 5 200 000 19/1482

VZDĚLÁVÁNÍ A PODPORA ZAMĚSTNANOSTI PODNIKAVOST A PODNIKÁNÍ PODPORA INVESTIC A VZNIKU PRACOVNÍCH MÍST UDRŽITELNÁ DOPRAVA ENERGETICKÁ ÚČINNOST ÚČINNÉ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ČISOTOTA OVZDUŠÍ UDRŽITELNÁ DOPRAVA KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ZNALOSTNÍ EKONOMIKA A INOVACE SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOST UDRŽITELNÁ DOPRAVA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VZDĚLÁVÁNÍ UDRŽITELNÁ DOPRAVA UDRŽITELNÉ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY VZDĚLÁVÁNÍ VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE EVROPSKÉ CENTRUM TECHNIKY (APLIKOVANÝ VÝZKUM A TECHNICKÉ OBORY, MOBILITA) VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ SLUŽBY INFRASTRUKTURA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ) PODPORA SOULADU NABÍDKY A POPTÁVKY NA TRHU PRÁCE ZNALOSTNÍ EKONOMIKA INFRASTRUKTURA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ SMART MOBILITA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ KONKURENCESCHOPNOST A VZDĚLÁVÁNÍ SOCIÁLNÍ OBLAST A ZDRAVÍ

Řízení ITI (v návrhu) Nositelem ITI ostravské aglomerace bude Statutární město Ostrava. Statutární město Ostrava bude zároveň zprostředkujícím subjektem pro řídící orgány zapojených operačních programů. Delegované zodpovědnosti a činnosti nositele budou vykonávat Řídící výbor ITI, Sekretariát ITI a Manažer ITI. Řídící výbor (ŘV) ITI bude rozhodující platforma složená ze zástupců měst, kraje, venkova, akademické a podnikatelské sféry atd.. ŘV schvaluje projekty z pohledu jejich souladu se Strategií ITI. Součástí ŘV ITI je Sekretariát ITI, výkonná složka, která hodnotí projekty v rámci formálních náležitostí a přijatelnosti a je administrativním zázemím ŘV. Manažer ITI sleduje průběh a plnění ITI, vyvolává poptávku, konzultuje projekty, řeší rizika, zajišťuje marketing, komunikuje s klíčovými aktéry v území aglomerace, nositelem a příjemci. Statutární město Ostrava je zároveň nositelem ITI i konečným příjemcem dotace.

Implementace ITI (v návrhu) 1. Příprava a schválení strategie (zpracovatel + ŘV) 2. Konzultace, koordinace, podpora a příprava projektů pro realizaci strategie (Manažer ITI + tematický koordinátor podle manuálu ITI) 3. Administrace přijatých fichí, vyhodnocení přijatelnosti pro ITI podle výběrových kritérií (Manažer ITI a tematický koordinátor podle manuálu ITI) 4. Posouzení / výběr / schválení vhodných projektů pro realizaci strategie a tím i realizace strategie – navíc smlouva s nositelem projektu (ŘV) 5. Monitoring plnění strategie a cílů v OP a řešení realizace projektů (ŘV + Manažer ITI)

8 rozdílů ITI a CLLD (dle URBACT) CLLD může být součástí ITI, ITI nemůže být součástí CLLD. CLLD je vždy přístup „zdola-nahoru“, ITI je spíše „shora-dolů“. ITI je vždy integrovaná investice, CLLD nemusí být. ITI je řízeno veřejným sektorem, CLLD vyžaduje rovnováhu mezi veřejnou, soukromou a občanskou sférou, kde žádný z partnerů nemá více než 49 % rozhodovacích hlasů ITI může kombinovat investice z jedné nebo více os jednoho nebo více programů, CLLD může bude financováno z drtivé většiny jedinou prioritní osou a Programem rozvoje venkova. Financování průměrného ITI bude zpravidla výrazně větší než u CLLD. V jednom městě lze mít více CLLD, obvykle pro jednu čtvrť nebo sídliště, ITI je pro větší části měst nebo i regiony. Mají úplně jiné zkratky, to s rozdíly mezi ITI a CLLD také souvisí  Zdroj: www.blog.urbact.eu New Programmes For Integrated Territorial Developement: ITI and CLLD at a glance

9 podobností ITI a CLLD (dle URBACT) Jde o nástroje pro území (města, venkovské oblasti, regiony). K přípravě akčního plánu potřebují fázi strategického plánování. Výsledkem plánování je intervenční balíček projektů. Oba nástroje jsou řízený partnerstvími. Oba nástroje jsou nové (pro programové období 2014 – 2020). Oba nástroje ještě nejsou úplně pochopeny (kromě CLLD ve venkovských oblastech, kde funguje přinejmenším 25 let program LEADER). Oba nástroje jsou zatím vnímány jako komplikované a složité. Oběma nástrojům se řídící orgány velkým obloukem vyhýbají. Oba nástroje mají při správném a dobře řízeném využití přirozený potenciál dosáhnout v území, kde budou využity, většího účinku než obecné sektorové programy. Zdroj: www.blog.urbact.eu New Programmes For Integrated Territorial Developement: ITI and CLLD at a glance

ITI Ostravské aglomerace příležitost pro města 2020

ITI Ostravské aglomerace příležitost pro města 2020

Partnerský přístup 13 miliard Kč pro Ostravskou aglomeraci Jednání klíčových aktérů k ITI Ostravsko, 6.5.2014, Čeladná

Aktuální stav ITI Ostravsko Strategie ITI je připravena a projednána relevantními partnery. K upřesnění finančního plánu, indikátorů plnění strategie, harmonogramu, klíčových aktivit a nastavení implementační struktury, je potřeba úzké kooperace s řídícími orgány a shoda na investičních prioritách. Odhadovaná absorpční kapacita významně překračuje navrhovanou alokaci v aktuálních verzích operačních programů.

ITI - SWOT analýza

ITI Ostravské aglomerace

PRÁCE

Podnikání

Prostředí

Larger Urban Zone (EUROSTAT)

Potenciál ITI pro CLLD Zelená ekonomika a zelená pracovní místa (Green Economy + Green Jobs) Účinnější nakládání s odpady – meziobecní spolupráce Vzdělávání pro zelenou ekonomiku Podpora malého a středního podnikání v oborech spojených se zelenou ekonomikou Podpora integrovaných řešení udržitelné mobility Ekologizace vytápění a účinnější nakládání s energiemi Vzdělávání, zaměstnanost a podnikavost - ve vazbě na integrované plány a programy

Esence fungujícího parnetrství: Důvěra a vstřícnost Respekt a ochota naslouchat Schopnost učením změnit sebe Otázky a odpovědi

Děkuji za pozornost  daniel.konczyna@rr-moravskoslezsko.cz www.chytrejsikraj.cz