VÝCVIK JEZDCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
Advertisements

Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Základy sportovního tréninku mládeže
Sdružení AMBRA Žďár nad Sázavou
Režim práce s mladým koněm
Požadavky k získání známky
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Vzdělávání. Zkoušky základního výcviku jezdce x ZZVJ Zučastnilo se 98 uchazečů Úspěšně ukončilo 90 uchazečů 5 uchazečů v opravné zkoušce.
Úvod do předmětu Technologie
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Western Moje hobby..
Podmínky účasti v soutěžích Hipologický klub VFU Terka Šteflíčková.
Teorie jezdectví pro začátečníky Tereza Šteflíčková
Taktická příprava Michal Lehnert.
Mechanika pohybu koní.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Westernové ježdění Vendula Černochová, 1.B, 2009.
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
Atletická průprava pro canicross
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Trasa 1Trasa 1 – modrá Trasa 2Trasa 2 – červená Trasa 3Trasa 3 – zelená Trasa 4Trasa 4 – fialová Trasa 5Trasa 5 – žlutá Trasa 6Trasa 6 - oranžová Mapa.
CHOV KONÍ Význam a využití koní – společenský význam – armádní , správní ; - antika - středověk (rytířský kůň) - novověk – výcvik a rychlost - tažné.
KONĚ Do mých koníčků patří zejména koně. Ke koním chodím každý den od svých sedmi let. Ale je to velice závazný koníček, protože nejde koně jen tak vypnout.
Přednáška č. 3 Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán,stavba cvičební jednotky,metodické zásady kinezioterapie.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Jezdecký sport – koně Koně jsou velmi ušlechtilá zvířata. Většina lidí je používá do parkurového a drezurního sportu a ti jiní,kteří mají koně pro radost.
Výběr koní do plemenitby, nákup koně
Koně Pověstí o vzniku koní je mnoho, pro všechny staré národy byl kůň zvířetem mimořádně cenným, často označovaným jako dar bohů. Avšak člověk dvacátého.
Západočeská univerzita v Plzni
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Technika jízdy skupiny. Technika jízdy skupiny Technika jízdy Technika jízdy pravidla příprava signalizace technika střídání a jízdy v háku Organizace.
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Péče o koně Petra Malečková, DiS..
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Pilates.
Výchova a výcvik koní -Zásady -Etologický základ -Stupnice vzdělání koně -Základy tréninku.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Taťána Havlíčková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Stupně výcviku koně, drezurní ježdění. Základní výcvik 1. stupeň návyk na hmotnost jezdce – několik týdnů, pomalu vyváženost těla s dlouhým rámcem a nosem.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníVýcvik.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Horská turistika.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CYKLISTA VYBAVENÍ JÍZDNÍHO KOLA VYBAVENÍ CYKLISTY.
BOZP při práci ve výškách
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Název projektu: Moderní škola
jen pro vnitřní potřebu
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
ESTETICKÁ SKUPINOVÁ GYMNASTIKA
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Moje HOBBY.
Didaktika tělesné výchovy
Didaktika TV; Martina Matúšková
ODBORNÝ VÝCVIK – výcvik jezdce na kavaletech
Parelli Natural Horsemanship
Transkript prezentace:

VÝCVIK JEZDCE

VÝCVIK JEZDCE VÝCVIK Souhrn činností, jejichž cílem je naučit jezdce komunikovat s koněm prostřednictvím základních pomůcek, správně sedět na koni, účelně používat zesilujících pomůcek. Vypěstovat základy jezdeckého taktu.

VÝCVIK JEZDCE Význam: poskytnout jezdcům vhodnou fyzickou a psychickou zátěž radost z pohybu koně, ušlechtilé využití volného času připravit je pro různé druhy jezdeckých soutěží.

Předpoklady a podmínky výcviku 1) CÍLEVĚDOMOST A ODBORNOST Doba: 150 výcvikových hodin (cca. 1 rok) Cíl: připravit jezdce na úspěšné absolvování Zkoušek základního výcviku jezdce (ZZVJ)  vstup do závodní činnosti  získání jezdecké licence („řidičák na koně“).

Cíl základního výcviku JEZDEC ZVLÁDNE (SAMOSTATNĚ): Ošetřit koně před i po ježdění. Správně nasedlat a nauzdit koně (postup!!!). BOZP při zacházení s koňmi. Pravidla samostatného ježdění na jízdárně i v terénu, jízdárenské cviky. Samostatně vést koně na jízdárně i v terénu ve všech chodech. Správný sed a použití správných pomůcek. Překonávat kavalety a skákat jednoduché malé překážkyna jízdárně i v terénu. Překonat terénní nerovnosti.

ODBORNOST ZÁKLADNÍHO VÝCVIKU Základní výcvik jezdců zajišťuje zkušený cvičitel (trenér?)  vysvětluje, radí, předvádí, dohlíží, zajišťuje dodržování BOZP, přiděluje vhodného koně,… Pokud jezdec zvládne všechny body 1. až 8., tzn. dobře zvládl základní výcvik, trenér ho pak může vyslat na ZZVJ (garant).

Předpoklady a podmínky výcviku ZÁSADY: Vyloučit spěch, neodbornost a hrubé vymáhání požadovaných cviků  jinak to vede ke strachu jezdců, stresu, ale i k úrazům!!! Mladý jezdec má se učit jezdit na tzv. školním koni!!!

Předpoklady a podmínky výcviku VLASTNOSTI ŠKOLNÍHO KONĚ: Klidný temperament (musí být klidný a spolehlivý nejen na jízdárně, ale i v terénu). Min. dokončený základní výcvik. Musí se nechat přivést na otěž a na pomůcky. Ovládá cviky a pohotově reaguje na pomůcky jezdce. Při skákání si sám hledá místo odskoku.

Předpoklady a podmínky výcviku 2) SYSTEMATIČNOST Princip: vyžaduje požadavek plynulosti a nepřerušovanosti výcvikového procesu. Požadavky se postupně zvyšují od lehkých k těžkým, od málo namáhavých k namáhavějším, od jednoduchých ke složitějším.

Předpoklady a podmínky výcviku 3) INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP Metodika výcviku musí být přizpůsobena věku jezdce, tělesné zdatnosti, předběžných znalostí teorie i výcviku jezdce (kodex chování).

Předpoklady a podmínky výcviku 4) RYTMIČNOST Cyklické střídání náročnějších lekcí a méně náročných (zátěž, odpočinek).

Předpoklady a podmínky výcviku 5) STŘÍDÁNÍ VÝCVIKU A JEHO PROSTŘEDÍ Střídání výcviku na jízdárně s prací v cizím prostředí, v různém členitém terénu, na polích, na loukách a na lesních cestách. Začít skokový výcvik na jízdárně později zařadit překonávání překážek v terénu, terénních nerovností, sjíždění svahu (nejprve v kroku, pak v klusu). Zabránění stereotypu a jednotvárného výcviku na známém prostředí. Jezdec pak získává větší pružnosti sedu, uvolněnosti i odvahy.

Předpoklady a podmínky výcviku 6) SOULAD MEZI JEZDCEM A KONĚM Cvičitel po celou dobu výcviku kontroluje a upravuje sed jezdce (dbá na jeho správnosti), ale i použití pomůcek. Jezdce musí dbát rady cvičitele a plní jeho pokyny. Jezdec však musí také „na sobě pracovat“  zdokonalovat se.

Předpoklady a podmínky výcviku 7) BEZPEČNOST Podmínky bezpečného provozování jezdeckého sportu: (také viz. kapitola Úrazy v jezdeckém sportu): Jezdec musí dbát pokynů cvičitele (trenéra). Jezdec se musí seznámit se zásadami bezpečného zacházení s koňmi a dodržovat je.

Předpoklady a podmínky výcviku 7) BEZPEČNOST Jezdec musí používat vhodný jezdecký oděv s bezpečnostními prvky (viz. kapitola Výstroj koně a jezdce): ochranná jezdecká přilba, bezpečnostní vesta (nebo chránič páteře), jezdecká obuv, vhodné jezdecké kalhoty, rukavice Jezdecký oděv musí být vhodně zvolen podle ročního období a momentálního stavu počasí.

ROZDĚLENÍ VÝCVIKŮ PODLE OBTÍŽNOSTI (DRUHY) JEZDECKÉHO VÝCVIKU): Výcvik začínajícího jezdce (začátečníka). Výcvik pokročilého jezdce. Výcvik soutěžního jezdce (specialisty).

Plán základního výcviku jezdce Cíl: získat pevný sed a ovládat koně ve všech chodech. Trvá obvykle 1 rok Jednotlivá výcviková období (4): 1. období (1. - 20. týden) 2. období (21. - 40. týden) 3. období (41. - 49. týden) 4. období (50. - 52. týden)

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) Začátečník (jezdec) by se měl: Seznámit s koněm a získat znalosti o koních (popis těla koně, barvy). Seznámit se zásadami bezpečnosti při zacházení s koňmi (chování ve stáji, uvazování, přistupování ke koni, krmení, napájení, čištění, zvedání nohou). Seznámit s prostředím stáje (provoz, jízdárenský řád apod.).

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) Seznámit a naučit se jízdárenské cviky a povelovou techniku. Seznámit s jezdeckým postrojem (popis postrojů, způsoby uzdění, druhy sedel, ošetřování postrojů). Naučit správný postup sedlání a uzdění koně, umět samostatně nasedlat a nauzdit. Naučit správně vodit koně a předvést ho.

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) Naučit nasedat na koně (naskakovat) a seskakovat z koně. Seznámit a naučit se částečně ovládat koně, používat správně pobídky a pomůcky, znát základy správného sedu. Naučit sedět v kroku, klusu, cvalu (krátkém). Získat důvěru a uvolněnost.

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 1. - 6 Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 1. - 6. lekce (1. - 3. týden) Cíl: Seznámit jezdce s prostředím stáje a chodem jezdeckého areálu. Seznámit jezdce se základy ošetřování koně před i po jízdě. Naučit sedlat a uzdit. Naučit vodit koně, nasedat a sesedat. Naučit správné držení otěží a vysvětlit správný sed na stojícím koni.

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 1. - 6 Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 1. - 6. lekce (1. - 3. týden) Vysvětlit základní pomůcky jezdce (pro vykročení, jízdu v kroku a zastavení). Pracovat na získání důvěry ke koni a rovnováhy v kroku (převážně na lonži, s využitím prostocviků a opravováním sedu). Procvičovat pomůcky a pobídky jezdce v kroku. Vysvětlit a procvičovat základní jízdárenské povely.

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 7. - 12 Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 7. - 12. lekce (4. - 6. týden) Cíl: Začít s nácvikem klusu na lonži - vysvětlit sed pomůcky v pracovním a lehkém klusu. Postupně zdokonalovat rovnováhu v klusu. Naučit vysedat v lehkém klusu. Procvičovat přechody krok, klus (lehký, pracovní), zastavení a správné použití pomůcek jezdce.

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 7. - 12 Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 7. - 12. lekce (4. - 6. týden) Procvičovat vodění koně v kroku – základní jízdárenské cviky (změnit směr, velký kruh, půl jízdárny, ze středu, od stěny ke stěně). Dbát na správný sed a pomůcky (správné použití váhy, holení, ruky jezdce), využívat prostocviky.

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 13. - 18 Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 13. - 18. lekce (7. - 9. týden) Cíl: Zlepšovat sed, měkké a pružné splynutí s pohybem koně. Vhodnými cviky odstraňovat vady v sedu. Zlepšovat pružnost sedu a rovnováhy překračováním bariér a nácvik lehkého sedu. Procvičovat přechody s použitím správných pomůcek. Procvičovat vodění koně v kroku a klusu.

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 19. - 40 Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 19. - 40. lekce (10. - 20. týden) Cíl: Pracovat na dosažení přirozeného a nenuceného sedu /prostocviky, ježdění bez třmenů). Zlepšovat vedení a ovládání koně (základní jízdárenské cviky postupně rozšiřovat – ježdění na vlnovkách, zmenšení a zvětšení kruhu apod.). Procvičovat přechody (krok, klus, zastavení) a použití správných pomůcek (pobídek).

Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 19. - 40 Plán základního výcviku jezdce 1. OBDOBÍ (1. - 20. týden) 19. - 40. lekce (10. - 20. týden) Cvičit střídání nohou v lehkém klusu (rozpoznat, na kterou nohu vysedá). Začít s nácvikem cvalu na lonži, vysvětlit techniku nacválání a pomůcky ve cvalu.

Plán základního výcviku jezdce 2. OBDOBÍ (21. - 40. týden) Naučit jezdce sedět ve cvalu. Zdokonalovat sed, uvolněnost a rovnováhu ve všech chodech. Zlepšovat soulad pomůcek, vedení a ovládání koně.

Plán základního výcviku jezdce 2. OBDOBÍ (21. - 40. týden) 41. - 48 Plán základního výcviku jezdce 2. OBDOBÍ (21. - 40. týden) 41. - 48. lekce (21. - 24. týden) Cíl: Nacválání a samostatné vodění koně ve cvalu (pokud je na to již jezdec připraven z průpravy na lonži). Upevnit sed, držení těla a používání správných pomůcek a pobídek ve všech chodech. Procvičovat klidné nacválání (nejprve na kruhu nebo v rozích) a samostatné vodění koně.

Plán základního výcviku jezdce 2. OBDOBÍ (21. - 40. týden) 49. - 80 Plán základního výcviku jezdce 2. OBDOBÍ (21. - 40. týden) 49. - 80. lekce (25. - 40. týden) Cíl: Postupně zdokonalovat držení těla ve všech chodech a přechodech. Procvičovat vodění koně ve všech chodech (využití jízdárenských cviků). Začít s ježděním v terénu – krok, klus (cca. 1x týdně).

Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ (41. - 49. týden) Při stálém zdokonalování sedu (pevný a pružný) ve všech chodech docílit nezávislosti rukou a aktivních holení při vzájemné souhře při ovládání a vedení koně. Začít s výcvikem ke skoku. Samostatné vedení koně v různorodém a členitém terénu (kavalety, malé překážky).

Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 81. - 90. lekce (41. - 45 Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 81. - 90. lekce (41. - 45. týden) Cíl: Postupně zdokonalovat držení těla ve všech chodech a přechodech. Procvičovat vodění koně ve všech chodech (využití jízdárenských cviků). Začít s ježděním v terénu – krok, klus (cca. 1x týdně).

Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 81. - 90. lekce (41. - 45 Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 81. - 90. lekce (41. - 45. týden) Cíl: Průprava ke skákání. Nácvik skokového sedu na kavaletách. Skákání malých překážek (40 – 50 cm).

Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 91. - 104. lekce (46. - 52 Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 91. - 104. lekce (46. - 52. týden) Cíl: Naučit zásady vedení koně v praxi – na obdélníku i v parkúru. Vysvětlovat, čeho se daným cvikem docílí. Vložit teoretickou průpravu – objasnění pojmů a „stupnici vzdělání koně“. Průprava základní drezurní úlohy a jednoduchého parkúru.

Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 91. - 104. lekce (46. - 52 Plán základního výcviku jezdce 3. OBDOBÍ 91. - 104. lekce (46. - 52. týden) Skoková gymnastika. Ježdění v terénu (ve všech chodech), překonávání malých přírodních překážek.

Plán základního výcviku jezdce 4. OBDOBÍ (50. - 52. týden) Opakování všech lekcí pro zdokonalení jezdců v sedlech a vedení koně ve všech chodech na jízdárně i v terénu. Možnost vykonání ZZVJ (části: písemný test, předvádění, drezura, parkúr). Po úspěšném absolvování ZZVJ se stává jezdec pokročilým. Výběr talentovaných jezdců pro další výcvik – specializaci.

Plán základního výcviku jezdce 4. OBDOBÍ (50. - 52. týden) Opakování všech lekcí pro zdokonalení jezdců v sedlech a vedení koně ve všech chodech na jízdárně i v terénu. Možnost vykonání ZZVJ (části: písemný test, předvádění, drezura, parkúr). Po úspěšném absolvování ZZVJ se stává jezdec pokročilým. Výběr talentovaných jezdců pro další výcvik – specializaci.