Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Strategie Evropa 2020 ve světle krize Seminář Zastoupení EK a Informační kanceláře EP, Praha, Jan Král Odbor koordinace evropských politik.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Hospodářská politika.
PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Lisabonská strategie a její vývoj a reflexe v EU Hlavní směry pro růst a zaměstnanost 2005 – 2008 Mgr. David Póč, KVE ESF MU.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
, Pardubice Školení projektových manažerů Strategické dokumenty Lisabonská strategie a strategický rámec i2010 Národní program reforem.
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Regionální politika EU v období
Společné a koordinované politiky EU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Nástroj změny v místním prostředí
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Digitální učební materiál
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Koordinační výbory NSRR
Transkript prezentace:

Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ

Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální, zaměstnanosti, regionální, sociální, daňová

Členské státy považují své HP za věc společného zájmu a koordinují je v rámci Rady Cílem dosáhnout cílů EU a získat co největší prospěch z integrace pro členské státy

Motivy koordinace Spill-over efekty: opatření v jedné zemi mají dopad na ostatní členy Eurozóna: hybrid mezi jednotnou měnovou politikou a fiskální politikou v rukou členských států Cílem: minimalizovat negativní přeshraniční dopady a maximalizovat pozitivní spill-overs! Až od Maastrichtu!

Charakter koordinace Ve Smlouvě v čl. 99 => vágnost „Koordinace hospodářské politiky je potřebná k tomu, aby byla propojena jedna měnová politika prováděná nezávislou centrální politikou s fiskální a strukturální politikou, za něž nese odpovědnost každý členský stát“ Několik variant/forem Vyvíjí se v čase dle potřeby EU => hlubší integrace

Rozsah koordinace Neexistuje přesné vymezení Mění se s potřebami Unie Jde o všechny opatření vedoucí k cílům EU nad rámec společných politik

Nástroje koordinace 1)Hlavní směry hospodářské politiky 2)Hlavní směry politiky zaměstnanosti, tzv. lucemburský proces 3)Cardiffský proces => orientace na vnitřní trh 4)Kolínský proces => neformální makroekonomický dialog, 2x ročně (ECB, EK, Rada, sociální partneři) 5)Lisabonský proces => strukturální politiky 6)Pakt stability a růstu

Kromě Paktu neexistuje právní vynutitelnost koordinace! Koordinace je tedy v EU založena na konsensu členských zemí => diskuse, informovanost, společné hodnocení

Aktéři koordinace Evropská rada -> stanovení priorit a vydání BEPG Členské státy -> předkládání zpráv a provádění doporučení z EU Komise (DG ECFIN)-> monitoring, příprava zpráv a hodnocení, kontrola EFC/EPC -> stanoviska, příprava práce Rady Rada (ECOFIN) -> schvalování doporučení/sankcí Eurogroup -> neformální diskuse před ECOFINem Sociální partneři -> hlavně otázky zaměstnanosti

Příklady koordinace v EU

Hlavní směry hospodářských politik Broad economic policy guidelines (BEPG) Vychází ze Smlouvy EK -> Rada -> Evropská rada Od roku 1994, vždy na 3 roky Zasahují do dalších nástrojů koordinace 2010 – 2014 Původně 24 hlavních směrů => dnes 6 => tzv. Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020

BEPG pro )Zajistit kvalitu a udržitelnost VF 2)Řešit mae nerovnováhu 3)Snižovat nerovnováhu v eurozóně 4)Optimalizovat podporu V&V a inovací 5)Zefektivnit využívání zdrojů a snížit emise skleníkových plynů 6)Zlepšit obchodní a podnikatelské prostředí

Lisabon - cíl Cílem učinit z Evropy nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa založenou na znalostech, schopnou udržitelného hospodářského růstu, vytváření více kvalitních pracovních příležitostí a zachovávající sociální soudržnost

Lisabon 2000: nutnost zvýšit zaměstnanost, konkurenceschopnost a produktivitu 2005: vyhodnocením zaměření na růst a vyšší kvalitu pracovních míst=> vliv na BEPG => tzv. Integrované hlavní směry pro růst a zaměstnanost 2008: krize způsobuje úbytek pracovních míst, pokles potenciálního produktu, zhoršení VF => EERP 2010: Strategie Evropa 2020

Strategie Evropa priority: 1)Inteligentní růst 2)Udržitelný růst 3)Růst podporující začleňování

Pakt stability a růstu => Další přednáška v bloku k eurozóně

Strategické dokumenty v členských státech Národní program reforem => Lisabon => strukturální politiky Stabilizační/Konvergenční program => Pakt stability a růstu => fiskální politika Oba dokumenty provázány, NPR navazuje a zohledňuje KOPR

Národní program reforem V gesci Úřadu vlády Meziresortní dokument => horizontální pracovní skupina Pro ČR doporučení: udržitelnost VF, zpružnění trhu práce, zefektivnění výdajů na V&V Forma: stanovení cíle => přijaté či plánované nástroje řešení Vyhodnocování ze strany EK=> doporučení Aktuálně NPR pro roky

Koordinace v praxi Příklad KOPR v ČR -Členský stát vypracuje KOPR -KOPR schválí vláda ČR a pošle se do EK -EK -> DG ECFIN -> úředník č. XY pročte doc. A dle modulu sepíše hodnocení -na EFC země seznámena s výsledky -> pak to jde do Rady (ECOFIN) (oficiální verze hodnocení), která se zašle členskému státu -Pokud v EDP EK dále monitoruje zemi