Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
• Ve školním roce 2010/2011 chodí do přípravných tříd 18 dětí, 9 dívek a 9 chlapců. Žáci byli rozděleni do přípravné třídy A: 5 dívek a 4 chlapci a do.
Zdravá strava- básnička
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Strukturované učení PROJEKT EU
Zuby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Dny zdraví ZŠ a MŠ Nemojany 1. –
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Zdravá strava - křížovka
Lidské tělo – všeobecný test
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Zuby, zoubky, zoubečky. Pro 2. třídu ZŠ
Etapy vývoje člověka - křížovka
Průřezová témata klíčových kompetencí
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Stravovací pojmy VY_32_INOVACE_12 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Smyslová ústrojí člověka
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Projekt do Výchovy ke zdraví
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
„Abych nemluvila jako tatar…“ Eva Hartmannová Iva Pecháčková Kdo má lepší příležitost naučit se anglicky?
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Didaktika geografie.
Světový den výživy – 16. říjen
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
PEČEME KOLÁČE Z jakých surovin se peče koláč? 2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_11_ PL- zdravý životní styl Číslo projektu:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01_02_osobní hygiena Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
ÚKOLY SKŘÍTKA TicháČKA – barvy na značkách II.
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Přiřaď vitamíny Zdraví.
NÁŠ TÁTA ŠEL NA HOUBY Houby, houby, houbičky…..
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Mgr. Kateřina Gajdošová
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Věcné učení Zásady osobní hygieny
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Nedvědová, Kotlárová, Bannertová
Transkript prezentace:

Barbora Smetanová Kateřina Šauerová

 uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový

 děti si prohloubí znalosti o lidském těle  dozví se, jak se preventivně chránit před nemocí  a jaké zásady bezpečného chování by měly dodržovat, aby neohrožovaly zdraví své ani zdraví jiných  dokážou vyjmenovat základní hygienické návyky a hygienické potřeby  dozví se zásady zdravého stravování

 Třída: II.  Časová náročnost: 5 vyučovacích hodin  Místo realizace: třída  Podle RVP: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tématický okruh: Člověk a jeho zdraví  Integrace mezi vzdělávacími obory: český jazyk, hudební výchova, výtvarná výchova, člověk a svět práce  Kompetence: k učení, komunikativní, sociální a personální, k řešení problémů, pracovní

1. den: 2 vyuč. hodiny - ÚVOD - NAŠE TĚLO - NEMOC A ÚRAZ 2. den: 3 vyuč. hodiny – HYGIENA A ČISTOTA - POTRAVINY A VÝŽIVA - PŘÍPRAVA, PREZENTACE A DEGUSTACE OVOCNÝCH SALÁTŮ - ZÁVĚR A HODNOCENÍ

Hra KUFR (na rozdělení do skupin ) - každý žák má zádech připnutou cedulku s nějakým slovem (části těla, hygienické potřeby, potraviny, názvy nemocí). Navzájem si je mezi sebou popisují a tato slova hádají. Myšlenková mapa – každá skupinka dostane jedno téma (naše tělo, nemoc a úraz, hygiena, potraviny a výživa ). Prezentace toho co děti vytvořily Křížovka s tajenkou – NAŠE TĚLO

 (skupinky) - obkreslování žáka na velkých arch papíru, dopisování částí těla  společná kontrola  (skupinky) - kartičky s obrázky – oko, ucho, nos, jazyk, dlaň; skupinky pokládají obrázky na správná místa na jejich nakreslené postavě  společná kontrola  diskuze na téma smysly  aktivita na zkoušku čichu (RÝMA ) = plynulý přechod do dalšího tématu...

 (skupinky) – na jednotlivé papíry napsat pět názvů nemocí nebo úrazů, které děti prodělaly  zařadit do sloupečku pod správnou cedulku NEMOC ÚRAZ  společná kontrola a následná diskuze na toto téma  (skupinky) - obrázková osnova; každá skupinka dostane pět až šest kartiček s obrázky; tyto obrázky děti správně seřadí a napíší podle nich příběh.  společné čtení  písnička Polámal se mraveneček...  diskuze o tom, co bylo na začátku každého příběhu špatně... PREVENCE

 shrnutí poznatků z předešlého dne; tvorba myšlenkové mapy na téma PREVENCE HYGIENA A ČISTOTA, POTRAVINY, VÝŽIVA  (skupinky) – kartičky se slovy - názvy hygienických potřeb a pomůcek; každý žák si vylosuje jednu kartičku a ostatním ve skupině popíše o jakou věc se jedná = KUFR  společná kontrola; doplnění chybějících hygienických potřeb  diskuze na toto téma; základní hygienické návyky

 (skupinky) – každá skupinka dostane tři různě velké papíry ve tvaru talíře (velký, menší a nejmenší); děti budou vystřihovat potraviny z letáků a skládat je na talíře. Zadání: největší talíř - potraviny, které jsou zdravé a rozhodně by neměly v našem jídelníčku chybět menší talíř - potraviny, které jsou méně zdravé a měli bychom je jíst méně často nejmenší talíř - potraviny, které bychom měli jíst jen výjimečně

 následuje společná kontrola po jednotlivých skupinkách  ukázka pyramidy zdravé výživy; podle ní pak zhodnotíme, jestli byl výběr potravin a následná kontrola správně nebo špatně  jednotlivé skupinky se samy opraví  potom potraviny na talíře nalepí a nakonec tyto talíře nalepí na velký papír do předkreslené pyramidy  (skupinky) – každá skupinka dostane pracovní list (viz dále); sestaví si jídelníček na celý den.  společná kontrola  diskuze - kolikrát denně bychom se měli stravovat, co bychom měli jíst a v jakém množství

PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY

 (skupinky) – děti si z domu přinesou nakrájené ovoce nebo ovoce v konzervách  prvně napíší recept (ingredience a postup práce)  potom ovocný salát připraví  svůj salát nějak pojmenují  následuje degustace – paní učitelka ochutnává jako první a hodnotí jednotlivé pokrmy  VŠECHNY JSOU VÝTEČNÉ A VŠECHNY VYHRÁVAJÍ!  pak ochutnávají i děti; mohou uskutečnit hlasování o nejlepší salát a o nejoriginálnější název salátu

 shrnutí celého projektu pomocí otázek  zdůraznění informací, které by děti neměly zapomenout  zhodnocení práce dětí  popřípadě rozdání odměn za pěknou práci