Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněná území v Olomouckém kraji
Advertisements

Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
starší – halštat 750 – 400 př.n.l. mladší – latén 400 – 0 př.n.l.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Pokud jsi připraven/a, klikni sem
Zlínský kraj.
Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Českomoravská subprovincie
Jihomoravský kraj.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ IV. přednáška
Pravěk – vymezení pojmu
VY_52_INOVACE_Prv.3.22_Dávná minulost _pracovní list
Ochrana přírody ČR.
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
CHKO Český kras.
CHKO MORAVSKÝ KRAS.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Město Brno.
Fyziogeografická sféra
Úvod do archeologie Ondřej Mlejnek. Archeologie  Historická věda, která zkoumá zejména prameny hmotné kultury, ale využívá i poznatků jiných věd  Chronologické.
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
CHKO Moravský kras Jana BENEŠOVÁ.
Přírodní krása Rakouska...
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
HISTORY PARK LEDČICE Jaký je účel HISTORY PARKU? Seznamovat návštěvníky s historií naší krajiny, jejích obyvatel a způsobu života od pravěku po středověk.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
(PRAVĚK) MGR. IVETA ŠLAHAŘOVÁ. 1) doba kamenná - starší= paleolit (3 mil přnl.) - střední = mezolit ( přnl.) - mladší = neolit (5500-
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Prachovské skály jsou skalní uskupení pískovcových útvarů různých tvarů, rozkládající se zhruba 5 až 7 km severozápadně od města Jičín, přírodní rezervace,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
ČESKÁ NEJ – VYHLEDEJ A UKAŽ NA MAPĚ nejsevernější obec – Lobendava (okres Děčín) nejjižnější obec – Vyšší Brod (okres Český Krumlov) nejzápadnější obec.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Jihomoravský.
Českofalcká mohylová kultura – 1700 – 1300 př.n.l. - Plzeňsko.
Počátky umění na našem území
Ochrana přírody ČR Moravský kras. Ochrana přírody ČR Moravský kras.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_16 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Josefovské údolí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Školní výlet - moravský kras
Transkript prezentace:

Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý nejdelší jeskynní systém v České republice (po Amatérské jeskyni) o délce přes 13 kilometrů.  tajuplné místo pravěkých rituálních vražd.

Historie Vstupní část jeskyně je známa od pradávna. Lidmi byla navštěvována postupně v paleolitu, neolitu, eneolitu, době bronzové, době železné - halštatské a laténské, době římské, době slovanské, obdobně i středověku a novověku. První zmínka o jeskyni pochází z roku 1663, kdy o ní píše řeholník zábrdovického kláštera M. A. Vigsel.Od roku 1867 prováděl v jeskyni vykopávky Jindřich Wankel, který zde objevil sídliště z doby paleolitu. Tyto objevy pak byly korunovány nálezem sošky bronzového býčka bratranci Felklovými o dva roky později.

Býčí skála jako národní přírodní rezervace  je chráněné území , Vzniklo v roce 2003 sloučením původní národní přírodní památky Býčí skála a národní přírodní rezervací Josefovské údolí Rozloha- 181,581 ha Zajímavost- V roce 2011 se v okolí Býčí skály natáčela pohádka Sněžný drak.

Obrázky

Videa,obrázky https://www.youtube.com/watch?v=FMLMDOrXZXw Bronzová socha býčka nalezená v roce 1869 v Býčí skále Vitríny s nálezy z Býčí skály Vitríny s nálezy z Býčí skály