Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josefovské údolí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josefovské údolí."— Transkript prezentace:

1 Josefovské údolí

2 Krátký popis exkurze V úterý 15. 9. 2009 jsme jeli na exkurzi
do Josefovského údolí. Jeli jsme vlakem z Boskovic do Adamova, kde už na nás čekali průvodci. Odsud jsme šli asi 5 km pěšky k Býčí skále. Cestou jsme se zastavovali na zajímavých místech, jako jsou Stará huť u Adamova, jeskyně Jáchymka, Býčí skála, jeskyně Kostelík, vývěry Jedovnického potoka,… a všímali si okolí a turistických tabulí. Od vývěru Jedovnického potoka jsme šli na autobusovou zastávku, která byla odsud kousek. Potom jsme jeli autobusem zpátky do Adamova, kde jsme zašli ještě do lesa. Zde jsme se rozdělili na skupiny a hledali místní živočichy a určovali jejich jména. Poté jsme šli na vlak a jeli zpátky do Boskovic.

3 Stará huť u Adamova V širokém okolí již od 8. do 12. století
pracovaly železářské hutě zpracovávající místní ložiska limonitických rud. Nejpozději na přelomu 15. a 16. století vznikl nedaleký železářský hamr (tzv. Althamr) a v roce 1746 zde byla založena huť s vysokou pecí nazvanou Františka. Palivem bylo dřevěné uhlí, které se získávalo pálením dřeva v milířích. Provoz hutě byl ukončen v roce 1877. Dominantní stavbou huti je zachovaný skelet vysoké dřevouhelné pece o výšce 10 metrů se základnou o rozměrech 12x12 metrů. Spolu s budovou modelárny z počátku 19. století, hutním hostincem Švýcárnou, zavážecími rampami, dvojicí pecí na pálení vápna a několika obytnými stavbami byl v roce 1971 vyhlášen první (a jedinou) technickou rezervací v tehdejším Československu. Slévárna, sklady, zkujňovací výhně a další stavby nutné k provozu hutě zanikly.

4 Jeskyně Jáchymka Jeskyně Jáchymka (též zvaná Evina) se nachází ve střední části CHKO Moravský kras v údolí Křtinského potoka, jehož vodami byla vytvořena. Lidé jeskyni využívali už od pravěku, své jméno získala od poustevníka Joachyma, který v ní žil v 19. století. V jeskyni byl těžen netopýří trus – guano, používaný jako hnojivo. Při archeologickém výzkumu zde bylo nalezeno velké množství kostí fosilních savců, z nichž nejvýznamnější byl nález kostí psovité šelmy podobné vlku, nazvaného Cuon europaeus, jehož dvě sestavené kostry jsou světovým unikátem a jsou uloženy v Moravském muzeu v Brně.

5 Býčí skála Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý nejdelší jeskynní systém v České republice (po Amatérské jeskyni) o celkové délce přes 13 kilometrů. Vstupní část jeskyně je známá od pradávna. První zmínka o jeskyni pochází z roku 1663, kdy o ní píše řeholník zábrdovického kláštera M. A. Vigsel. Ze 7. září 1804 připomíná pamětní deska návštěvu císaře Františka II. a jeho ženy Marie Terezie. Od roku 1867 prováděl v jeskyni vykopávky Jindřich Wankel, který zde objevil sídliště z doby paleolitu. Tyto objevy pak byly korunovány nálezem sošky bronzového býčka bratry Felklovými o dva roky později. V roce 1920 byl vyčerpán sifon na konci Staré Býčí skály a byla objevena Nová býčí skála s aktivním tokem Jedovnického potoka. Za druhé světové války vybudovali nacisté ve vstupních prostorách jeskyně podzemní továrnu, čímž došlo k jejich nenávratnému poškození. Jeskyně Býčí skála je vzácné krajinné "memorium", které bylo lidmi navštěvováno postupně v paleolitu, neolitu, eneolitu, době bronzové, době železné – halštatské a laténské, době římské, době slovanské, obdobně i středověku a novověku. Tvůrci jednotlivých kultur zanechali postupně, a to zejména v Předsíni jeskyně, artefakty. Ze zmíněných období je nejznámější nález z doby halštatské ze 6. stol. př. n. l., objevený J. Wanklem v roce Prostor jeskyně byl v dlouhém časovém kontinuu užíván jako jeskynní svatyně, zaujímal význam v historické krajině. Její výzkum výrazně přispívá k pochopení vzniku kulturní krajiny minulosti a zejména její náboženské podstaty.

6 Jeskyně Kostelík Jeskyně Kostelík se nachází
ve střední části CHKO Moravský kras v údolí Křtinského potoka, jehož vodami byla vytvořena. Lidé jeskyni využívali už od pravěku, své jméno získala podle tvaru jejich chodeb. Jeskynní chodby (velmi vysoké – až 8 m) se spojují v obrovské prostoře podobné kapli s velmi vysokým stropem, v němž je umístěno okno, kterým do prostory shora vniká denní světlo. V hlavní síni je přístup do úzké temné uličky, ve které je (ačkoli není na první pohled vidět) nebezpečná, několik metrů hluboká díra, do které může kdokoli lehce spadnout.

7 Další obrázky z jeskyně Kostelík
Padají mně kalhoty

8 Vývěry Jedovnického potoka

9 Adamov

10 Cesta vlakem do Boskovic
Nebudit!! Spím!! Nebudit!! Spím!! Exkurze a cesta vlakem byla pro někoho hodně únavná Spící Jarda Spící Fanda


Stáhnout ppt "Josefovské údolí."

Podobné prezentace


Reklamy Google