Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří."— Transkript prezentace:

1 Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý nejdelší jeskynní systém v České republice (po Amatérské jeskyni) o délce přes 13 kilometrů.  tajuplné místo pravěkých rituálních vražd.

2 Historie Vstupní část jeskyně je známa od pradávna. Lidmi byla navštěvována postupně v paleolitu, neolitu, eneolitu, době bronzové, době železné - halštatské a laténské, době římské, době slovanské, obdobně i středověku a novověku. První zmínka o jeskyni pochází z roku 1663, kdy o ní píše řeholník zábrdovického kláštera M. A. Vigsel.Od roku 1867 prováděl v jeskyni vykopávky Jindřich Wankel, který zde objevil sídliště z doby paleolitu. Tyto objevy pak byly korunovány nálezem sošky bronzového býčka bratranci Felklovými o dva roky později.

3 Býčí skála jako národní přírodní rezervace
 je chráněné území , Vzniklo v roce 2003 sloučením původní národní přírodní památky Býčí skála a národní přírodní rezervací Josefovské údolí Rozloha- 181,581 ha Zajímavost- V roce 2011 se v okolí Býčí skály natáčela pohádka Sněžný drak.

4 Obrázky

5 Videa,obrázky https://www.youtube.com/watch?v=FMLMDOrXZXw
Bronzová socha býčka nalezená v roce 1869 v Býčí skále Vitríny s nálezy z Býčí skály Vitríny s nálezy z Býčí skály


Stáhnout ppt "Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří."

Podobné prezentace


Reklamy Google