Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8"— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8. ročníku b) TÉMA : SLOVENSKO c) CÍL : prohloubení znalostí o Slovensku d) POMŮCKY : školní atlas světa, sešit, psací potřeby e) KLÍČOVÁ SLOVA : Bratislava, Piešťany, Košice, NP Slovenský kras, TANAP f) PILOTÁŽ: práce je doplňkový obrazový materiál k rozšíření znalostí o sousedním státě, který byl dříve součástí československé federace. Žáci se seznámili s důležitými městy a přírodními zajímavostmi Slovenska. Doplněním pracovního listu si zopakovali základní údaje o tomto státu. Během práce používali učebnici a atlas a tím se zdokonalili v práci s těmito učebními pomůckami.

3 SLOVENSKÁ REPUBLIKA

4 Slovensko je členem OSN, NATO, OECD, WTO, Rady Evropy, OBSE, EEA, Evropské celní unie, EU, Schengenského prostoru, Eurozóny a Visegrádské skupiny. ROZLOHA : km POČET OBYVATEL :

5 BRATISLAVA je sídlem středoevropské centrály Mezinárodní finanční korporace (IFC) - organizace Světové banky. Rovněž zde sídli Rozvojový program OSN pro Evropu a Společenství nezávislých států (UNDP Europe). Od roku 2009 zde sídli také Populační fond OSN pro Evropu a západní Asii.

6 LÁZEŇSKÉ MĚSTO PIEŠŤANY

7 ŽILINA

8 KOŠICE jsou druhým největším městem Slovenska, sídlem Ústavního soudu Slovenské republiky a Košického samo-správního kraje.

9 Trenčín je přirozeným geografickým centrem středního Pováží
Trenčín je přirozeným geografickým centrem středního Pováží. Trenčínský úsek středního Pováží lze zároveň je jednou z nejsouvislejší urbanizovaných aglomerací na Slovensku.

10 NP SLOVENSKÝ KRAS

11 Dobšinská ledová jeskyně jedna z 13 jeskynních útvarů na Slovensku
Dobšinská ledová jeskyně jedna z 13 jeskynních útvarů na Slovensku. Vchod do jeskyně, který leží ve výšce 970 m n. m., byl známý odjakživa jako „Studená díra“.

12 TATRANSKÝ NÁRODNÍ PARK (TANAP) ŠTRBSKÉ PLESO

13 OBSERVATOŘ SKALNATÉ PLESO

14 GERLACHOVSKÝ ŠTÍT 2654,6 m

15 Liptovská Mara 4. největší vodní nádrž 2160 ha

16 PRACOVNÍ LIST DOPLŇ VĚTY, JMENOVANÁ MĚSTA VYZNAČ DO SLEPÉ MAPY: Rozloha Slovenska je Na Slovensku žije asi o ……………………………obyvatel ……………….. než v České republice. Termální prameny se využívají k ……………………………………., nejznámější jsou: Hlavní město………………………… je sídlem různých mezinárodních institucí : Košice jsou …………… největším městem a sídlem …………………………………………………………………. Důležitým střediskem Pováží je………………………………… Mezi navštěvovaná místa Slovenska patří : Příroda je chráněna :

17 PRACOVNÍ LIST ŘEŠENÍ DOPLŇ VĚTY, JMENOVANÁ MĚSTA VYZNAČ DO SLEPÉ MAPY: Rozloha Slovenska je km2 Na Slovensku žije asi o 5 milionů obyvatel méně než v České republice. Termální prameny se využívají k léčbě různých nemocí, nejznámější jsou: Piešťany. Hlavní město Bratislava je sídlem různých mezinárodních institucí : středoevropská centrála Mezinárodní finanční korporace (IFC) - organizace Světové banky, Rozvojový program OSN pro Evropu a Společenství nezávislých států (UNDP Europe), Populační fond OSN pro Evropu a západní Asii. Košice jsou 2. největším městem a sídlem Ústavního soudu Slovenské republiky a Košického samosprávního kraje. Důležitým střediskem Pováží je Trenčín. Mezi navštěvovaná místa Slovenska patří : Tatry, lázeňská města a historické památky. Příroda je chráněna NP (Slovenský kras, TANAP), CHKO

18 ZDROJE : Vložil autor, Zscout370  , 03:54 [cit ]. Soubor:Flag of Slovakia.svg Dostupné z WWW: < Vložil autor, STS Chvojkovice-Brod.  , 14:57[cit. cit ]. Soubor:Mapa Slovenska.PNG Dostupné z WWW: < Vložil autor, Briséis  , 13:07 [cit. cit ]. Soubor:BratislavaDonau.JPG Dostupné z WWW: < Vložil autor, Pescan.  , 08:14 [cit ]. Soubor:Winterova ulica, Piešťany (2008).jpg Dostupné z WWW: < Vložil autor, Sokoljan.  , 16:51 [ cit ]. Soubor:Zilina katedr z dolniho nam DSCN4965.JPG Dostupné z WWW: < >. Vložil autor, Adehertogh.  , 17:00[cit ]. Soubor:BandeauKosice.png Dostupné z WWW: <

19 Vložil autor, Helix84. Http://cs. wikipedia. org [online]. 1. 6
Vložil autor, Helix84.  , 22:00 [cit ]. Soubor:Trencin hrad jpg Dostupné z WWW: < Vložil autor, Pescan.  , 07:47 [cit. cit ]. Soubor:Zadielska tiesnava.jpg Dostupné z WWW: < >. Vložil autor, JulomlSchmid  , 10:05[cit ]. Soubor:Dobsinska ladova cave.jpg Dostupné z WWW: < Vložil autor, Slimejs.  , 16:57 [cit ]. Soubor:Strbske pleso Solisko.JPG Dostupné z WWW: < >. Vložil autor, Kristo.  , 08:06 [cit ]. Soubor:Observatory Skalnate pleso.jpg Dostupné z WWW: < Vložil autor, GSouthFace.  , 04:45[cit ]. Soubor:Gerlach south face B.jpg Dostupné z WWW: < Vložil autor, Ajvol.  , 11:39 [cit ]. Soubor:Liptovska Mara.jpg Dostupné z WWW: < ŠKOLNÍ ATLAS SVĚTA. Vydala Kartografie Praha, a.s ISBN Strana 100.


Stáhnout ppt "ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8"

Podobné prezentace


Reklamy Google