Lenka Hesová Andrea Císařová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Advertisements

Vliv cigaretového kouře na sexuální a reprodukční zdraví
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Plíce po 20 letech kouření
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
David Valenta Jan VejvarZákladní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 Ahoj kuřáci i nekuřáci vítáme vás u prezentace se jménem:
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Komunikace mezi generacemi
Dýchání Filip Bordovský.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Projekt do Výchovy ke zdraví
PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO a MAGISTERSKÉHO STUDIA LF
PREVENCE PRO ZDRAVOTNÍ LABORANTY a STUDENTY V KOMBINOVANÉ FORMĚ.
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
KOUŘENÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Kouření škodí zdraví Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vliv radiace na člověka
Číslo v digitálním archivu školy
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Lenka Hesová Andrea Císařová Prevence kouření Lenka Hesová Andrea Císařová

Cíle: prevence kouření žáci si uvědomují nebezpečí kouření a aplikují své poznatky a přesvědčení v běžném životě Kompetence: k řešení problémů (výzkum) sociální a personální (spolupráce) občanské (rozhoduje se v zájmu ochrany a podpory zdraví) Průřez. témata: osobnostní a sociální výchova (napomáhá primární prevenci sociálně patologických jevů a škodlivých způsobů chování ) výchova demokratického občana (umožňuje posuzovat a hodnotit společenské jevy, procesy, události a problémy z různých úhlů pohledu ) enviromentální výchova (přispívá k utváření zdravého životního stylu) Ročník: 4. -5. Časová dotace: 5 vyučovacích hodin

Rozhovor Co škodí našemu zdraví? Jak mohou někteří lidé škodit sami sobě a lidem v jejich okolí? kouření

Článek Čtení článku o kouření O tomto článku si popovídáme Můžeme použít např. článek viz následující strana

Rizika kouření V tabákovém kouři bylo odhaleno přes šedesát látek s karcinogenními účinky. Tyto látky jsou obsaženy přímo v tabáku nebo vznikají během hoření. Vyskytují se převážně jako malé částečky a jsou to látky jak organického, tak anorganického původu. Samotný tabákový kouř je zařazen do seznamu karcinogenů třídy I A, tedy nejvyšší nebezpečnosti. Aktivní kouření Aktivní kouření má neblahý vliv na zdraví kuřáka. Významně se podílí na vzniku mnoha nemocí, nebo je dokonce přímo zapříčiňuje. Ovlivňuje také ještě nenarozený plod, ohrožuje děti i dospělé. Rakovina Mezi zhoubné nádory postihující kuřáky patří nejen ty plicní, ale i nádory v ústní dutině, nádory slinivky břišní, děložního čípku, ledvin a močového měchýře, střev a konečníku. Srdečně - cévní systém Kouření výrazně urychluje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen). Důsledkem jsou mozkové cévní příhody a srdeční infarkty. Kůže Kouření má vliv na drobné tepénky kůže, čímž podstatně urychluje zevní projevy jejího stárnutí. Důsledkem kouření se zhoršuje pružnost pleti, zmenšuje se přirozená schopnost optimální hydratace, tvoří se více vrásek, pleť povadne a je našedlá. Těhotenství Kouření má velmi negativní vliv na vyvíjející se plod v děloze. Kouří-li matka v době těhotenství, zvyšuje se tím pravděpodobnost potratu, nižší porodní hmotnosti dítěte, narození dítěte s vrozenými vývojovými vadami. Přesto je překvapivé, že v těhotenství přestává kouřit pouze asi 20 % žen.

Ohrožení dětí Podle Charty dětských práv má každé dítě právo na čistý vzduch. Tabákový kouř je mimo jiné také jednou z příčin syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS – z angl. sudden infant death syndrome). Pobyt v zakouřeném prostředí: zvyšuje u dětí riziko zápalu plic a zánětů středního ucha je příčinou asi desetiny dětských leukemií zvyšuje u dětí riziko vzplanutí astmatu a astmatického záchvatu vede ke snížení plicních funkcí dítěte. Pasivní kouření Jedná se o nedobrovolné kouření spojené s pobytem v uzavřeném, ale i otevřeném prostoru s kuřákem. Kouř vdechovaný při pasivním kouření pochází jednak z doutnajícího konce cigarety mezi dvěma potáhnutími a jednak je vydechován kuřákem. Na pasivní kouření zemře v ČR ročně až 2 000 lidí. Inhalace tabákového kouře vede zejména: k psychosomatickým poruchám ke zhoršení chronických onemocnění k urychlení civilizačních chorob, jako jsou nádory a srdečně-cévní onemocnění k opoždění vývoje dítěte http://www.odvykani-koureni.cz/jak-vznika-zavislost

Slovní úloha Kolik korun a) týdně, b) měsíčně, c) ročně stojí kuřáka cigarety, pokud vykouří jednu krabičku cigaret denně? Krabička cigaret, které si tento kuřák kupuje stojí 70 Kč. Podle obrázků s cenou si žáci rozhodnou, co by si za ušetřené peníze mohl pořídit.

Anketa Žákům rozdáme lístečky, na nich bude napsáno: matka – otec, žáci zakroužkují anonymně, kdo z jejich rodičů kouří Zjistíme kolik dětí má rodiče kuřáky Můžeme rozvinout debatu, kde se dětí zeptáme, zda jim to vadí, názory, zážitky, kdy jim vadil kouř z cigaret apod.

Scénka Povíme dětem o zákazu kouření na zastávkách Žáci po skupinkách sehrají scénku na zastávce hromadné dopravy (např. kuřák kouří na zastávce, jak reagovat…)

Výzkum Otázka: Má se šanci nekuřák někde v našem městě najíst aniž by dýchal kouř z cigaret? Žákům jsme zadali před týdnem úkol. Mají zjistit, která restaurační zařízení v jejich městě jsou kuřácká, nekuřácká, nesmí se kouřit přes oběd nebo mají oddělené zóny pro kuřáky a nekuřáky. Žáky rozdělíme do dvojic, každá dvojice má týden na to zjistit, jak toto funguje v konkrétní jim přidělené restauraci (internet, email, telefonát, zprostředkovaně) Každá dvojice provede výstup před třídou (řekne co zjistili, jak pátrali, jestli tyto informace bylo jednoduché získat, šli by do této restaurace rádi?) Pak si společně vyhodnotíme výsledky

Diskuse Jak s kouřením bojovat? Co dělat, aby se někdo kouřit odnaučil? (pomoc odborníka, žvýkačky, párátko, lízátko, zaměstnat se něčím, nenechat se ovlivnit…)

Návštěva solné jeskyně Řekneme si, že lidé mohou mít různé dýchací obtíže nejen vlivem kouření ale mohou mít i astma a různé alergie atd. Řekneme si něco o solných jeskyních S dětmi navštívíme solnou jeskyni Tento projekt je plánován pro základní školu v Pelhřimově, v tomto městě se jedna solná jeskyně nachází http://www.solne-jeskyne.cz/pelhrimov/

Další možné aktivity: Básnička: ve zbylém čase můžeme se s dětmi naučit básničku (kterou si předem vymyslíme na tématiku prevence kouření) Pracovní list: např. na http://www.bezcigare t.cz/ke_stazeni