Jakub Alexa Zita Dostálová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Administrativní členění ČR
Advertisements

Sociální správa - prosinec
Spolupráce obcí v DSO Lednicko-valtický areál
Veřejná moc a veřejná správa
Obecná část rozpočtového práva III
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Územně správní členění České republiky
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Rozpočty územních samosprávných celků
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Regionální politika (Politika hospodářské a sociální soudržnosti - PHSS) Jana Frková Vzdělávací projekt financovaný z EU programu „Jean.
Veřejná správa.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
P OZNÁVÁME K RNOVSKO Krnovsko a EU. K RNOVSKO A EU Otázky pro začátek Ve kterém roce vstoupila Česká republika do Evropské unie? Slyšel jsi někdy pojem.
Státní správa Petr Machala.
Organizační struktura kraje
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Územní správa Česku.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Regionální politika RP ČR.
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Vývoj administrativního členění čr
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Územní samospráva Obce
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Minulost a současnost na mapách. MINULOST A SOUČASNOST NA MAPÁCH Vzdělávací cíle Žáci znají historii města. Žáci jsou schopni číst staré mapy a časově.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Rozpočtová a fiskální politika
Česká republika Členění státního území ČR.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Regionální a strukturální politika
Informační zdroje české veřejné správy
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářská a sociální soudržnost EU
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Strukturální politika
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Česká republika Členění státního území ČR.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Rozpočtová a fiskální politika
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

Jakub Alexa Zita Dostálová Územní vymezení v ČR Jakub Alexa Zita Dostálová

Obsah Historie a reforma VS Regiony soudržnosti Soudnictví v ČR Mikroregiony DSO Euroregiony Zdroje

Historie veřejné správy Vývoj před druhou světovou válkou Vývoj do roku 1989 Po roce 1990

Reforma veřejné správy První etapa - zrušení krajských národních výborů, a masivní desintegrace obcí Druhá etapa – obnova krajů Třetí etapa – zrušení okresů, rozdělení pravomocí obcím Čtvrtá etapa – diskuze o budoucnosti malých obcí

Regiony soudržnosti Důvody vzniku: regionální politika EU Vytvoření speciální metodiky NUTS (územní statistická jednotka) Faktory vymezení NUTS: - velikost územních jednotek - princip skladebnosti - administrativně správní dělení státu

Regiony soudržnosti NUTS (Nomenclature Unit of Territorial Statistic ) NUTS1 - územní jednotka velkých oblastí NUTS2 – úroveň regionů NUTS3 – úroveň krajů NUTS4 – úroveň okresů NUTS5 – úroveň obcí

Zdroj: http://www. greenlighting

Soudnictví v ČR Základní znak – nezávislost Soudy podléhají Ministerstvu spravedlnosti Členění soudů - Ústavní soud - soustava soudů (Nejvyšší, Vrchní, Krajské, Okresní)

Mikroregiony Počet mikroregionů v ČR: 564 Největší rozmach 1999-2001 Později přeměna na DSO Založení – 3 formy: - smlouva ke splnění daného úkolu - smlouva o vytvoření DSO - založení PO obcemi dle OZ

Mikroregiony Důvody vzniku - prosazování společných zájmů - čerpání podpory z fondů EU Velikost mikroregionů – různorodá Financování - vlastní zdroje (členské příspěvky) - cizí zdroje (státní fondy a fondy EU)

Zdroj: http://www.uur.cz/images/uzemnirozvoj/regionalnipolitika/Mikroregiony/Mikroregiony/2005/Kart_1_300.pdf

Dobrovolné svazky obcí Jedna z forem spolupráce obcí PO založeny § 46 odst. 2 písm. b) zákona o obcích Členy mohou být pouze obce Předmět činnosti – školství, zdravotnictví, zásobování vodou, správa místních komunikací apod… Zánik – výmaz z registru

Euroregiony Regionální forma spolupráce přes hranice evropských zemí Pojem euroregion v tzv. „Madridské dohodě“ Různé formy: - veřejněprávní - soukromé - bez právně formální formy Účel: odstranění nerovností mezi regiony, přiblížení společenského a kulturního života

Členství v euroregionech První euroregiony – západní Evropa 50. léta 20. století Členství všeobecně dobrovolné (členové řádní i čestní) Členy i okresy ve velké vzdálenosti od hranic a také státy bez členství v EU

Euroregiony v ČR V ČR první euroregiony v roce 1991 Počet euroregionů: 13 (tj. území více než 40 nynějších okresů) Účel: projekty k oživení území, poradenství a realizace Naši sousedé: Polsko 13 euroregionů, Slovensko 7, Rakousko 9 a Německo 21

Mapa euroregionů http://www.euroskop.cz/8775/13630/clanek/euroregiony---uvod/

Zdroje Mvcr.cz [online]. 2008 [cit. 2010-11-19]. Mikroregiony a místní akční skupiny. Dostupné z WWW: <http://www.mvcr.cz/clanek/mikroregiony-a-mistni-akcni-skupiny.aspx>. Cs.wikipedia.org [online]. 2010 [cit. 2010-11-19]. Euroregion. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Euroregion>. Euroskop.cz [online]. 2005 [cit. 2010-11-19]. Euroregiony-úvod. Dostupné z WWW: <http://www.euroskop.cz/8775/13630/clanek/euroregiony---uvod/>. Businessinfo.cz [online]. 2003 [cit. 2010-11-19]. Euroregiony. Dostupné z WWW: <http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/rozvoj-regionu/euroregiony/1001179/5159/>. euroregiony [online]. 2007 [cit. 2010-11-19]. Ec.europa.eu. Dostupné z WWW: <http://ec.europa.eu/ceskarepublika/cr_eu/euroregions/index_cs.htm>. Www.bussinesinfo.cz [online]. 2009 [cit. 2010-11-17]. Regionální uspořádání a regiony soudržnosti v ČR . Dostupné z WWW: <http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/rozvoj-regionu/regionalni-usporadani-a-regiony/1001179/9043/>. Www.risy.cz [online]. 2008 [cit. 2010-11-17]. Administrativní členění NUTS - Česká republika. Dostupné z WWW: <http://www.risy.cz/index.php?pid=226&kraj=-1>. Www.crr.cz [online]. 2010 [cit. 2010-11-17]. Klasifikace NUTS. Dostupné z WWW: <http://www.crr.cz/cs/regiony/regionalni-cleneni/nuts-a-kraje-cr/>. Www.euroskop.cz [online]. 2010 [cit. 2010-11-17]. Euroregiony - úvod. Dostupné z WWW: <http://www.euroskop.cz/8775/13630/clanek/euroregiony---uvod/>.

Děkujeme za pozornost