Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Advertisements

Příprava, vlastnosti, užití
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Zásady Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Příprava, vlastnosti, užití
Uhličitan vápenatý.
Amoniak.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
HYDROXIDY.
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mgr. B. Nezdařilová H LINÍK. O BSAH Výskyt Vlastnosti Příprava Významné sloučeniny Využití.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Z Á S A D Y – H YD R O X I D Y.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Hydroxidy.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Hydroxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Hydroxidy – zástupci Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Soli a jejich chemické vlastnosti
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SLOUČENINY.
Výpočty z chemických rovnic
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Hydroxidy Niektoré významné hydroxidy
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Hydroxidy Mária Lukačinová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů

HYDROXID SODNÝ - NaOH Popište jednoduchý způsob jakým lze připravit hydroxid sodný: NaOH lze jednoduše připravit reakcí sodíku s vodou. Vyjádřete tuto reakci chemickou rovnicí: Na + H2O  NaOH + H2 Tímto způsobem vzniká NaOH rozpuštěný ve vodě neboli roztok NaOH. Popište postup, jak byste získali čistý NaOH: Čistý krystalický NaOH lze získat odpařením vody z roztoku.

Obr. 1.: Čistý hydroxid sodný

Popište vnější vzhled NaOH: NaOH je bílá, krystalická látka, vyrábí se ve tvaru granulek nebo šupinek. Vyjmenujte charakteristické chemické vlastnosti NaOH: NaOH má silné leptavé účinky. NaOH je silně hygroskopický, tzn., že pohlcuje a váže vzdušnou vlhkost. NaOH je velice dobře rozpustný ve vodě, při čemž se silně zahřívá. NaOH má schopnost pohlcovat a vázat ze vzduchu oxid uhličitý: NaOH + CO2  Na2CO3 + H2O

Vyjmenujte příklady průmyslového využití hydroxidu sodného: NaOH se používá jako nejdůležitější činidlo při výrobě mýdla z tuků. NaOH se používá jako desinfekční činidlo při vymývání potravinářských nádob v potravinářském průmyslu NaOH se používá v domácnostech k pročišťování odpadního potrubí jako tzv. „krtek“. NaOH je nepostradatelným činidlem při výrobě papíru a textilu v papírenském a textilním průmyslu.

HYDROXID DRASELNÝ - KOH KOH má téměř stejné chemické vlastnosti jako NaOH. Má velmi podobný až stejný vnější vzhled jako NaOH. KOH lze připravit obdobným způsobem jako NaOH, tedy reakcí draslíku s vodou. KOH má stejně jako NaOH silné leptavé účinky, silné hygroskopické vlastnosti a schopnost pohlcovat ze vzduchu CO2. Stejně jako NaOH se také KOH výborně rozpouští ve vodě

Obr. 2.: Čistý hydroxid draselný

!!!Je to silná žíravina není součástí potravin!!! Vyjmenujte příklady průmyslového využití hydroxidu draselného: KOH se používá především jako činidlo v potravinářském průmyslu při výrobě kakaa a čokolády. !!!Je to silná žíravina není součástí potravin!!! !!!Používá se pouze při jejich výrobě, ale potraviny jej nesmí obsahovat !!! KOH se používá v textilním průmyslu při barvení textilu. KOH se používá jako elektrolyt do různých druhů elektrických galvanických článků a baterií.

HYDROXID VÁPENATÝ – Ca(OH)2 Popište vnější vzhled Ca(OH)2: Ca(OH)2 je pevná práškovitá bílá látka. Pokud je Ca(OH)2 rozmíchán ve vodě, tvoří suspenzi zvanou „vápenné mléko“. Popište ve správném pořadí postup výroby Ca(OH)2 : Výchozí surovinou při výrobě Ca(OH)2 je přírodní uhličitan vápenatý CaCO3 – vápenec. Ten se vypaluje ve vápenkách při teplotě 950 °C, podle rovnice: CaCO3  CaO + CO2 Oxid vápenatý - CaO je tzv. pálené vápno.

Vysvětlete, jaké je hlavní využití hydroxidu vápenatého. Reakcí páleného vápna s vodou vzniká hydroxid vápenatý (tzv. hašené vápno) podle rovnice: CaO + H2O  Ca(OH)2 Vysvětlete, jaké je hlavní využití hydroxidu vápenatého. Ca(OH)2 se používá ve stavebnictví k přípravě malty, ve směsi s pískem na vzduchu reaguje podle rovnice: Ca(OH)2 + CO2  CaCO3 + H2O ? Jak označujeme v praxi děj, který vyjadřuje tato reakce ? Uvedená reakce vyjadřuje děj v praxi označovaný jako tvrdnutí malty.

Citace: ADAMKOVIČ, Emil, Věra HOFMANNOVÁ, Václav PUMPR, Tibor ŠRAMKO a Otto TOMEČEK. Chemie pro 7. ročník základní školy. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990, 365 s. Kostka. ISBN 80-042-2463-6. Obr. 1. WALKERMA. Soubor:SodiumHydroxide.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SodiumHydroxide.jpg

Obr. 2. Soubor:Potassium hydroxide. jpg Obr. 2. Soubor:Potassium hydroxide.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Creative Commons. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-08].