Právní režim ochrany vody a ovzduší

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Právní úprava ochrany vod
Ochrana vod Zákon 254/2001 Sb.o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Zákon upravuje právní vztahy k povrchovým a podzemním vodám, vztahy fyzických.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Systém péče o životní prostředí
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek životního prostředí, bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje,
Ochrana ovzduší Zákon č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší) Předmětem je ochrana vnějšího ovzduší.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
OCHRANA OVZDUŠÍ Filip Dienstbier, 2006.
Právní úprava ochrany ovzduší a ozonové vrstvy země
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Právní úprava ochrany lesa
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Mgr. Magdaléna Peterková
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Právní režim ochrany vody a ovzduší
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
1 Ekonomické nástroje ochrany životního prostředí teze BDS Jaro 2011.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Odbor životního prostředí
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ochrana vod.
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Ochrana vody, půdy a lesa
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Stavební právo.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Právní režim ochrany vody a ovzduší JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Ochrana vod - kategorizace/ prameny právní úpravy- Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví - zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích Důlní vody a vyhrazené nerosty - zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostné Přírodní léčivé zdroje a zdroje přírodních minerálních vod - zákon č. 164/2001 Sb., lázeňský zákon

Povrchové a podzemní vody Povrchové vody - vody přirozeně se vyskytující na zemském povrchu; tento charakter neztrácejí, protékají-li přechodně zakrytými úseky, přirozenými dutinami pod zemským povrchem nebo v nadzemních vedeních Vodní toky - povrchové vody tekoucí vlastním spádem v korytě trvale nebo po převažující část roku, a to včetně vod v nich uměle vzdutých Podzemní vody - vody přirozeně se vyskytující pod zemským povrchem v pásmu nasycení v přímém styku s horninami; za podzemní vody se považují též vody protékající drenážními systémy a vody ve studních Povrchové a podzemní vody nejsou předmětem vlastnictví a nejsou součástí ani příslušenstvím pozemku, na němž nebo pod nímž se vyskytují. Za povrchové a podzemní vody se nepovažují vody, které byly z těchto vod odebrány

Cíl právní regulace Ochrana vod Ochrana prostředí Zajištění hospodárného využívání Ochrana před škodlivými účinky vod Ochrana a zajištění bezpečnosti vodních děl

Koncepční nástroje ochrany vod Zjišťování a hodnocení stavu povrchových a podzemních vod zjišťování množství a jakosti povrchových a podzemních vod vedení vodní bilance zřízení, vedení a aktualizace evidence Plánování v oblasti vod Cíle ochrany vod jako složky životního prostředí Plány povodí Mezinárodní Národní Dílčí Plány pro zvládání povodňových rizik Programy opatření

Zajištění hospodárného využívání vod Nakládání s vodami Obecné nakládání s povrchovými vodami na vlastní nebezpečí, bez povolení nebo souhlasu, pro vlastní potřebu, bez zvláštního technického zařízení při dodržení stanovených povinností Užívání povrchových vod k plavbě Povolení k jinému než obecnému nakládání s vodami některým činnostem Souhlas ke stavbám, zařízením nebo činnostem, k nimž není třeba povolení, které však mohou ovlivnit vodní poměry Vyjádření k možnosti a podmínkám uskutečnění záměru z hlediska zájmů chráněných zákonem

Ochrana vodních poměrů (prostředí) Povinnost vlastníků pečovat o své pozemky Chráněné oblasti přirozené akumulace vod Území chráněná pro akumulaci povrchových vod pro snížení nepříznivých účinků povodní a sucha Ochranná pásma vodních zdrojů k ochraně vydatnosti, jakosti a zdravotní nezávadnosti zdrojů podzemních nebo povrchových vod využívaných nebo využitelných pro zásobování pitnou vodou zdrojů podzemní vody pro výrobu balené kojenecké vody nebo pramenité vody Zranitelné oblasti

Ochrana vod (kvality i množství) Ochrana podzemní vod Ochrana povrchových vod citlivé oblasti povrchové vody využívané ke koupání povrchové vody vhodné pro život ryb vodní toky, vč. ochrany koryt Zákazy s možností udělení výjimek Správa vodních toků Povinnosti vlastníků pozemků

Ochrana kvality vod Závadné látky Odpadní vody Havárie Závadný stav povinnost učinit přiměřená opatření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí Odpadní vody povinnost zajišťovat jejich zneškodňování v souladu s podmínkami stanovenými v povolení k jejich vypouštění Havárie mimořádné závažné zhoršení nebo mimořádné závažné ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod odpovědnost původce povinnost činit bezprostřední opatření k odstraňování příčin a následků havárie Závadný stav opatření k nápravě opatření k zajištění náhradního odběru vod povinnosti vodoprávního úřadu

Ekonomické nástroje ochrany Poplatky za odebrané množství podzemních vod Poplatky za vypouštění odpadních vod do vod povrchových Poplatky za vypouštění odpadních vod do vod podzemních Platba k úhradě správy vodních toků a povodí Za odběr povrchové vody z vodního toku Úhrada výdajů na opatření ve veřejném zájmu Ze státního rozpočtu

Státní správa Ministerstvo zemědělství zbytková působnost Ministerstvo životního prostředí ochrana přirozené akumulace vod, vodních zdrojů a jakosti povrchových a podzemních vod Česká inspekce životního prostředí Ministerstvo dopravy užívání povrchových vod k plavbě Ministerstvo zdravotnictví pitná voda povrchové vody využívané ke koupání Krajské hygienické stanice Ministerstvo obrany Újezdní úřady Obecní a krajské úřady

Odpovědnost Správně právní Trestně právní Za ekologickou újmu

Předmět ochrany Vnější ovzduší Ozónová vrstva Země ovzduší v troposféře Ozónová vrstva Země část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči kyslíku Klimatický systém Země veškerá atmosféra, hydrosféra, biosféra, geosféra a jejich vzájemné působení

Právní režim ochrany ovzduší Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích Zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1005/2009 o látkách, které poškozují ozónovou vrstvu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 842/2006 o některých fluorovaných skleníkových plynech

Zdroje znečišťování ovzduší Stacionární zdroje zařízení spalovacího nebo jiného technologického procesu, které znečišťuje nebo může znečišťovat ovzduší, dále šachta, lom a jiná plocha s možností zapaření, hoření nebo úletu znečišťujících látek, jakož i plocha, na které jsou prováděny práce nebo činnosti, které způsobují nebo mohou způsobovat znečišťování ovzduší, dále sklad a skládka paliv, surovin, produktů, odpadů a další obdobné zařízení nebo činnost podle míry vlivu na kvalitu ovzduší zvláště velké, velké, střední a malé podle technického a technologického uspořádání spalovací zdroje dle tepelného příkonu n. výkonu spalovny odpadů dle druhu spalovaného odpadu nebezpečného odpadu, komunálního odpadu, jiného odpadu ostatní zdroje

Zdroje znečišťování ovzduší Mobilní zdroje samohybná a další pohyblivá, případně přenosná zařízení vybavená spalovacími motory znečišťujícími ovzduší, pokud tyto motory slouží k vlastnímu pohonu nebo jsou zabudovány jako nedílná součást technologického vybavení dopravní prostředky nesilniční mobilní stroje přenosná nářadí vybavená spalovacím motorem

Nástroje k ochraně ovzduší - obecné Principy Prevence Obecná prevenční povinnost Každý je povinen omezovat a předcházet znečišťování ovzduší a snižovat množství jím vypouštěných znečišťujících látek Zákaz spalování látek ve zdrojích znečišťování ovzduší, které nejsou palivy určenými výrobci jejich zařízení Podmínky pro spalování rostlinných materiálů na otevřených ohništích Vysoké úrovně ochrany Nejlepší dostupné techniky Při výstavbě nových a změně stávajících zvláště velkých stacionárních zdrojů a při jejich modernizaci Integrované ochrany Povinně u vybraných stacionárních zdrojů dle zákona o integrované prevenci Informovanosti Poskytování informací o zdrojích znečišťování provozovatelé na požádání orgánu ochrany ovzduší Poskytování informací veřejnosti Odpovědnosti původce Znečišťovatel platí – viz ekonomické nástroje

Nástroje k ochraně ovzduší - limity Přípustná úroveň znečišťování emisní limity pro znečišťující nebo pachové látky přípustná tmavost kouře přípustná míra obtěžování zápachem emisní stropy a redukční cíle Povinnost provozovatelů dodržovat Přípustná úroveň znečištění imisní limity meze tolerance četnost překročení cílové imisní limity závazné pro orgány ochrany ovzduší při jejich činnosti

Nástroje k ochraně ovzduší Formy činnosti orgánů ochrany ovzduší Stanoviska V rámci územního plánování Závazná stanoviska k umisťování staveb stacionárních zdrojů s výjimkou malých Povolení staveb stacionárních zdrojů k uvedení stacionárních zdrojů do zkušebního i trvalého provozu k dalším činnostem (§ 17 odst. 2)

Nástroje k ochraně ovzduší – zvláštní Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší Smogová situace ústřední regulační řád, krajský a místní regulační řád provoz smogového, varovného a regulačního systému regulační opatření

Koncepční nástroje ochrany ovzduší Národní, krajské a místní programy snižování emisí znečišťujících látek s cílem zlepšení kvality ovzduší dosažením imisích limitů dohody mezi orgány ochrany ovzduší a provozovateli stacionárních zdrojů Programy ke zlepšení kvality ovzduší v zónách a aglomeracích, kde je překročena hodnota imisního limitu u jedné nebo více znečišťujících látek

Ekonomické a sankční nástroje Poplatky za znečišťování ovzduší Pokuty za správní delikty Opatření k nápravě Omezení nebo zastavení provozu

Mobilní zdroje znečišťování Povinnosti provozovatelů, výrobců a dovozců Podmínky pro provoz technická způsobilost vozidla Emisní limity Požadavky na složení pohonných hmot

Ochrana ozónové vrstvy Regulované látky chlorfluoruhlovodíky, halony, tetrachlormethan, 1,1,1-trichlorethan, methylbromid, hydrobromfluoruhlovodíky, hydrochlorfluoruhlovodíky a bromchlormethan Zákaz výroby stanovených látek a plán postupného snižování výroby Zákaz a omezení uvádění na trh a používání regulovaných látek Znovuzískání, recyklace, regenerace a zneškodňování regulovaných látek povolení Opatření k odstranění a minimalizaci úniků registr revizních techniků Registr regulovaných látek a osob, které s nimi zacházejí Poplatky za výrobu a dovoz regulovaných látek

Ochrana klimatického systému Skleníkový plyn oxid uhličitý, methan, oxid dusný, částečně nebo zcela fluorovaný uhlovodík nebo fluorid sírový, pokud je jako skleníkový plyn označen Národní program ke zmírnění změny klimatu Země národní redukční cíle Povolení k vypouštění skleníkových plynů → zjišťování, vykazování a ověřování množství emisí Národní alokační plán → povolenky na emise skleníkových plynů

Státní správa Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo dopravy Česká inspekce životního prostředí Česká obchodní inspekce Celní úřady Obecní a krajské úřady

Odpovědnost Správně právní Za přestupek Za jiný správní delikt Odpovědnost za škodu způsobenou provozní činností § 420a OZ Sousedská práva § 127 OZ