Kroužek chovu hlodavců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Zavedení uživatelky do komplexní domácí péče případová práce Příklad dobré praxe Městská charita Plzeň Bc. Alice Průchová.
Dnes vám budu povídat o Fretkách.
JAK SE STARAT O PSA DENISA SOVOVÁ.
Morče.
Křeček Džungarský.
Strukturované učení PROJEKT EU
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie K. Šejbová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Zvláštnosti ekonomických předmětů z hlediska jejich zařazení do rozvrhu hodin ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
Sociální práce s rodinou 3
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Zdravá škola.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Chov hlodavců Michaela Kizurová
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Vítáme Vás na Pedagogické fakultě
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Víš o nás vše ?. Obecně Morče si bohužel nemůže vybírat,dojakých rukou se dostanou. Po celý život jsou odkázány na přízen člověka.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Studentská dobrovolnická praxe Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem.
Chov drobných hlodavců
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: říjen 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_23.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Domácí mazlíčci VY_32_INOVACE_06_domacimazlicci Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Ekosystém okolí lidských obydlí Domácí mazlíčci Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – Savci III Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/15 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
HLODAVCI. HLODAVCI Nejpočetnější řád Nejpočetnější řád Charakteristický znak: 1 pár hlodavých zubů v každé čelisti. Tyto zuby stále rostou. Charakteristický.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Přehled hlavních skupin savců 2.část Pětilístek savci
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
zpracovaný v rámci projektu
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Ústav vs. Komunitní služba
Řád: Hlodavci.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Nedvědová, Kotlárová, Bannertová
PaedDr. Dagmar Kuzníková
Pracovní stáž Malta 2019.
Transkript prezentace:

Kroužek chovu hlodavců

Obecně k organizaci Kroužek je organizován v rámci školy. Má samostatnou místnost chovatelství, ve které se nachází jednotlivé koutky živých zvířat. Pro naše účely jsou v jedné části vystaveny akvária a klece s několika druhy hlodavců. Kroužek je pořádán jednou týdně organizovaně, zatímco se členové kroužku o pěstovaná zvířata starají po celý týden dle rozpisu služeb krmení. V době víkendu mají hlodavci k dispozici dostatek žrádla a pitné vody v napáječkách i miskách. V době delší školní nepřítomnosti zajišťuje krmení školník případně si zvířata berou domů jejich majitelé (vedoucí učitel, jiní pedagogové, děti).

1. hodina – informační schůzka Zahájení přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu (představení učitele, představení chovatelského kroužku, základní cíl kroužku – seznámení dětí s hlodavci, základními principy chovu hlodavce a pomoc dětí při chovu hlodavce ve školních prostorách) zdůrazněna nezávaznost první schůzky, od další schůzky závazná účast na povinnostech i docházce seznámení s pravidly kroužku jen obecná pravidla o příchodu, prezenci a termínech setkání kroužku informace o službách krmení zvířat informace o omluvenkách

Vytvoření vstupní atmosféry představení jednotlivých zájemců o kroužek stručné představení a pohovoření o sobě představení svých chovatelských zkušeností očekávání od kroužku reflexe učitele na očekávání dětí

Obecné zásady práce v kroužku účel kroužku stále vyšší obliba chování hlodavců v domácích podmínkách nové trendy v chovatelství, široké spektrum různých hlodavců a jejich specifické potřeby předcházení špatné péče o živá zvířata držená v domácnosti možnost nácviku chovatelství v terénních podmínkách pod vedením možnost reflexe ostatních větší invence pro zkvalitnění života hlodavců v domácnosti prezentace výsledného profilu absolventa kroužku stručné představení zvířat, kterými kroužek disponuje

Obecné zásady práce v kroužku stručné načrtnutí činnosti kroužku v době aktivního setkání teorie o hlodavcích život hlodavce specifické zvláštnosti jednotlivých druhů obecné zásady bydlení obecné zásady krmení obecné zásady etologie zvířat základní nemoci a řešení onemocnění zvířat rozmnožování, chov a odbyt průkazy původu, členství v klubu chovatelů, výstavy, dovoz a kontrolovaný chov výroba předmětů pro zábavu hlodavců (spolupráce s kroužkem dílen)

Závěr motivační schůzky seznámení s programem příští schůzky teorie o hlodavcích seznámení se podrobněji s hlodavci v kroužku stručné zásady krmení a manipulace s hlodavcem při službách rozloučení a motivace k příštímu závaznému setkání úklid místnosti

2. hodina Zahájení přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu představení učitele a žáků, kteří se rozhodli navštěvovat kroužek závazně vyrobení jmenovek (nalepení na triko)

základní pravidla kroužku včasný příchod, prezence docházky termíny setkání kroužku, časový rozvrh služby krmení pro jednotlivé dvojice, zastoupení v nepřítomnosti hlášení omluvenek (sms, poslat po kamarádovi, mail, zavolat) hlášení omluvenek při službě krmení bezpečnost při zacházení se zvířaty obecné principy s manipulací se zvířaty (chránění zvířat i sebe) dávky krmení a vody pro službu přemísťování zvířat požární evakuace plán odchodu z budovy při evakuaci

Další informace seznámení účastníků kroužku se zvířaty v kroužku seznámení s potkany seznámení s křečky seznámení s morčaty seznámení s osmáky seznámení s burundsky

Vlastní činnost o hlodavcích obecně biologické zařazení, rozdílnost chrupu od ostatních živočichů obývání planety základní rozdělení aguti akuči bandikota bobr cokor činčila činčilák čipmank dikobraz frček frčík hlodoun hraboš

o hlodavcích obecně hrabošík hutia chlupáč kapybara klokanomyš koro krysa křeček křečík kuandu lumík mara morčátko morče myš myšice myšivka myška norník

o hlodavcích obecně nutrie ondatra osinák osmák ostnoplch paka pakarana slepuška svišť sysel pestruška pískomil poletucha pruhomyš pytlonoš pytlouš quemi rypoš řekomyš skálomyš

o hlodavcích obecně tarbíček tarbíkomyš tučnomyš tukotuko velehutia veverka veveřička

zvířata chovaná v domácích podmínkách činčila krysa potkan (druh krysy) křeček křečík morče myš osmák pískomil tarbíček a některé ostatní poddruhy

rozdíly v samcích a samicích délka života rozpětí délky života různých druhů anatomie hlodavce anatomie na modelovém případě potkana a křečka popis jednotlivých částí těla barevné varianty rozpětí velikosti rozdíly v samcích a samicích rozdíly na modelových případech potkan vs. morče rozdíly ve velikosti

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště zásady chovu a péče o hlodavce čistění klecí

3. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní hodiny zásady chovu a péče o hlodavce čištění klecí

Vlastní činnost zásady chovu a péče o hlodavce čistění klecí pořízení hlodavce – kde, jak, jak se k hlodavci chovat rozdíly mezi hlodavci od chovatele a ze zverimexu základy o bydlení hlodavce – aspekty klima místa pobytu zásady prvních dnů pobytu v novém prostředí manipulace s hlodavcem čas na hraní, spaní, jídlo i vlastní činnost chov jednoho hlodavce, více hlodavců, nebo páru chování hlodavce v noci a ve dne přisazování nového kusu ke starším (sžívání, taktiky) čistění klecí děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání.

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště zásady krmení hlodavců kultura bydlení hlodavce

4. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní hodiny zásady krmení hlodavců kultura bydlení hlodavce

Vlastní činnost zásady krmení hlodavců rizika chovu hlodavce základní jídlo ovoce zelenina doplňky ve formě pro hlodavce vyráběných vitamínů a dropsů mléčné výrobky masné výrobky zakázané potraviny množství potravin, vody za den rizika chovu hlodavce destrukce nábytku a příslušenství pokoje útěk hlodavce otrava hlodavce agresivita mezi hlodavci agresivita k člověku nechtěné ublížení hlodavci

rizika krmení hlodavce otrava hlodavce obezita podvýživa dehydratace Hypervitaminoza kultura bydlení zvířete klec terárium akvárium srovnání, pro a proti umístění obydlí v prostoru úklid bydlení zařízení potřebná pro život zvířete zařízení pro zábavu zvířete

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště hlodavec a jiná zvířata zdraví hlodavce čistění klecí

5.hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti osobní zkušenosti se zdravím hlodavce program dnešní hodiny hlodavec a jiná zvířata zdraví hlodavce čistění klecí

Vlastní činnost hlodavec a jiná zvířata teorie zdraví hlodavců hlodavec a pes hlodavec a kočka hlodavec a pták hlodavec a ryby hlodavec a další hlodavci hlodavec a hlodavci stejného druhu teorie zdraví hlodavců primární pudy a instinkty ztráta instinktů, vymizení některých chování rizika onemocnění rizika otrav nejběžnější nemoci

Zakončení čištění klecí shrnutí, co jsme se dozvěděli děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání. Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště nemoci a jejich řešení etologie hlodavců

6. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti nemoci a jejich řešení etologie hlodavců

Vlastní činnost řešení onemocnění tipy a triky pro podávání léků v domácích podmínkách u veterináře tipy a triky pro podávání léků pooperační péče chování hlodavců v průběhu dne denní režim zvířete rozdílnosti v jednotlivých druzích potřeba samoty vs. potřeba sounáležitosti s člověkem rozdíly v potřebách množství podnětů

činnosti během dne rozdíly v druzích spánek hygiena jídlo sociální chování potřeba hrát si rozdíly v druzích rozdíly v režimu dne jedináčka a více zvířat v kleci rozdíly v režimu dne mezi druhy hlodavců preference činností mezi druhy hlodavců

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště potřeba hrát si rozmnožování hlodavců čistění klecí

Zahájení Motivace činnosti 7. hodina Zahájení přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti potřeba hrát si rozmnožování hlodavců čistění klecí

Vlastní činnost hraní s velkým H proč a jak si hlodavci hrají úprava bydlení pro potřeby hraní úprava prostoru kolem obydlí zvířete volný pohyb zvířete hračky pro potřeby hlodavce

rozmnožování hlodavců pohlavní zralost varování před chovem (onemocnění, odbyt) rozdíly mezi chováním samců při existenci mláďat nesnášenlivost mezi samcem a samicí po páření páření březost a vrh problémy s porodem problémy po porodu odumření mláďat odchov mláďat vývoj mláďat odbyt mláďat rizika neschopnosti mláďata prodat čistění klecí děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání.

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště PP, výstavy, dovoz a odbyt čistění klecí

8. hodina Zahájení Motivace činnost přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence Omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnost program dnešní činnosti registrace zvířat, PP, dovoz čistění klecí

Vlastní činnost průkazy původu, registrace dovoz zvířat ze zahraničí Klub chovatelů ČR existence registrací zvířat průkazy původu rozdíly mezi zvířaty ze zverimexu a od chovatele přínosy registrací a průkazů původu dovoz zvířat ze zahraničí přínos dovozu zvířat odkud se dováží registrace a dovoz nové varianty a možnosti

Zakončení čistění klecí shrnutí, co jsme se dozvěděli děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání. Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště výroba hamaků a houpačky

9. Hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti výroba hamaků a houpaček

Vlastní činnost prezentace projektů rozkres hamaku rozkres houpačky teoretické vysvětlení postupu praktické vyrábění hamaku a houpačky

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště čistění klecí příprava materiálů pro mladší zájemce

10. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti čistění klecí příprava materiálů pro mladší zájemce

Vlastní činnost čistění klecí příprava materiálů pro mladší zájemce děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání. příprava materiálů pro mladší zájemce děti si rozdělí témata, která jsme společně probrali a za asistence pedagoga vypracují osnovu zásad chovatelství hlodavců

Zakončení zopakování služby a zástupu program na příště dokončení materiálů pro mladší zájemce výroba prolézačky

11. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti dokončení materiálů pro mladší zájemce výroba prolézačky

Vlastní činnost dokončení materiálů prezentace projektu děti dokončují materiály z minulé hodiny do finální podoby, kterou potom přepíší do počítače a vytisknou na barevné papíry prezentace projektu rozkres prolézačky představení nástrojů teoretické vysvětlení postupu praktické vyrábění prolézačky

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště čistění klecí vytvoření informační nástěnky

12. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti čistění klecí vytvoření informační nástěnky

Vlastní činnost čistění klecí vytvoření informační nástěnky děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání. vytvoření informační nástěnky děti pomocí vytvořených materiálů, obrázků a vlastní fantazie vyzdobí nástěnku před a v místnosti chovatelství.

Zakončení zopakování služby a zástupu program na příště výroba pokojíčků

13. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti výroba pokojíčků

Vlastní činnost prezentace projektu rozkres pokojíčků představení nástrojů teoretické vysvětlení postupu praktické vyrábění pokojíčků s asistencí pracovníka dílen

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště čistění klecí výzdoba učebny

14. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti čistění klecí vytvoření informační nástěnky

Vlastní činnost čistění klecí výzdoba učebny chovatelství děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání. výzdoba učebny chovatelství děti dle vlastní fantazie vyzdobí učebnu do zvířátkova. Možné jsou kresby na stěny, nástěnky, obrázky, výrobky apod.

Zakončení zopakování služby a zástupu program na příště výroba mostu z dřívek

15. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti výroba mostu z dřívek

Vlastní činnost prezentace projektu praktické vyrábění mostu rozkres mostu představení nástrojů teoretické vysvětlení postupu praktické vyrábění mostu

Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště prezentace vlastních zvířat diskuze o zkušenostech čistění klecí

16. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů stanovení služby a zástupu na další týden Motivace činnosti program dnešní činnosti prezentace vlastních zvířat diskuze o zkušenostech čistění klecí

Vlastní činnost představení vlastních zvířat diskuze o zkušenostech děti donesou fotky nebo obrázky svých vlastních současných nebo minulých zvířátek. Kdo na zvíře teprve čeká, donese obrázek zvířete, které by rád choval. Každý mluví o svém zvířeti, vyzdvihuje, co má na tomto druhu rád, co mu naopak chybí. Poví nějaký veselý zážitek. diskuze o zkušenostech každé dítě vybere ze své zkušenosti něco, co by chtěl předat ostatním, co má pocit, že je důležité při chovu tohoto hlodavce a ostatním to prezentuje.

Zakončení čistění klecí shrnutí, co jsme se dozvěděli děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání. Zakončení shrnutí, co jsme se dozvěděli zopakování služby a zástupu program na příště poslední lekce zhodnocení celého kroužku čištění klecí rozloučení

17. hodina Zahájení Motivace činnosti přivítání v kroužku děti sedí do kruhu, učitel je mezi nimi též posazen podél kruhu prezence omluvy zhodnocení splnění povinností služby, prodiskutování problémů poděkování a vyjádření pochval Motivace činnosti program dnešní činnosti čištění klecí zhodnocení celého kroužku rozloučení

Vlastní činnost čistění klecí zhodnocení přínosu kroužku rozloučení děti si rozdělí klece do skupinek a kompletně je vyčistí, vymění žrádlo a vodu, podestýlku a vymění znečištěné látky za nové. Znečištěné půjdou na vyprání. zhodnocení přínosu kroužku děti sedí do kruhu a každý svými slovy zhodnotí přinos kroužku. Otevřeně se vyjádří k organizaci, práci v kroužku a zda mu něco přinesl. Má-li námět na zlepšení, může jej prezentovat. Pedagog zhodnotí práci dětí. Udělí pochvaly všem. Motivuje děti k svědomitému chování zvířat v domácím prostředí. rozloučení rozloučení a úklid učebny.

Konec kroužku