Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_23 Téma: Morče a křeček Ročník: 1. a 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace: Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii. Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 morče domácí V současné době patří mezi oblíbené domácí mazlíčky. Nejsou útoční, nekoušou a mají rádi společnost. Byli dovezeni námořníky z Jižní Ameriky jako milá zvířátka pro děti. obr. 1 Morčata jsou kamarádská, nemají rádi samotu. Proto je dobré chovat je ve skupině. Někdy se však samečci perou.

4 morče divoké Domácí morčata byla vypěstována z morčat divokých. Ta žijí v horách v Jižní Americe. Zde si vyhrabávají zemní nory nebo pobývají v opuštěných doupatech jiných zvířat. Dokáží skákat až 1 metr vysoko. Mají černo hnědou barvu. obr. 2 Morčata jsou hlodavci a býložravci. Za potravou se vydávají za soumraku a v noci. Žijí ve velkých skupinách.

5 Jak a kde chovat morčata ?
obr. 3 Vhodné obydlí pro morče domácí je klec. V létě pak oplocený travnatý kousek zahrady se stínem a ochranou před dravci. Jako podestýlka se hodí hobliny nebo kukuřičná drť. Mají také rádi svůj domeček, kam se mohou schovat a odpočívat.

6 čím se živí ? Potrava morčat by měla být pestrá. Hlavní složkou je seno a pitná voda. Dále čerstvá kořenová, listová i plodová zelenina. Nevhodná je zelenina cibulová. V menším množství a méně často mohou dostat i ovoce. Čerstvá tráva je také pochoutka, zejména lupení z pampelišek a květy sedmikrásek. Morčata jsou hlodavci, proto si musí stále obrušovat zuby. K ohlodávání nejlépe poslouží větvičky ovocných dřevin. Pro morčata ani pro křečky není vhodné zrní, slunečnice nebo ořechy. Jsou pro ně příliš syté a nezdravé. obr. 4 obr. 5 Sedmikráska Pampeliška obr. 6 Balík sena

7 Křečci a králíčci obr. 7 obr. 8 obr. 9 Podobně jako morčata se chovají křečci a králíčci. Pro zdraví všech je důležitá čistota. Proto jim pravidelně měníme podestýlku za čerstvou. Vodu dáváme do napáječky. V misce se snadno ušpiní nebo vyleje. Vše potřebné pro chov se kupuje v obchodech nazvaných „ Zverimex“.

8 otázky: Co si musíš připravit pro chov morčete, křečka nebo králíčka?
a) Vlastní pokoj a WC. Co si musíš připravit pro chov morčete, křečka nebo králíčka? Jaký druh potravy jim nabídneš? Proč lidé chovají tato zvířátka? Co myslíš ? Máš nějakého domácího mazlíčka? Jak o něho pečuješ? Vypravuj. b) Klec s plným dnem a podestýlku. c) Napáječku a domeček. d) Akvárium s mořskou vodou. a) Seno, vodu a ovoce. b) Vodu, seno a čerstvou zeleninu. c) Zrní, semínka slunečnic a ořechy. d) Větvičky na ohlodávání.

9 použitý materiál: Obrázek č. 1 - Wikimedia Commons Obrázek č. 2 - KARSTEDT, Petra. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 3 - SANDOS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č Obrázek č. 5 - KÖHLE, Franz Eugen. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 6 – foto archiv autorky Obrázek č. 7 - ALGIRDAS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 8 - TETRAHYDROCANNABINOL. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 9 - GILBERTE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google