Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Podzemní stavby Rozdělení Části, Pojmenování
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Vodní nádrž Šance.
EXKURZE ČEŇKOVA PILA Projekt: „Fyzika nás baví „ Sportovní gymnázium, Táborská 28, Plzeň za finanční podpory města Plzně.
Exkurze v Jeseníkách (Dlouhé Stráně) 6. – 10. října 2014 Projekt „Přírodní vědy pro každého a bez překážek“
Vypracovala Darina Krajská
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Dlouhé Strán ě.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Vysoké učení technické v Brně
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně
Jihomoravský kraj.
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Vodní nádrže.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Základní informace VD a PVE Dalešice
Bozkovské dolomitové jeskyně
Finanční náročnost instalace miniturbínky
SPOLUPRÁCE S PARTNERY – ZÁKLAD KVALITNÍ ODBORNÉ VÝUKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
UMĚLÉ VODNÍ NÁDRŽE.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak fungují vodní elektrárny
Příroda naší republiky
Igor Dostal
Vodní elektrárny.
CHKO Jeseníky.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Rybníky a rybníkářství
1 ODPADY 21 Důlní vodní přečerpávací elektrárna Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení pro rozvoj MSk člen Rady.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_14_Pohoří ČR- Hrubý a Nízký.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Exkurze na p ř e č erpávací vodní elektrárnu se uskute č nila DLOUHÉ STRÁNĚ.
Lednické rybníky Rozloha 552,5 ha Skládá se z pěti rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký Největší rybník na Moravě Nachází se u Sedlece.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VODSTVO ČR Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Graclík. Dostupné.
Rozhledny na Slovácku. Rozhledna Travičná Rozhledna leží v nadmořské výšce 380 m.n.m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,6m nad zemí. Z Tvarožné.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Jeseníky.
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
PRADĚD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10_Praděd.
Přehled velkých vodních elektráren
Přečerpávací vodní elektrárny (PVE)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Přírodní podmínky V české kotlině.
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Vodní elektrárny Dlouhé Stráně

Dlouhé Stráně Leží na Moravě, v katastru obce Loučná nad Desnou, v okrese Šumperk. Elektrárna má tři "nej": největší reverzní vodní turbínu v Evropě - 325 MW, elektrárnu s největším spádem v České republice - 510,7 m a největší instalovaný výkon v ČR - 2 x 325 MW.

Dlouhé Stráně Výstavba elektrárny začala v květnu 1978. Na počátku osmdesátých let však byla z rozhodnutí centrálních orgánů převedena do útlumového programu. V roce 1985 proběhla modernizace projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto stavbu dokončit. Výkon obou reverzních soustrojí, každé o instalovaném výkonu 325 MW, je plně k dispozici od roku 1996. Stavbu prováděl INGSTAV Brno.

Dlouhé Stráně Při pohledu z Pradědu - nejvyšší hory Moravy směrem na západ si povšimnete hory s neobvykle rovným vrcholem. Zahlédnout můžete i lesklý proužek, který prozradí, že se na vrcholu masivu Mravenečník nachází jezero. Bylo uměle vybudováno a tvoří součást unikátního energetického díla - přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

Dlouhé Stráně Elektrárna je řešena jako podzemní dílo. Obě soustrojí jsou umístěna v podzemí, v kaverně o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m. Souběžně s kavernou turbín se v podzemí nachází komora transformátorů, která má rozměry 115 x 16 x 21,7 m. V této komoře jsou dva blokové trojfázové transformátory, rozvodny 22 kV a další zařízení

Dlouhé Stráně Horní nádrž je s podzemní elektrárnou spojena dvěma přivaděči, každým pro jedno soustrojí. Přivaděče mají délku 1 547 m a 1 499 m. Elektrárna je spojena s dolní nádrží dvěma odpadními tunely o průměru 5,2 m. Tunely jsou dlouhé 354 a 390 metrů. Dolní nádrž se nachází na říčce Divoká Desná. Nádrž má celkový objem 3,4 mil. kubických metrů, výšku hráze 56 m, kolísání hladiny 22,2 m. Horní nádrž se nachází na hoře Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 m. Má celkový objem 2,72 mil. m 3.