Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Kariérové poradenství
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Diagnostika SPU.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Struktura poradenského procesu
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Školní poradenské pracoviště
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Drogy Výchova ke zdraví.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Zdravá škola.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014
Minimální preventivní program školy
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Odevzdáno 23 dotazníků Struktura posluchačů: - 19 základní školy, 2 střední školy, 2 speciální školy a zařízení - 11 začínajících výchovných poradců -
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
PhDr.Václava Masáková1 Administrator Psychosociální programy s psychoterapeutickým prvkem pro děti a mládež.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Struktura poradenského procesu
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Syndrom rizikového chování v dospívání
Školská sociální práce
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Mgr. Et Mgr. Veronika Boussag, dipl. um.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence

Mirek Problém Chování ve škole Experimentace s návyk. látkami Pokus o sebevraždu Pohlavní styk se spolužačkou Krádeže Nejslabší místo Osobní a sociální identita Intervence Posílení osobní identitu – sebevědomí – tanec, psaní textů Videotrénink – rodina, škola Rodinná terapie – posilovat vztah s otcem

Ivana Problém krádeže závislostní jednání(kouření, alkohol, marihuana, experiment s pervitinem) neuznává autority, vzdorovitá Záškoláctví Nejslabší místo narušená osobní identita(syndrom CAN) identifikace s negativní partou Intervence posilování osobní identiti(emocí) následně identity sociální institucionální výchova (zafixované opakované nevhodné chování, nutnost změnit sociální prostředí – závislost) POZOR – opětovný návrat do DD může oslabit životní perspektivu

Jindřich Problém Záškoláctví, krádeže, dříve oběť šikany SPU Nepodnětné rodinné prostředí Nejslabší místo Nejistota v osobní a sociální identitě –Nízká sebedůvěra, nejistota, nevyhraněnost Intervence Spolupráce s rodinou, s výchovným poradcem, třídním učitelem, psychologem Probouzet zájem, zažít úspěch – zvýšení sebeúcty Pomoc při volbě povolání Posilovat sociální vztahy se spolužáky, učiteli i v rámci rodiny

Radim Problém Nezájem o školu, záškoláctví, agrese, krádeže Nejslabší místo Identita osobnostní i sociální Intervence Posílení vztahu k dědečkovi Perspektivní orientace - profese

David Problém Záškoláctví, návykové l. – experiment, aktivní kuřák Nejslabší místo Identita osobní a sociální – rodina, příslušnost k etniku??? Intervence Rodina – posilování vztahů – verbalizace vztahů Zájmové aktivity – hledat náplň Spolupráce s romskou komunitou???

Jana Problém nerespektování autority učitele lhaní, krádeže, kouření Nejslabší místo Rodinné prostředí (oslabená citová vazba, komunikace s matkou) Psychický blok po znásilnění Nejistota v osobní a sociální identitě Intervence Verbalizace zátěžových životních situací Zlepšení komunikace s matkou, posílení sociálních vztahů Vhodné vyplnění volného času Spolupráce s psychologem Ambulantní SVP Skupinová dynamika

Karel Problém Největším problémem je záškoláctví Karla, užívání návykových látek (cigarety a marihuana), dále patologický jev – návštěvy heren Nejslabší místo Dítě nemá jasně stanovené hranice a pravidla, je nejistý, má malé sebevědomí a citově strádá Intervence 1)Zjistit stav ve škole (prověřit šikanu, vztahy mezi spolužáky, postavení v třídním kolektivu a zvládání učiva), prvotně provést konzultaci třídní učitel, výchovný poradce, rodiče, popř. školní psycholog. Doporučení rodičům, aby (pokud je to možné) dovoz nebo doprovod chlapce do školy. 2)Ambulantní docházka rodičů i dítěte do SVP.Rodičům nabídnout pomoc, pokud možno podporu při nastolení režimu (hranic) v rodině. U dítěte zaměřit intervenci na podporu sebevědomí. 3)Šetření OSPOD v rodině. 4)OSPOD při pokračování uváděných problémů a při nespolupráci rodičů s SVP, nashromáždí materiály a podá návrh příslušnému soudu k nařízení ústavní výchovy.

Alice Problém - záškoláctví, neplnění školních povinností -krádeže doma i v obchodě -Pozdní příchody, přespávání mimo domov (u přítele) Nejslabší místo -Osobní a sociální nejistota Nepodnětné rodinné prostředí Citová deprivace Absence otce (fixace na starší partnery) Nedostatečná motivace a podpora ke vzdělávání Intervence -Spolupráce matky a dcery s poradenským systémem (poradenský systém školy) - Spolupráce s OSPOD a kurátorem -Podpora při dokončení ZŠ a výběru povolání -Vyzdvižení zájmů –posilovat -Popřípadě umístění v DDU, DD

Petr Problém záškoláctví, nerespektování matky, vydírání a vymáhání peněz, kouření, marihuana, pozdní příchody, toulky Nejslabší místo Problém sociální a osobní identity Hodnotový systém Intervence První krok – řád, režim posílit vztah s matkou – forma podpory Až po selhání 1. kroku - Institucionální péče - DÚ, vytvořit perspektivu, najít a posílit kladné stránky pro budoucí profesi