CHKO Litovelské Pomoraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Chráněná území v Olomouckém kraji
Chráněná krajinná oblast Poodří
Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje
Přírodní rezervace na území Ostravy
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
EKOLOGIE.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Ochrana přírody ..
Ochrana přírody v ČR.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Chráněná území ve městě Olomouc a nejbližším okolí
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
David Bedlička Lesnická střední škola U krmelce Plzeň Uvádí prezentaci.
Příroda Benešovska.
Povrch ČR.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Vodní nádrž Orlík.
Litovelské Pomoraví.
CHKO Český kras.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Olomoucký kraj přírodní poměry
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Poodří Chráněná oblast.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Rybník Řežabinec. Na území národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně je na ploše 110,7 ha chráněn rozsáhlý komplex vodních, bažinných a.
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Autor materiálu - Mgr. Lukáš Kučera.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Andrea Turečková 9.A 2015/2016 LUŽNÍ LESY NA SLOVÁCKU.
OKOLÍ BYSTŘICE PROJEKT NAŠÍM ÚKOLEM BYLO: Ekologicky zhodnotit území od Doubravy po silnici na Jeníkov - Stávající situace - Proč je Bystřice.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Příroda v okolí Velkého Meziříčí Zpracovala: Lenka Kohoutová.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Zpracoval : Petr Kuryviál. Děvín Největší vrchol pavlovských vrchů s nadmořskou výškou 549 metrů. Jedná se o podlouhlý hřeben s dvěma vrcholy. Na větším.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Chráněná krajinná oblast
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Znečištěné místa na Slovácku
Přírodní podmínky V české kotlině.
Chránění živočichové na Slovácku
Transkript prezentace:

CHKO Litovelské Pomoraví

Základní údaje CHKO LP vyhlášeno vyhláškou MŽP ČR č. 464/90 Sb. ze dne 29. října 1990 Rozloha 96 km2 – jedna z nejmenších CHKO v ČR Jádro tvoří vnitrozemská říční delta přirozeně meandrující řeky Moravy, která se v zachovalých lužních lesích větví v systém stálých i periodických říčních ramen

Charakteristika území Území oblasti je součástí Hornomoravského úvalu a jižní části Mohelnické brázdy a leží tedy na styčné ploše České vysočiny a Západních Karpat. Olomoucko-litovelská část Hornomoravského úvalu se vyznačuje rovinným či mírně zvlněným povrchem ve výškách 200 – 340 m n.m., který se šíří převážně na málo odolných mladotřetihorních a čtvrtohorních sedimentárních výplních, z nichž však ojediněle vystupují i horniny starého Českého masívu. Tyto horniny budují také Třesínský práh, který představuje strukturní i morfologickou přepážku mezi Hornomoravským úvalem a Mohelnickou brázdou.

Na charakteru oblasti se výrazně podílejí jarní povodně, které jsou základním existenčním faktorem pro lužní les a také jeho významný prvek periodické tůně. Západně od Litovle je výraznou dominantou vápencový vrch Třesín mimo jiné s přístupnými Mladečskými jeskyněmi. Na lužní lesy v severní části CHKO navazuje rozsáhlá oblast Doubravy s chlumními bukovými doubravami a dubohabrovými lesy.

Statut území Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví Chráněná oblast přirozené akumulace vod Kvartér řeky Moravy Mezinárodně významný mokřad (Ramsar site) Litovelské Pomoraví je jedna ze 41 navržených oblastí ochrany ptáků v České republice (rozloha: 9318,6 ha) (Návrh oblastí ochrany ptáků v České republice 2002). Nadregionální biocentrum „Vrapa – Doubrava“ (1100 ha) Nadregionální biocentrum „Ramena řeky Moravy“ nazývané také „Litovelské Pomoraví – luh“ (1600 ha).

Regionální biocentra: „Pňovický luh“ (80 ha), Třesín (120 ha). Maloplošné ZCHÚ: 2 NPR, 1 NPP, 12 PR, 10 PP Území je ohroženo mnoha škodlivými vlivy a proto je tato ramsarská lokalita zapsána v montrealském protokolu „Montreux Record” (Ramsar Sites Database 2002). V rámci připravované Evropské ekologické sítě států EU (EECONET) je Litovelské Pomoraví navrženo jako „evropsky významné biocentrum“.

Současná vegetace Většina území CHKO se rozkládá v údolní nivě řeky Moravy s lužními lesy, loukami, mořkady, tůněmi a zatopenými pískovnami Další biotopy: teplomilné chlumní doubravy, dubohabrové a bukové lesy, olšové vrbiny, topolojilmové a dubové jaseniny, habrojilmové jaseniny jako tzv. tvrdý luh, vlhké aluviální louky (společenstva ostřic), dubohabrové lesy Nejcennější typ lužních lesů jsou vrbiny jako tzv. měkký luh topol kanadský stanoviště vrbotopolový luh

společenstva vodních a mokřadních rostlin - kriticky ohrožená přeslička různobarvá nepůvodní druhy a neofyty – křídlatka, netýkavka žláznatá a malokvětá, vrbovka žláznatá, slunečnice topinambur, celík kanadský, javorovec jasanolistý šíření neofytů na říčních náplavech je správou CHKO redukováno

Přeslička různobarvá

Natura 2000 Charakteristickými biotopy ptačí oblasti jsou lužní lesy, mokřady, nádrže a vlhké louky v okolí řeky Moravy čáp černý , luňák červený , včelojed lesní, žluna šedá, datel černý, strakapoud prostřední, lejsek malý, lejsek bělokrký, bukáček malý, moták pochop, chřástal kropenatý, racek černohlavý, ledňáček říční významné tahová cesty řady druhů ptáků

ledňáček říční lejsek bělokrký strakapoud prostřední

Další významní živočichové bobr evropský Castor fiber čolek velký Triturus cristatus kuňka ohnivá Bombina bombina netopýr černý Barbastella barbastellus netopýr velkouchý Myotis bechsteini netopýr velký Myotis myotis vrápenec malý Rhinolophus hipposideros vydra říční Lutra lutra

bobr evropský vydra říční

čolek velký kuňka ohnivá rak říční

netopýr černý

←netopýr velký ↑vrápenec malý ←netopýr velkouchý

Antropogenní vlivy Za posledních 50 let nastaly výrazné změny spíše k horšímu Úpravy vodního režimu toků, např. regulace Třídvorky. Vodárenská exploatace jímáním podzemní vody v jímacím území Litovel – Čerlinka a Olomouc – Černovír pravděpodobně vedla k výraznějšímu poklesu hladiny podzemní vody v území Výstavba dálnice v oblasti Třesínského prahu zlikvidovala za hlubokého komunismu (r. 1972) z evropského hlediska unikátní sufózní prameny a z krajinářského hlediska přivodila nevratnou destrukci tohoto území. Stavbou dálnic jsou však podobným způsobem i v dnešní době ohrožována a likvidována jiná CHKO: mokřadní krajina v Poodří a evropsky unikátní sopečné pohoří České středohoří.

V letech 1962-1991 byla v provozu velkobažantnice Střeň – Březová a dosud je v omezené míře v provozu. Zejména v minulosti byly půdy silněji zatěžovány imisemi a úlety popílku s těžkými kovy. Od r. 1970 se projevuje na většině území Doubravy systémové virové onemocnění zvané malolistost lip a od r. 1974 nabírá již jejich odumírání kalamitního charakteru. Dochází k nahodilé těžbě lip a jejich souší v takové míře, že se porosty značně prosvětlují – vliv na kvalitu půdy

Zdroje: http://www.mollusca.wz.cz/lp/cele.pdf http://schko.ten.cz/schko/vz/vz00/chkolpom.htm www.rozhlas.cz www.ptaci.natura2000.cz www.severské listy.cz www.etf.cuni.cz/~moravec/fotky http://www.volny.cz/daniel.horacek/netopyr/ http://stoplusjedna.newtonit.cz/stare/200126/so26a00d.asp Dan Látal: http://mujweb.cz/www/olvyb/dl/dlr.htm http://www.mu-mohelnice.cz/pesi.asp