Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté
Advertisements

RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Základní lidská práva.
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Ústavní listina Československé republiky
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Studijní obor: Sociální činnost
Postoje k etnickým a národnostním menšinám
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Základní práva a svobody
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Cestovatel Jirka. Proč by měl mít občan u sebe na místech veřejně přístupných průkaz totožnosti?
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
Drahoš Šikola Martina Stránská Lenka Slezáková
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
VLAST 6. ročník.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Politici České republiky Monika Synková. 1.) Vlasta Parkanová  2010 – současnost: Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky 
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.12_lidska_prava_III. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanská práva a povinnosti
Tolerance k národnostním menšinám
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Porušování lidských práv
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Listina základních práv a svobod Lidská práva
LIDSKÁ PRÁVA y.
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Práva národnostních etnických menšin

Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství se stejnou kulturou, dějinami Etnikum=společenství stejné rasy, historického základu, jazyka Úřední styk=oficiální, ne soukromý – např. s úředníkem v bance, advokátem… Vyhranit se=zastávat jeden určitý postoj Menšina=menší část /proti většině/

273/2001 Sb. - zákon o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů Patří do základní listiny práv a svobod V této listině jsou formulována stručně Podrobnosti o nich stanoví zákony O ochranu těchto i jiných práv se stará ombudsman – u nás Otakar Motejl

Ministři Kromě ministrů školství, financí, zdravotnictví a dalších máme také ministra pro lidská práva a národnostní menšiny České republiky 23. ledna 2009 se jím stal Michael Kocáb, který vystřídal Džamilu Stehlíkovou

Tato práva… …zaručují příslušníkům národnostních a etnických menšin všestranný rozvoj – kultury, jazyka, slučování. …právo na vzdělání v jejich jazyku …právo užívat jejich jazyka v úředním styku …právo účasti na řešení věcí týkajících se národnostních a etnických menšin …měla by zamezit RASISMU

Rasismus Je projevem netolerance k určitému etniku /rase/ V ČR a hlavně na Slovensku je to především vůči Romům Amerika se v minulosti rasově vyhranila vůči černochům K rasismu vede plno předsudků, které zakoření snad v každém člověku, který se s menšinami setkal

Tuto prezentaci mají na svědomí: Adéla Pospíšilová Jiří Kubelka Karolína Lipská Klára Šuhajová Martina Liberská Petr Pokorný Tereza Kopalová Zuzana Pekárková

Zdroje Občanská výchova 8 – učebnice Naše hlavy Obrázky na –