Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
Testování na školách Jaroslav Šejvl, Jana Zapletalová, Pavel Kabíček XVIII. ročník AT konference CZ.1.07/1.3.00/ ESF OP VK.
6. Krajská konference k prevenci rizikových forem chování
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Prevence realizovaná školami a školskými zařízeními Litice
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Školní poradenské pracoviště
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poznatky z šetření stížností
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Prožitkové programy Centra nové naděje Frýdek-Místek
Studium pro školní metodiky prevence
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
SOCIÁLNÍ MARKETING Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U
Sociálně patologické jevy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
1 Opatření MŠMT k oblasti šikany ve školním prostředí Bezpečné klima ve školách 17. – Praha, Hotel Fortuna nisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Krizový plán Centrum primární prevence Občanské sdružení Semiramis Mladá Boleslav.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Školní preventivní strategie 2013/2018 Metodik prevence rizikového chování: Mgr. Iveta Pízová.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Vandalismus
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Školská sociální práce
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007

obecně Vymezuje terminologii Popisuje instituce v systému prevence a úlohu ped.pracovníka Definuje Minimální preventivní program Doporučuje postup škol a školských zařízení (dále jen „školy“) při výskytu rizikových forem chování

Metod.pokyn se zaměřuje na předcházení těmto soc.patol.jevům: Záškoláctví Šikana, rasismus, xenofobie, vandalismus Kriinalita, delikvence Užívání návykových látek (tabák, alkohol, OPL= omamné a psychotropní látky) a onemocnění HIV/AIDS aj.infekcemi spojenými s užíváním návykových látek Závislost na politickém a náboženském extremismu Netolismus (virtuální drogy) a gambling

Metod.pokyn se zaměřuje na intervenci v případech: Domácího násilí Týrání a zneužívání (vč.komerčního sex.zneužívání) Ohrožování mravní výchovy mládeže Poruch příjmu potravy

pojmy Nespecifická primární prevence = aktivity podporující zdravý životní styl, pozitivní sociální chování a organizace Vč Specifická primární prevence = předcházení specifickému rizikovému chování Efektivní primární prevence = kontinuální, interaktivní programy, zaměřené na zkvalitnění komunikace, zvládání konfliktů, odmítání návyk. látek, zvyšování zdr.sebevědomí, zvládání stresu Neúčinná primární prevence = zastrašování, citové apely, pouhé předávání informací, jednorázové akce, potlačování diskuse

Metodik prevence Nelze jej slučovat s funkcí výchovného poradce (vzhledem k rozsahu práce) Další vzdělávání Příplatek 1000 – 2000 Kč

Příklad řešení rizikového chování: Konzumace alkoholu ve škole, vč. příchodu do školy pod vlivem alkoholu Okamžité zamezení další konzumace Posouzení zdravotního stavu žáka, případné přivolání lékařské služby první pomoci Nehrozí-li akutní nebezpečí: je vyrozuměno vedení školy a šk.metodik prev., je zajištěn záznam s vyjádřením žáka (zjm.odkud má alkohol) Možnost provést orientační test na přítomnost alkoholu (předchozí písemný souhlas zákonných zástupců) Vyrozumění zák.zástupců (event. vyzvání, aby si žáka vyzvedli, protože není zdravotně způsobilý k pobytu ve škole) +doporučení možností odborné pomoci Nejsou-li rodiče dostupní, škola kontaktuje OSPOD a řídí se jeho pokyny Pokud jde o opakovanou sit., je vyrozuměno OSPOD hned Vyvození sankcí stanovených školním řádem

Příklad řešení rizikového chování: Krádeže a vandalismus ve škole Prevence: školní řád – krádež=protiprávní jednání; nošení cenných věcí je na vl.zodpovědnost; podporovat žáky ve všímavosti vůči protiprávnímu jednání v okolí; zodpovědnost za škody způsobené vl.úmyslem či nedbalostí; diskuse nad poškozováním majetku veřejnosti…. Vandalismus – vymáhání škody na viníkovi (při nespolupráci soudní cestou)