Předmětem přednášky jsou…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Inflace.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Obsahem přednášky jsou…
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Předmětem přednášky jsou…
Investiční multiplikátor
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Makroekonomické výstupy
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Miroslav Hloušek Katedra ekonomie Kancelář č. 606 Konzultační hodiny: pondělí:
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Proč studovat makroekonomii?
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Tomáš Paleta Katedra ekonomie
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Inflace.
Měnový kurz.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
1.HDP 1. HDP.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Hospodářství (ekonomika)
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Makroekonomické agregáty
Statistické srovnávání
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Úvodní seminář Národní hospodářství
Základy ekonomie Seminář 11..
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Organizace.
Transkript prezentace:

1. MAKROEKONOMICKÁ DATA

Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory: Hrubý domácí produkt (HDP) Index spotřebitelských cen (CPI) Míra nezaměstnanosti (u)

1.1. Hrubý domácí produkt

Hrubý domácí produkt: výdaje a důchody Dvě definice HDP: Celkové výdaje na doma vyrobenou finální produkci. Celkové důchody vydělané domácími výrobními faktory. Výdaje se rovnají důchodům, protože každá koruna utracená nakupujícím se stává důchodem prodávajícího.

Ekonomický koloběh Domácnosti Firmy Výrobní faktory Statky Výdaje (Kč) Důchody (Kč) Výrobní faktory Výdaje (Kč) Domácnosti Statky Firmy

Přidaná hodnota Definice: přidaná hodnota (firmy) je hodnota jejího výstupu mínus hodnota meziproduktů, které firma použila k výrobě výstupu.

Výdajová skladba HDP spotřeba investice vládní nákupy čisté exporty

Stav x Tok Tok Stav Stav je množství měřené v určitém časovém okamžiku. Např: “Zásoba kapitálu k 1.1. 2010 byla 3000 mld. €” Tok je množství měřené za určité časové období. Např: “Investice během roku 2009 činily 500 mld. €”

Stav nebo tok? HDP Veřejný dluh Míra inflace Míra nezaměstnanosti

Makroekonomická identita Y = C + I + G + NX Celkový produkt Agregátní výdaje

Otázka… Předpokládejme, že firma vyrobí produkci v hodnotě 10 miliónů Kč, ale prodá produkci pouze za 9 miliónů Kč Představuje tato situace porušení identity „produkt = výdaje“?

Proč „výstup = výdaje“? Neprodaný výstup se dostane do zásob a je započítán jako „investice do zásob“, přičemž nezáleží na tom, zda toto zvýšení zásob bylo úmyslné či nikoliv. De-facto tak předpokládáme, že si firmy samy nakupují svoji neprodanou produkci.

HDP: pružný indikátor Hrubý domácí produkt vyjadřuje současně: celkový důchod celkový výstup celkové výdaje součet veškeré přidané hodnoty ve všech fázích výroby finální produkce

ČR: Skladba HDP 2010 běžné ceny Čisté exporty Vládní nákupy Investice Spotřeba % of HDP Mld. CZK 1.900 50,3 % 121 808 947 3,2 % 21,4 % 25,1 % Zdroj: Makroekonomická predikce MF ČR

Hospodářský cyklus ČR meziroční změny reálného HDP (%)

Hospodářský cyklus ČR (2) stálé ceny, 1990=100 Zdroj: VUPSV

HNP vs. HDP Hrubý národní produkt (HNP): Celkový důchod vydělaný národními výrobními faktory, bez ohledu na jejich lokalizaci. Hrubý domácí produkt (HDP): Celkový důchod vydělaný domácími výrobními faktory bez ohledu na jejich národnost. (HNP – HDP) = (příjmy z VF ze zahraničí) - (platby za VF do zahraničí)

(HNP – HDP) jako % HDP vybrané země, 2005 For the U.S., GDP and GNP are very close. Thus, students may not realize why we bother teaching them the difference. The data on this slide makes clear that the difference is very important for many countries. ČR: 2010 HNP mld. Kč 3.521 HDP mld. Kč 3.775 Rozdíl % HDP -6.7 zdroje: World Development Indicators, World Bank Makroekonomická predikce MFČR

Realný x nominální HDP HDP je hodnota veškeré finální vyrobené produkce. nominální HDP měří tuto hodnotu pomocí běžných cen. reálný HDP měří tuto hodnotu pomocí cen základního období.

Reálný HDP je očištěný o inflaci Změny v nominálním HDP mohou být způsobeny: změnami v cenách změnami v množství vyrobené produkce Změny v reálném HDP mohou být způsobeny pouze změnami v množství, protože reálný HDP je ohodnocen stálými cenami základního období.

USA: Nominální a reálný HDP, 1950–2007 Reálný HDP (v stálých cenách roku 2000) Nominální HDP

Deflátor HDP Míra inflace je procentní zvýšení agregátní cenové hladiny. Jedním z indikátorů cenové hladiny je deflátor HDP, který je definován jako:

HDP deflátor - podrobněji Příklad se 3 statky Statky i = 1, 2, 3 Pit = tržní cena statku i v měsíci t Qit = množství statku i vyrobeného v měsící t NGDPt = Nominální HDP v měsíci t RGDPt = Reálný HDP v měsíci t

HDP deflátor - podrobněji Deflátor HDP je vážený průměr cen. Váha každé ceny odráží relativní význam dotyčného statku v HDP. Tyto váhy se v průběhu času mění.

Zřetězený HDP V průběhu času se mění relativní ceny, a proto by výchozí rok měl být průběžně aktualizován. Zřetězený reálný HDP aktualizuje stálé ceny každý rok, a proto je více přesný než reálný HDP s fixními stálými cenami. V rámci kurzu budeme používat převážně reálný HDP s fixními stálými cenami, protože: oba indikátory jsou silně korelovány reálný HDP s fixními stálými cenami se jednodušeji počítá Since constant-price GDP is easier to understand and compute, and because the two measures of real GDP are so highly correlated, this textbook emphasizes the constant-price version of real GDP. However, if this topic is important to you and your students, you should have them carefully read page 24, and give them one or two exercises requiring students to computer or compare constant-price and chain-weighted real GDP.

1.2. Index spotřebitelských cen

Index spotřebitelských cen (CPI) Měřítko agregátní cenové hladiny Měřen Českým statistickým úřadem (ČSÚ) Využití: zaznamenává změny v životních nákladech typické domácnosti pomocí CPI se indexuje mnoho smluv oproti inflaci umožňuje srovnání korunových částek v průběhu času

Jak ČSÚ vypočítá CPI? 1. Průzkum domácností za účelem zjištění skladby typického spotřebního koše průměrné domácnosti. 2. Každý měsíc se pak zjistí data o cenách všech položek ve spotřebitelském koši; následně se pak vypočte cena spotřebitelského koše. 3. CPI se v libovolném měsíci vypočte jako:

ČR: Složení spotřebitelského koše Each number is the percent of the “typical” household’s total expenditure. source: Bureau of Labor Statistics, http://www.bls.gov/cpi/ Ask students for examples of how the breakdown of their own expenditure differs from that of the typical household shown here. Then, ask students how the typical elderly person’s expenditure might differ from that shown here. (This is relevant because the CPI is used to give Social Security COLAs to the elderly; however, the elderly spend a much larger fraction of their income on medical care, a category in which prices grow much faster than the CPI.) The website listed above also gives a very fine disaggregation of each category, which enables students to compare their own spending on compact discs, beer, or cell phones to that of the “typical” household.

ČR: Míra inflace 1993-2010 (Procentní změna průměrného CPI za 12 měsíců daného roku oproti průměru 12-ti předchozích měsíců.)

CPI - podrobně Příklad se 3 statky Pro statky i = 1, 2, 3 Ci = váha statku i ve spotřebitelském koši Pit = cena statku i v měsíci t Et = cena spotřebitelského koše v měsíci t Eb = cena spotřebitelského koše v základním období

CPI podrobně CPI je vážený průměr cen. Váha každé ceny odráží relativní význam tohoto zboží ve spotřebitelském koši. Váhy zůstávají v čase fixní.

Důvody, proč CPI může nadhodnocovat inflaci. Substituční efekt: CPI používá fixní váhy, proto nemůže zachytit schopnost spotřebitelů substituovat dražší statky levnějšími . Nové zboží na trhu: Nové zboží na trhu je pro spotřebitele přínosem a zvyšuje reálnou kupní sílu koruny. Ovšem nesníží CPI, protože CPI používá fixní váhy. Neměřitelné změny kvality: Zlepšení kvality zvyšují hodnotu koše, ale nejsou často plně promítnuty do CPI.

CPI x Deflátor HDP Ceny kapitálových statků zahrnuty v deflátoru HDP (pokud jsou produkovány doma) vyloučeny z CPI Ceny importovaného spotřebního zboží zahrnuty v CPI vyloučeny z deflátoru HDP Koš zboží CPI: fixní váhy Deflátor HDP: mění se každý rok

USA: Deflátor HDP a Index CPI 1950-2007 Procentuální změna oproti hodnotě před 12 měsíci

1.3. Míra nezaměstnanosti

Skladba populace zaměstnaní pracující v placeném zaměstnání nezaměstnaní ne-zaměstnaní, ale hledající práci pracovní síla objem práce k dispozici pro produkci zboží a služeb; všichni zaměstnaní plus nezaměstnaní neaktivní ne-zaměstnaní, nehledající práci

Tři významné indikátory trhu práce míra nezaměstnanosti = (nezaměstnaní/pracovní síla) míra ekonomické aktivity = (pracovní síla/populace) míra zaměstnanosti = (zaměstnaní/populace)

Dvě míry nezaměstnanosti Registrovaná - podle počtů přihlášených na úřadech práce (MPSV) VŠPS – výběrové šetření pracovních sil; standardizovaný dotazník ohledně chování na trhu práce

ČR: Vývoj registrované míry nezaměstnanosti

Dvě míry nezaměstnanosti ČR čtvrtletní průměry,v tis Dvě míry nezaměstnanosti ČR čtvrtletní průměry,v tis. osob, v % (pravá osa) Zdroj: Makroekonomická predikce MFČR

Míra ekonomické aktivity ČR Zdroj: Makroekonomická predikce MFČR

ČR+USA: Míry zaměstnanosti (%) 2000 2010 ČR (věk 15-64) 65,2 65,0 ČR (věk 15-24) 38,3 25,2 ČR (věk 25-54) 81,6 82,2 ČR (věk 55-64) 36,3 41,5 USA (věk 15-64) 74,1 66,7 USA (věk 15-24) 59,7 45,0 USA (věk 25-54) 81,5 75,1 USA (věk 55-64) 57,8 60,3 Zdroj: OECD Factbook

Růst a nezaměstnanost (meziroční přírůstky reálného HDP v % a registrované nezaměstnanosti v tis. osob) Zdroj: Makroekonomická predikce MFČR

Shrnutí 1. Hrubý domácí produkt (HDP) měří současně jak celkový důchod, tak celkové výdaje na finální produkci zboží a služeb. 2. Nominální HDP oceňuje výstup v běžných cenách; reálný HDP oceňuje výstup ve stálých cenách. Změny ve výstupu ovlivňují oba ukazatele, ale změny v cenách ovlivňují pouze nominální HDP. 3. HDP je součet spotřeby, investic, vládních nákupů a čistých exportů. slide 45

Shrnutí 4. Agregátní cenová hladina může být měřena buď indexem spotřebitelských cen (CPI), cenou fixního spotřebitelského koše nakupovaného typickým spotřebitelem nebo deflátorem HDP, poměrem nominálního a reálného HDP 5. Míra nezaměstnanosti je podíl pracovní síly, která není zaměstnána. slide 46

Literatura Mankiw (2010): Chapter 2: The Data of Macroeconomics Holman (2010): Kapitola 2: Národohospodářské agregáty a národohospodářská identita Powerpoint Slides: Mankiw’s Macroeconomics 6th edition. Worth Publishers. (autor: R. Cronovich) slide 47 47