Bezpečné nemocniční lůžko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Advertisements

Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Inovační kurz pro sanitáře
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM
Zlomeniny horního konce stehenní kosti u seniorů
Organizace ošetřovatelské péče u neurochirurgických pacientů
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Kvalita a bezpečí pacientů s ohledem na prevenci pádů a zranění při hospitalizaci Mgr. Dita Svobodová.
PEČOVATELSTVÍ 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Tato prezentace byla vytvořena
Mgr. Dana Jurásková, PhD., MBA Mgr. Dita Svobodová
Typy lůžek Pomocná zařízení lůžka
PROBLEMATIKA PÁDŮ NA LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ Z POHLEDU VŠEOBECNÉ SESTRY
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Kurz Všeobecný sanitář
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
Výukový materiál Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
OŠETŘOVATELSTVÍ.
Prevence pádu a zranění pacienta
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
PRVNÍ POMOC POLOHOVÁNÍ ZRANĚNÝCH 11
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče
Situační prevence -MKDS- Cíl ● preventivní funkce, tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách, ● snížení trestné činnosti /i přestupků/ a její.
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Kvalita v českém zdravotnictví
Lékařské přístroje, klinický provoz
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Prevence pádů Dana Jurásková MZ ČR
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Ivanovické náměstí 3, Brno1 Ivanovické náměstí č. 3, BRNO Obchodní zástupce: Jiří Derganz.
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
BOZP při práci ve výškách
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
vzdělávacího programu Diplomovaná všeobecná sestra
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Lůžko nemocného.
Snížení administrativní zátěže
Bezpečná manipulace s pacientem Polohování imobilního pacienta
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Hodnoty v péči o seniory
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Prezentace výsledků průzkumu
Transkript prezentace:

Bezpečné nemocniční lůžko Bc. Andrea Vršecká, MUDr. Sergej Jurčenko NIP, MEDITERRA – Sedlčany, s.r.o.

Obsah Nemocniční lůžko Rizika spojená s užíváním lůžek Pády Legislativa a normy Antidekubitní systémy Bezpečnost nemocničního lůžka Bezpečné polohování a mobilizace Současnost Budoucnost

Nemocniční lůžko Důraz na požadavky pacientů, osob vyžadujících zdravotní péči a obsluhujícího personálu Speciální funkce pro: Podporu léčebných terapií Usnadnění zdravotní péče Bezpečí Komfort

Běžné nemocniční lůžko Hlavní funkce Výškové nastavení lůžka Polohování zádového dílu Polohování stehenního dílu (případně lýtkového dílu) Podélné náklony ložné plochy – Trendelenburgova poloha a opačná Trendelenburgova poloha Laterální náklony ložné plochy Kardiacké křeslo, Fowlerova poloha

Standartní zdravotnické lůžko Vybavení lůžka Čela Postranice Kolečka Matrace Polštáře, přikrývky a ložní prádlo Hrazda s hrazdičkou Ostatní příslušenství (žebříčky, jídelní desky, fixační popruhy, polohovací pomůcky)

Standartní zdravotnické lůžko Typy polohování Mechanické Hydraulické Elektrické Druhy ovládání elektrických lůžek Sesterské panely Pacientské ovladače Nožní ovladače

Ovládání elektrických lůžek

Rizika spojená s užíváním lůžek Pád z lůžka (pacient), dekubity Nežádoucí aktivace polohování lůžka (pacient) Zachycení částí pacienta mezi pevné / pohyblivé části lůžka (pacient) Chybné užívání (obsluha) Zachycení částí obsluhy mezi pevné / pohyblivé části lůžka (obsluha) Námaha / poranění při obsluze, manipulaci či transportu Nežádoucí aktivace polohování lůžka (ostatní)

Pády Pády způsobují časté komplikace s vážnými následky. Prodlužuje se doba hospitalizace. Pacient trpí bolestmi – překážka další terapie. Nemocnici hrozí soudní spory s pacientem nebo příbuznými. Nejohroženější věkovou skupinou jsou senioři ve věku nad 70 let.

Schwendimann, 2006; Schwendimann, Joos, De Geestová, & Milisen, 2005 34 000 pacientů mezi lety 1999–2003 7,5 % všech pacientů zažilo alespoň jeden pád během své hospitalizace (z toho 1,9 % na chirurgii, 8,8 % na interně, 25 % na geriatrii) 64 % pacientů utrpělo pád bez zranění, 30 % s menšími zraněními a 5,1 % s vážnějšími zraněními

Příčiny pádů v ústavní péči Až 60% pádů souvisí s lůžkem

Postranice – vždy chrání ?

Postranice – vždy chrání ?

Legislativa a normy zákon č.123/2000 Sb. o zdravotnických prostředcích a o změně některých souvisejících zákonů nařízení vlády č. 336/2004 Sb. definující technické požadavky na zdravotnické prostředky (ekvivalent Evropské směrnice 93/42/EEC) nařízení vlády č. 616/2006 Sb. definující technické požadavky na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility (ekvivalent směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/108/ES)

Legislativa a normy ČSN EN 60601-1 ed.2:2007 - Zdravotnické elektrické přístroje: Všeobecné požadavky na základní bezpečnost a nezbytnou funkčnost ČSN EN 60601-1-2 ed.2:2008 - Zdravotnické elektrické přístroje: Elektromagnetická kompatibilita ČSN EN 60601-2-52:2010 - Zvláštní požadavky na základní bezpečnost a nezbytnou funkčnost zdravotnických lůžek

Antidekubitní systémy

Antidekubitní systémy Pasivní Pěnové matrace Vzduchové statické matrace Mikrostimulační „motýlkové“ Aktivní Dynamické Polohovací Systémy s provzdušnením Systémy s aktivními senzory Mikrostimulační „motýlkové“, aktivní

Mikrostimulační systém - pasivní

Mikrostimulační systém - aktivní

Autoregrese Lůžko bez autoregrese Lůžko s autoregresí

Prevence VAP: 30 – 45o !!!

Bezpečnost nemocničního lůžka Bezpečnostní ovládací prvky Nežádoucí aktivace (GO, zámky – tlačítka, mech. klíče, magnetické klíče) Rozdělení funkcí pro personál a pacienta Jednotlačítkové funkce (souběh pohybu pro maximální zkrácení času nepolohování do požadované pozice)

Bezpečné polohování na lůžku

Bezpečná mobilizace

Bezpečná mobilizace

Bezpečná mobilizace

Nastavení bezpečné výšky lůžka

Bezpečnostní prvky

Současnost

Současnost

Současnost

Současnost

Současnost

Současnost

Budoucnost Sběr a vyhodnocovaní dat o stavu pacienta Rozeznání rizika vzniku dekubit Propojenost s monitorem vitálních funkcí Více rehabilitačních funkcí Antimikrobiální povrchy Inteligentní polohovací systémy Čidla k prevenci pádu z lůžka Multimediální prvky

Děkuji za pozornost