ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Ústav pedagogických věd FF MU
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Struktura poradenského procesu
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
AV stručná prezentace.
Kvalitativní výzkum.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Sociologický výzkum.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Spotřebitelský výzkum
Základy pedagogické metodologie
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Řízený rozhovor, přesvědčování Etika a psychologie v řízení Vladimír Ajgl, 2006.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Skupinové interview (Focus group)
Metody kvalitativního výzkumu 5. Metoda Focus Groups
Přehled výzkumných metod
Volba segmentů trhu se stavebními zakázkami Optimální alokace výrobní kapacity - perspektivní segment -neperspektivní segment -jak udržet pozici na trhu.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Pedagogická diagnostika
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách
Základy pedagogické metodologie
Základy pedagogické metodologie
Metoda ohniskových skupin
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
Základy pedagogické metodologie
Metodologie ISK Kvalitativní výzkumy
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Pedagogická komunikace
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Metodologie výzkumu primární školy Nejběžnější metody.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
Základy pedagogické metodologie VÝZKUMNÉ METODY - ŠKÁLY.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU?
Co je důležité vědět o kvalitativním výzkumu? Předmět: Metodologie společenských věd 1. roč. NMgr. Soc. ped.
POZOROVÁNÍ - VZORKY UDÁLOSTÍ ● Vzorky událostí - specimen records, anecdotal records, chronicles - jsou to velmi podrobné zápisy o lidech a osobách - výzkumník.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
POZOROVÁNÍ - VZORKY UDÁLOSTÍ
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Struktura poradenského procesu
Workshop k akčnímu výzkumu
Mixed methods design (MMD)
Pedagogika jako vědecká disciplína
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Násilná osoba aneb co s ní
Základy pedagogické metodologie
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Kateřina Vlčková Základy pedagogické metodologie
Metody pedagogiky.
Pedagog.
Transkript prezentace:

ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba, se kterou se uskutečńuje interview ● etnografické interview je obyčejně nestrukturované ● přátelský rozhovor (neformální atmosféra) ● e. interview vede často k monologu informanta ● výzkumník se často vrací k probraným tématům, aby je informant interpretoval z jiných úhlů (opakované otázky) ● často dochází i k více setkání výzkumníka a informanta ● zpětná verifikace zjištění (member check) - ověřování - výzkumník se často vrací k informantovy a ověřuje zda to, co odpověděl, pochopil správně podle Gavora 2000

VÝZKUM ŽIVOTNÍHO PŘÍBĚHU ● výzkum životního příběhu (life history, oral history) ● je zápisem, analýzou a vyhodnocením života určité osoby ● důležité pro výzkumníka: jaké subjektivní významy zdůrazňovala osoba v průběhu svého života ● fakta nejsou cílem ale prostředkem výzkumu (z nich se rekonstruují subjektivní významy) ● životní příběh má někdy podobu biografie (autobiografie); v beletrizovnané podobě však většinou nemá výzkumnou hodnotu ● délka rozhovoru je velmi dlouhá (opakovaná setkání s vypravěčem) ● někdy se také označuje jako narativní interview (narace - vyprávění) podle Gavora 2000

VÝZKUM ŽIVOTNÍHO PŘÍBĚHU ● tři fáze: 1. Raport, narativní impulz (spouštěcí podnět), vyprávění příběhu; 2. výzkumník klade otázky, aby objasnil některé momenty v životě vypravěče; 3. výzkumník společně s vypravěčem vytvoří abstraktnější kategorizování života na základě opakujících se momentů (extrahuje z vyprávění teorii o životním cyklu člověka) ● výzkumník zkoumá - přelomové momenty (critical incidents); hlavní fáze života; klíčové osoby ● spolehlivost údajů se často podporuje pomocí artefaktů (zápisky, deníky, fotografie, dokumenty, atd.) ● životní příběhy učitelů - hlavní fáze: 1. volba profese; 2. vstup do praxe; 3. první školní rok; 4. třetí rok od nastoupení; 5. střed profesionální dráhy; 6. období před odchodem do důchodu podle Gavora 2000

Ohniskové skupiny a skupinový rozhovor ● hloubkový rozhovor - jedna z nevyužívanějších metod kval. výzkumu - struktorované interview s více nž 3 osobami najednou (nepracuje se se skupunovou interakcí) ● ohnisková skupina - získáváme data pomocí skupinových interakcí - začátek 20. léta v marketingových průzkumech - skupinový fenomén (determinanty skupiny ovlivňují jednotlivce) - podstatou ohniskové skupiny je téma ohnisko vyplývající z v. problému, téma diskuse vždy vede výzkumník - skupina ideální lidí (někdy až 16) - například šetření zaměřené na hodnocení vzdělávacího kurzu - ohniskovou skupinu tvoří frekventanti

Ohniskové skupiny a skupinový rozhovor ● ohnisková skupina - strukturovaná konverzace - role výzkumníka: moderátor - podporuje do zapojení do diskuse pomocný moderátor - pomocník moderátora tichý pozorovatel - je ve skupině - zaznamenává skupinovou dynamiku, gesta, adt. (t. zápisy) výhody a limity ohniskových skupin Švaříček 2007 s. 191

Videozáznam ● slouží kvant. i kval. výzkumu ● menší redukce reality ● Zákon o ochraně osobních údajů (s. 198) ● Zásady pro práci s kamerou - stát zády k oknu - co nejvíc umělého osvětlení - širokoúhlý konvektor ● výhody - možnost opakované analýzy videozáznamu ● nevýhody - efekt přítomnosti kamery

Triangulace ● triangulace: - metod (např. rozhovor, ohnisková skupina) - zdrojů dat (např. rozhovor s učitelem, kolegy i jeho žáky) - kombinace přístupů (kval. kvant)

DĚKUJI ZA POZORNOST Zdeněk Hromádka Katedra pedagogiky, Pedagogická fakulta MU v Brně