„pamětník jako (ne)přítel historika.“ (Jarausch 2002:10)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav pedagogických věd FF MU
Advertisements

Předmět a prameny pracovního práva
Textová média v DV AR 2013/2014.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Kvalitativní výzkum.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Evaluace pilotního šetření a možnosti zavedení prvků švédského modelu v ČR Jiří Vyhlídal, Iveta Zelenková (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Sociální konstruktivismus
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologický výzkum.
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Motivační témata a životní příběhy
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
Motivační témata a životní příběhy
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Psychologie II Sociální psychologie
Metody pedagogické diagnostiky
Skupinové interview (Focus group)
Nástroje interpretace NMD_2
ETBB29 Psaní odborných textů v etnologii – seminář
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Koulová, Staufčíková „ Projekt je podnik žáka, činnost, za kterou převzal žák plně odpovědnost“.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Případová studie Seminář 2014.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Struktura bakalářské práce
Sociologie ?.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Oral history Životní příběh jako historický pramen Jana Nosková Etnologický ústav AV ČR, v.v.i., Brno Centrum orální historie, Ústav pro soudobé dějiny.
Dějiny tělesné výchovy a sportu. Přednášející Mgr. Ladislav Černý kancelář č. 204 sportovní hala UJEP konzultační hodiny:úterý.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Sociologie pro SPP/SPR
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Úvod do kvalitativního výzkumu
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Násilná osoba aneb co s ní
Sociální psychologie.
„Naslouchat hlasům paměti“
Specifické metody SP LS 16
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

„pamětník jako (ne)přítel historika.“ (Jarausch 2002:10)

Etika výzkumu  etika v praxi (etické otázky vyvstávající ve výzkumu)  Při plánování výzkumu  Při provádění výzkumu (situace výzkumu a zde vznikající problémy)  Při zpracovávání výzkumu (interpretace, archivování, zveřejnění výsledků výzkumu – anonymizace)  AAA Code of Ethics (1998) - m  COHA etický kodex (

Zásadní pravidla  Trojí odpovědnost tazatele (instituce) vůči narátorovi, veřejnosti a vlastní profesi  dobrovolnost účasti na výzkumu  zajištění anonymity a důvěrnosti sdělených informací, nepoškození dotazovaných  anonymizace (Filipov)

Seznámit narátora s…  účelem, cílem a postupy výzkumu  jeho právy – právo autorizace, anonymizace, copyrightu  se způsobem uložení nahrávek, plánovanými výstupy výzkumu  podepsat s narátorem smlouvu, dohodu, poprosit o udělení souhlasu (informed consent – informovaný souhlas)  Zákon 101/2000 Sb. (§ 11) požaduje: informovat o tom, v jakém rozsahu, pro jaký účel budou osobní údaje zpracovávány, kdo a jakým způsobem budu os. údaje zpracovávat a komu mohou být os. údaje zpřístupněny, dále informovat o právu přístupu k os. údajům, právu na opravu os. údajů, jakožto i o dalších právech stanovených v § 21.

Literatura  Vaněk, Miroslav a kol. (2003): Orální historie. Metodické a „technické“ postupy. Olomouc: UP: 69–78.  Biograf č. 35, 2004 – číslo věnované problematice etiky v kvalitativním výzkumu

Oral history a biografická metoda –praxe výzkumu  Příprava (studium literatury, výběr narátorů atd.)  Provedení (nahrávání, komunikační situace)  Zpracování (přepis rozhovoru)  Interpretace  Terminologie – nejednotná  2 základní druhy rozhovoru: 1. Narativní interview (viz SCHÜTZE 1999) – též biografické, otevřené, měkké, nestrukturované atd. 2. Polostrukturované interview

Plus a mínus jednotlivých typů interview  Narativní interview - spontánní generování otázek při interakci - časová náročnost - obtížná srovnatelnost informací - možnost zohlednit individualitu respondenta, volné strukturování - především pro výzkum individuálních životních vzpomínek, jejich formy, vytváření smysluplného celku  Polostrukturovaný rozhovor - možnost dotazovat se více respondentů – menší časová náročnost - lehčí srovnatelnost - především při dotazovaní na určitá přesně vymezená témata

Fáze interview 1. volně běžící část, ve které položí tazatel všeobecnou otázku, např.: „Mohl/a byste mi vyprávět svůj životní příběh?“ 2. bezprostřední doptání se na jednotlivá vysvětlení, kterým tazatel nerozuměl 3. použití předem vypracovaného seznamu otázek – ne ve smyslu striktního sledu dotazníku, ale podle situace hovoru 4. fáze „sporu“ (pokud možno na konci interview) – úsek, v němž by měly být projednány diference mezi dotazovaným a tazatelem  (von PLATO 2000: 22–23)

Protokol o rozhovoru  způsob seznámení s narátorem;  trvání, počet a místa kontaktu;  přítomnost třetích osob, přerušení dotazování;  rozhovory o smyslu a účelu dotazování, o otázce anonymity, o možných následcích publikování nebo jiných záměrů použití;  domněnky a podklady k míře zájmu dotazovaného, o očekáváních a obavách;  sebestylizace dotazovaného, utváření situace, obzvláště na počátku rozhovoru;  obydlí a jeho okolí, vkus, zařízení;  připravenost vzpomínat a vyprávět;

 problémy a témata, o kterých není vyprávěno podrobně, která jsou ale dle názoru tazatele důležitá;  komunikativní a emocionální problémy, krize v rozhovoru, iritace, trapnosti, těžkosti v porozumění, otálení při komunikativním akceptování;  pocity vyvolané setkáním s dotazovaným a nasloucháním jeho životnímu osudu u tazatele – sympatie nebo antipatie, které mohou ovlivnit další zpracování;  průběh a tematika rozhovoru před spuštěním a po zastavení nahrávacího přístroje; (FUCHS-HEINRITZ 2000: 263).

 Dají se vzpomínky, biografická interview použít jako pramen?  Lze využít nepřesnosti paměti jako pramen svého druhu?

Oral history, biografická metoda  Změna paradigmatu na konci 60. let 20. století – (sebe)reflexivita výzkumu  Vývoj historie - ovlivněn antropologií a jejími kvalitativními přístupy  změna paradigmatu - odsouzení objektivity v humanitních vědách.  obratem k interpretativní antropologii (C. Geertz)  Rehabilitace narativních dějin

Historický kontext  20. stol. – historie pod tlakem nových oborů (sociologie, antropologie, etnologie) – kořeny interdisciplinárního přístupu  škola Annales – opozice vůči převažujícímu pozitivistickému pojetí (politické dějiny, dějiny válečných konfliktů)  1929 – Strasbourg – franc. Historiografická škola

3 generace historiků Annales  1. Marc Bloch, Lucien Febvre ( )  2. Fernand Braudel ( )  3. J. Le Goff  Struktury – la longue durée – dějiny dlouhého trvání  Vztah k vyprávěcí historii – revize až ve 3. generaci

historická antropologie  Zájem o člověka a jeho jednání, myšlení a pocity.  Zabývá se zvláštností a svébytností lidského jednání.  Lidé nejsou loutkami stojící mimo historické události a chod dějin.  Explicitní snahou je pochopit a rekonstruovat proces subjektivního osvojování objektivních skutečností. Průvodním jevem tohoto vývoje je popření objektivity a naopak do popředí procesu bádání se dostává subjektivita. (Srov. van Dülmen, R. : Historická antropologie: vývoj, problémy, úkoly. Praha 2002) 

 Proces antropologizace historie  je určen technikou a metodou výzkumu inspirace kvalitativním sběrem dat  poznatky jiných oborů (interdisciplinarita)  pochopit myšlení, pohled subjektivního „objektu“

Biografická metoda  nový druh pramenů (fotoalba, modlitební knížky, autobiografie: egodokumenty  je způsob, jak zachytit historii v perspektivě aktéra.  definice soudobých dějin jako „éry svědků.“  pochopení některých charakteristik subjektivity vzpomínek a paměti narátorů.

 Autobiografie obsahuje dvě základní roviny – odráží historicko-společenskou skutečnost, na druhou stranu subjektivitu individuality. …A tu studuje oral history

Oral history  „…řada propracovaných, jejichž prostřednictvím se badatel dobírá nových poznatků, a to na základě ústního sdělení osob, jež byly účastníky či svědky dané události, procesu nebo doby.“  kvalitativní metoda  je výpovědí, životním příběhem, jehož režisérem je tazatel, určující směr, jakým se bude rozhovor ubírat, ovšem scénář určují jeho informátoři – narátoři.

 výsledkem narativních interview jakožto postupů biografické metody není jenom rekapitulace minulých vzpomínek a skutečností, ale narativní konstrukce sociální reality  Cílem – zachytit výjimečnost, postoj, prožitek, názor,  Diskuze – snahy povýšit OH na svébytný vědní obor metoda? Obor? Technika?  V ČR – status spíše „pomocné vědy historické“, subdisciplíny,

 Subjektivnost – VÝHODOU, nový rozměr, z epistemologického hlediska jsou verbální i neverbální sdělení rovny (kroniky vs. Životní příběh)

Podmínky a předpoklady pro existenci OH  Zájem o nedávnou minulost  Zpochybnění písemných pramenů  Zájem o ústní podání  Vypracování teoretických postupů  Technické předpoklady  „společenská poptávka“

Paměť a OH  1. Individuální  2. kolektivní  Vzájemně podmíněné  Tvárná,intencionální, emocionální, kaleidoskopická  Krátkodobá (operační), střednědobá, dlouhodobá (epizodická a sémantická)

 Kolektivní paměť (M. Halbwachs)  Přenášená slovem – bez svého „média“ zaniká  sociální rámce paměti  Projevuje se jako živý organismus  Variabilita,nestálost, životnost

Paměť a dějiny „Paměť a/nebo/jako dějiny (Erll 2005:41) Hl. problém- zda historie sama není formou kolektivní paměti –prameny jsou kulturní artefakty Peter Burke – historie jako sociální paměť – vzpomínky jsou konstruovány sociální skupinou X názoru Halbwachse (historie je pozitivní) Paměť je historickým zdrojem a jevem Pluralita pamětí – kdo chce komu a co a proč připomínat, čí verze minulosti je zaznamenána a uchována…

Jacques Le Goff (2007)  „existují dvoje dějiny –  1. kolektivní paměti  2.dějiny historiků  Historie musí paměť objasňovat (ne opravovat)  Paměť není historií, ale jejím předmětem  Propojuje paměť s identitou

Pierre Nora – Lieux de mémoire  Opozice P. Burkemu  Paměť a dějiny dvě protikladné veličiny  „Paměť je život, který vždy nesou skupiny živých – proto je v neustálém vývoji..“  Historie je vždy problematickou a neúplnou rekonstrukcí toho, co už není.“  „O paměti se tolik mluví, protože již žádná není.“ – místa paměti jsou tak „zbytky“. V nichž se chrání již neexistující přirozená kolektivní paměť.“

 Vytváření archivů – mají unést „paměť“, vzpomínky, proto bezprostřední paměť neexistuje…  Místo paměti – definováno materiální, funkční a symbolickou dimenzí  kritika paměti – „subjektivita“ pramenů- interview (jak zobecňovat?)  Nedorozumění – nejde o rekonstrukci přesné vzpomínky na určitou událost

OH a floating gap/plynoucí proluka  Časové období, které odděluje období zachytitelné ve vzpomínkách žijících pamětníků a mytické období zachytitelné v „mýtech“ o původu. (mezi komunikativní a kulturní pamětí – J. Assmann 2001)

 OH se neobejde bez studia fungování paměti a paměťových procesů  „Errinerungskultur“ – kultura vzpomínky/paměti  - vztahování se k minulosti  Proto OH řeší vztah historie a paměti  nepřátelství pamětníků a historiků – jejich emotivní příběhy jsou „vyvlastněny“  Vztah narátor vs. Badatel (etnologie, OH…)

Kolektivní paměť (v díle Halbwachse a Assmanna)  Jednotlivci nevytvářejí vzpomínky v izolaci  sociální rámce paměti pomáhají organizovat vzpomínky jednotlivců  Externí paměťové klíče – spouští vzpomínání  Teze „rozšířené mysli“ – impulzy z vnějšího prostředí (kostel, kniha, vůně..)

J.Assmann  1. komunikační paměť – založena na každodenní komunikaci  2. kulturní – „Objektivizovaná kultura“  Paměťové procesy závislé na vnějších podnětech  Úzká vazba mezi pamětí a identitou  Původ, genealogie, osobní minulost - sebeidentifikace

O kolektivní paměti  Soubor všech reprezentací skupiny lidí – collected memory (sesbíraná paměť)  Soubor sdílených reprezentací  Kritika – Rogers Brubaker – grupizmus – skupinám přisuzujeme schopnost myslet, konat, pamatovat si  Skupina je jen teoretický koncept a ne reálně existujícím objektem

 Jelikož neexistuje skupinová mysl, kolektivní paměť přestává být konceptem  Hovořit o KP znamená připisovat skupinám připisovat skupinám kognitivní schopnost jednotlivců