Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
NAKLÁDÁNÍ S ODPADY v ÚVN. 1) Běžný odpad podobný komunálnímu  a) ukládá se v místě vzniku výhradně do jednorázově použitelných PVC pytlů modré barvy.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Systém nakládání s odpady
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Perspektivy ve zpracování anorganických odpadů
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Recyklace odpadu v ČR.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Třídění odpadů v závodu KNAUF Počerady
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PŽP 12 Odpady, obaly.
Hana Podskalská Katedra ekologie a ŽP
Současný systém managementu skládkování v MSK
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Právní režim nakládání s odpady
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Zdeněk Navrátil 02. září 2015.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Recyklační hra.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
INFRASTRUKTURA PRO ODDĚLENÝ SBĚR VYUŽITELNÝCH A NEBEZPEČNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU V ÚSTECKÉM KRAJI „DOPNĚNÍ SÍTĚ SBĚRNÝCH DVORŮ V ÚSTECKÉM KRAJI“
Sdružení EPS ČR PREVENCE VZNIKU PLASTOVÝCH ODPADŮ S DŮRAZEM NA PĚNOVÝ POLYSTYREN Ing. František Vörös - konzultant.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
SBĚRNÝ DVŮR ODPADŮ TŘANOVICE Základní škola v Dobré kolektiv žáků 8. ročníku.
Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Ústí nad Labem 4/2009Ing. Jaromír Vachta.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05- 12
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Registr spaloven odpadů
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 2 Krátké seznámení se SYNTHOS Kralupy a.s. Základní výroby ve společnosti Monomery - etylbenzen (areál v Litvínově) - styren - 1,3 butadien Kaučuky - E - SBR Polystyreny - HIPS, GPPS, EPS Energetika – pára, elektr. energie, vodní hospodářství, odpadové hospodářství (skládka, spalovací stanice odpadů)

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 3 Integrovaný systém řízení v SYNTHOS Kralupy a.s. ISO 9001 Řízení jakosti certifikováno 1993, recertifikace 1996,1999,2002,2005,2008 Responsible Care získáno 1996, obhájeno 1998,2000,2002,2004,2007 ISO EMS certifikováno 1999, recertifikováno 2002,2005,2008 Bezpečný podnik verifikováno 2000, následně 2003, 2006

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 4 Zásady nakládání s odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. při své činnosti předcházet vzniku odpadů omezovat množství a nebezpečné vlastnosti odpadů důsledně třídit odpad podle využití a typu odpadu přednostně materiálově využít odpady před jejich jiným odstraněním (s využitím smluv odborných odpadářských firem)

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 5 Zásady nakládání s odpady v SYNTHOS Kralupy a.s. organický nerecyklovatelný spalitelný odpad odstraňovat energetickým využitím na vlastní SSO nespalitelný anorganický odpad skládkovat na odpovídající vlastní skládce separovatelné a jiné nebezpečné odpady odstranit u odborné odpadářské firmy

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 6 Nakládání s odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 7 Nakládání s odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 8 Nakládání s odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 9 Separace odpadů v SYNTHOS Kralupy a.s. zásadní operace v nakládání s již vyprodukovanými odpady zabránění druhotné kontaminace a tak vzniku dalších N odpadů v podstatě nic nestojí, ale vyžaduje neustálé proškolování a důslednou kontrolu vhodný a dostatečný počet sběrných míst

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 10 Separace odpadů v SYNTHOS Kralupy a.s. papír sběrový, spisový, obalový plasty (PET, obalové folie) sklo baterie, monočlánky zářivky materiál IT, elektroodpad upotřebené oleje komunální odpad chemický průmyslový odpad

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 11 Úprava odpadů - solidifikace způsob, jak snížit závažnost nebezpečných odpadů před jejich skládkováním solidifikace jako součást úpravy zbytkových odpadů na SSO od roku 1996 solidifikát – směs prachu z čištění spalin, kalu z čištění pracích vod a cementu osvědčení o vyloučení nebezpečných vlastností

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 12 SYNTHOS Kralupy a.s. jako provozovatel zařízení k odstraňování N odpadů Komerční využití kapacity spalovací stanice pro odpady cizích firem Dodržení podmínek legislativy ovzduší (teploty spalování, limity spalin) a legislativy odpadů (povolení k nakládání, k zařízení, evidence, ohlašování apod.)

Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 13 SYNTHOS Kralupy a.s. jako provozovatel zařízení k odstraňování N odpadů Zkušenosti s externími původci N odpadů stále snaha spíše skládkovat původci mnohdy neznají údaje o svých odpadech dodaný odpad ne vždy odpovídá původně deklarovanému odpadu