FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Lenka Štibrányiová
Advertisements

Mikroekonomie II Trh kapitálu Ing. Vojtěch Jindra
Kapitálový trh.
Poptávka po penězích.
Odvození nabídky kapitálu nabídka kapitálu = ochota nabízejících půjčovat své disponibilní důchody při různých úrovních reálné úrokové míry nabídka kapitálu.
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Alternativní cíle firmy
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
7. přednáška Výkonnost podle tržních měřítek Tržní výkonnost je vyjádřena ziskovou výnosností z tržní hodnoty podniku. Hodnotí se podle údajů z kapitálového.
Ekonomika investic.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Mikroekonomie I Typy firem v tržní ekonomice a jejich cíle
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Ekonomické modelování Reálné opce Reálnou opci lze interpretovat jako flexibilitu investičního projektu. –Opce zahájení/rozšíření projektu –Opce ukončení/útlumu.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Finanční a pojistné výpočty 1 Cvičení 12 Příklad č.2 Karel Šťastný
Řízení a hodnocení banky
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
11. Trh kapitálu.
KAPITÁLOVÝ TRH. PODSTATA KAPITÁLOVÉHO TRHU Definujte kapitálový trh (vysvětlete jeho podstatu) Kdo se na KT (kapitálovém trhu = finanční trh) spolu potkává?
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
Problematika optimalizace portfolia
Základní pojmy rozhodování a nejčastější omyly
Finanční management Teorie portfolia dokončení, opce, hranice pro cenu opce, opční techniky FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
Investiční rozhodování
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
V.PŘ. FINANCOVÁNÍ PODNIKU A CASH FLOW 1.Financování podniku 2.Cash flow 3.Finanční analýza.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
Kapitálový trh (finanční trh)
Finanční řízení podniku 1. př
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základy úrokového počtu.
Podnikové finance II Ing. Stanislava Čížková. Dluhopisy Pokladniční poukázky /ČNB, stát/ Komerční dluhopisy /stát, banky, obce, fy/ Depozitní certifikáty.
Hledisko projektu a investora Výnos a riziko
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Zahrnutí inflace do výpočtu NPV.
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Finanční matematika Úrokový počet
CHOVÁNÍ VÝROBCE: NÁKLADY A NABÍDKA Cíle: Vysvětlit pojem nákladů (utopené náklady, náklady příležitosti, ekonomické náklady). Bod uzavření firmy. Produkční.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Kapitálové trhy Téma 5: Akcie a deriváty 1Typologie akcií 2Výnos a cena akcie 3Finanční deriváty.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Kam s penězi, aby nezahálely
Základy firemních financí
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
5. přednáška.
Transkript prezentace:

FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového počtu

Jsou finance důležité? reálná aktiva finanční aktiva hmotná aktiva nehmotná aktiva

Jsou finance důležité? Kolik a do jakých aktiv má firma investovat? Jakým způsobem si opatřit finance? Finanční rozhodnutí Investiční rozhodnutí

Historický vývoj popisná funkce financí akumulace kapitálu analýza časových řad čistá současná hodnota Vývoj moderních financí kapitálové trhy opce modely hodnocení aktiv

Finanční cíle podnikání Jaké jsou finanční cíle firmy? maximalizace zisku maximalizace obratu růst firmy … maximalizace hodnoty

Management versus akcionáři Mají shodné cíle? Problém agenta Trh manažerů

Proč právě čistá současná hodnota? peníze dnes budoucí peníze B F S D H

Preference spotřeby peníze dnes budoucí peníze B F S D H spořílek dnes nespotřebuje nic, vše uloží a spotřebuje v budoucnosti bod {0;H} hýřil vypůjčí si peníze, vše utratí dnes a v budoucnosti jen splatí dluh a úroky bod {D;0}

Jak zvýšit celkovou možnou spotřebu? peníze dnes budoucí peníze B F S D H

Křivka investičních příležitostí peníze dnes budoucí peníze investice 1 výnos investice 1 investice 2 výnos investice 2 D

Kolik se vyplatí investovat? peníze dnes budoucí peníze D H

Kolik se vyplatí investovat? peníze dnes budoucí peníze D H J G 0 K DJ – optimální velikost celkových investic 0G – celkové budoucí výnosy investic JK – současná hodnota celkových budoucích výnosů investic DK= JK-DJ = PV(0G) – investice = čistá současná hodnota NPV

Příklad na NPV dnešní příjem 500 (B) oč. budoucí příjem 770 (F) úrok je 10% Kolik může utratit hýřil? /1,1 = (D) /1,1 = (D) Kolik může utratit spořílek? = (H) = (H)

Příklad na NPV - pokračování investice 100 (DJ) budoucí výnos je 330 (0G) současná hodnota budoucích výnosů je 300 (JK) NPV investice je 300 – 100 = 200 např. hýřil může utratit , tj. až (K) Kontrola: Dnes má příjem 500, očekává 770, na to si půjčí 700, tj. má k dispozici Investuje 100, očekává 330 na které si opět půjčí 300, má o 200 více, tj V budoucnosti musí splatit dluhy a úroky 100, celkem a to je přesně součet očekávaných příjmů 770 a 330.