Političtí aktéři.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Politika, politické strany, politický pluralismus
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sociální politika a Welfare State
Svět Západu a vznik NATO
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika Demokratický stát.
Osvícenství.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Systémy politických stran – základní klasifikace a typologie
Dělení politických stran
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Poválečné uspořádání světa
Základní otázky demokracie
Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
POLITOLOGIE TEST 12.
Stranický euroskepticismus v zemích EU
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
Náboženská mapa současného světa
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Politika Pavel Šuranský.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristické rysy československé demokracie
Euroskepticismus Skandinávský euroskepticismu. Historické souvislosti Absence u první vlny integračního procesu Absence u první vlny integračního procesu.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Irsko 8 parlamentních stran. Fianna Fáil Překládá se jako vojáci Irska nebo vojáci osudu Od 30 let největší strana Větší část existence u moci u moci.
Politické strany II. Petr Machala.
Politický systém Rakouska
Euroskepticismus Euroskepticismus a spolupráce na evropské rovině.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Politické strany ČR NěmeckoFrancie Velká BritánieSpojené státy ODS ČSSD KDU – ČSL KSČM SZ CDU – CSU SPD FDP Zelení PDS RPR – Sdružení pro republiku UDF.
Demokracie Seminář politologie.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Evropské politické strany Zuzana Kasáková. Evropské politické strany Politické strany na evropské úrovni Vymezení Cíle.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Obsah přednášky: Hlavní tradice americké zahraniční politiky.
JAKÉ JSOU ŠANCE EUROSKEPTICKYCH STRAN DOSTAT SE DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU? EVROPSKÝ „STRACH Z EVROPY“
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Evropský parlament Zuzana Kasáková.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Funkce a podoba politických stran
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
První republika – Zajistit hranice republiky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
FAŠISMUS V ITÁLII.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
První čs. republika.
Vybrané kapitoly ze sociologie 7
Politický systém ČSR.
Transkript prezentace:

Političtí aktéři

Nejvýznamnější aktéři Politické strany Zájmové skupiny Politická hnutí

Politická strana Politické strany jsou důležitým prvkem politického systému. Ústava ČR přímo v čl. 5 říká, že „Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran“. Různé možnosti nahlížení (extrémy: zbožštění – absolutní odmítání) „Minimální definice“ (G. Sartori) - politická skupina, která se účastní voleb, jež schopna jejich prostřednictvím prosadit své kandidáty do veřejných úřadů

Funkce politických stran (výběr nejdůležitějších) Artikulace, agregace a reprezentace zájmů určitých společenských skupin Aktivizace občanů a jejich získání pro své cíle Formování veřejného mínění Výběr a příprava politické elity Vytváření vlády

Organizační typy politických stran Historické rozlišení Maurice Duvergera z 50. let 20. století: Kádrové (elitní, honorační) strany Masové (masově-integrační) strany V 60. letech Otto Kirchheimer další typ: Catch-all (volební, univerzální) strany V 90. letech 20. století Richard Katz a Peter Mair identifikují existenci: Kartelových stran

Typy stran podle ideově-programové orientace a původu (stranické rodiny)

SOCIÁLNÍ DEMOKRATÉ A SOCIALISTÉ Nejvýznamnější rodina na levici, téměř ve všech západoevropských a středoevropských zemích, obvyklá pozice lídra levostředových vládních koalic Nejvýznamnější představitelé: Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ), Švédská sociálnědemokratická strana práce (SAP), Norská strana práce (DNA), britská Labouristická strana nebo francouzská Socialistická strana (PS) Původ v socialistickém hnutí v zrozeném v 19. století, historicky silné spojení s odbory (dnes slábne) Ideově-politicky původně revoluční marxismus, hlásání představy třídního boje a odmítání tržního hospodářství; postupná revize identity (včetně revize marxismu), akceptace tržního hospodářství spojeného s představou propracovaného sociálního státu

KRAJNÍ LEVICE Historický spojena především s komunisty, kteří vznikli v důsledku bolševické revoluce (1917) a to zpravidla cestou odštěpení od sociálních demokratů vůči nimž se rovněž vymezovali Ideologicky přijali marxisticko-leninskou ideologii spojenou s představou třídního boje a revolučního vytvoření společnosti založené na diktatuře proletariátu, odmítli liberální demokracii V západní Evropě postupný úpadek podpory ve druhé polovině 20. století dnes většinou zřídka přes 10 % hlasů, postupná ideologická reorientace některých stran Dnes velmi rozrůzněná rodina: vedle dogmatických komunistických stran (Komunistická strana Řecka – KKE, Komunistická strana Čech a Moravy – KSČM) i formace dnes už neakcentující marxismus a využívající vedle radikálně levicového apelu požadavky blízké zeleným – postmateriální, feministické, antiglobalizační, pacifistické (švédská Levicová strana – VP, finská Levicová aliance (VAS), dodnes poměrně zřídka součástí koaličních vlád

ZELENÍ Historicky nejmladší rodina (první strany až v 70. letech 20. století), prakticky vždy pouze malé strany, vzestup díky růstu významu postmateriálních hodnot ve společnosti vize nové politiky (environmentalismus) – návrat k přírodě, cíl nastolit rovnováhu mezi člověkem a životním prostředím, ekologie ústřední bod individuálních i kolektivních aktivit, trvale udržitelný rozvoj, důraz na práva nejrůznějších menšin Problematická pozice na ose levice – pravice, ve vládách obvykle partneři soc. demokratů

KŘESŤANŠTÍ DEMOKRATÉ Nejvýznamnější rodina v pravé části politického spektra, obvykle hlavní konkurent sociálních demokratů, působí ve většině západoevropských zemí (k nejvýznamnějším patří Rakouská lidová strana – ÖVP, německá Křesťanskodemokratická unie – CDU, nizozemská Křesťanskodemokratická výzva – CDA) Původně zpravidla konfesní (katolické) formace vzniklé v závěru 19. století z křesťanského politického hnutí Historicky ideové čerpání ze sociálního učení katolické církve, celospolečenský solidarismus, lidskost, důraz na svobodnou vůli jedince, rodinu a eticko-morální hodnoty V současnosti většinou širší středo-pravý profil, akceptace sociálního tržního hospodářství, tj. regulované ekonomiky založené na sociálním partnerství a rozsáhlém sociálním systému

KONZERVATIVCI Významní obvykle tam, kde nejsou dnes důležití křesťanští demokraté příklady: irská Fianna Fáil (FF), francouzský Svaz pro lidové hnutí (UMP), britská Konzervativní strana (CP), maltská Nacionalistická strana (PN), islandská Strana nezávislosti (SF), řecká Nová demokracie (ND), španělská Lidová strana (PP) Historicky konzervatismus vznikl v reakci na osvícenství a rok 1789, obvykle se pojil s obhajobou starého předrevolučního režimu, jistou nostalgií po tradiční (středověké) společnosti, důrazem na tradici, zvyky, instituce, hierarchii, organické vnímání společnosti, důraz na národ, národní suverenitu a identitu Autoritativně konzervativní inklinace v Evropě vedla v 19. a první polovině 20. století k vytlačení konzervativců na okraj spektra (obvinění z odmítání liberální demokracie – výjimkou Skandinávie a Británie), vzestup až v závěru 20. století i v důsledku úpadku některých křesťansko-demokratických stran Dnes obvykle konzervativní strany kombinují některé klasické konzervativní hodnoty s ekonomickým liberalismem

Liberálové Dnes zpravidla malé strany, přes 10 % hlasů jen výjimečně, k těm významnějším patří Demokratická strana (DP) v Lucembursku, Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) v Nizozemí, švýcarská Svobodomyslná demokratická strana (FDP), dánští Liberálové (V), Z ekonomického hlediska liberálové napravo od křesťanských demokratů i konzervativců, historicky liberály od nich odpuzoval hlásaný antiklerikalismus a malý respekt k tradičním hodnotám Liberálové vychází z politické představy jedince jako autonomního subjektu nadaného přirozenými právy, zejména důraz na význam práva na život, lidskou svobodu a soukromé vlastnictví, obhajoba parlamentní demokracie a právního státu,

KRAJNÍ PRAVICE Historicky spojena s fašismem - negace racionalismu, pokroku, svobody, rovnosti, odmítání kapitalismu, liberalismu a komunismu, akcentace vůdcovského principu, heroismu, autarkismu, mesianistický pohled na svět, u německých nacistů antisemitismu a rasismu Po roce 1945 okrajové formace, vzestup krajní pravice od 70. a zvláště 80. let 20. století (reakce na přistěhovalectví z Třetího světa, krizi sociálního státu, proměnu společnosti) Relevantní krajně pravicové strany reflektující fašismus jsou dnes výjimečné, pravidlem strany bez pevného ideologického základu (obvyklá přítomnost nacionalismu, xenofobie, víry v zákon a pořádek, hlásající program šovinistického sociálního zabezpečení, K nejvýznamnějším patří Pokroková strana v Norsku (FrP), Dánská lidová strana (DF), italská (poststfašistická) Národní aliance (AN), francouzská Národní fronta (FN, není významná na národní parlamentní úrovni)

REGIONÁLNÍ A ETNICKÉ STRANY Orientují se na obranu zájmů určitého regionu či etnika (případně obojího). Z významnějších je možné zmínit např. stranu Konvergence a jednota Katalánska (CiU), severoitalskou Ligu Severu (LN), Skotskou národní stranu (SNP) nebo Stranu maďarské koalice (SMK) na Slovensku v českých poměrech je zajímavý fenomén moravistických stran, které sbíraly úspěchy na začátku 90. let 20. století Různorodá pozice na pravo-levé škále Spíše stoupající význam v posledních desetiletích