Trest odnětí svobody a jeho výkon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
Rozhodnutí Vězeňské služby ČR
TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Zaměstnání mladistvých
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
VĚZNICE A VĚZNI V ČESKÉ REPUBLICE Křečková Magdalena, 2.A.
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Zánik trestů a ochranných opatření
Postavení Vězeňské služby ČR a veřejná správa
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Trestní právo Trestní sankce.
VÝKON TRESTU ODNĚTÍ SVOBODY Z POHLEDU ZACHÁZENÍ S ODSOUZENÝMI
Sociální patologie SCPT SCPA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Trest odnětí svobody a jeho výkon
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Trestní právo hmotné II.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Právní úprava ochrany lesa
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Praxe ve Věznici Karviná
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
ZKUŠENOSTI S PŘÍSPĚVKEM NA PÉČI VE VĚZNICI PARDUBICE
Sankční systém trestního práva
Vybrané otázky základů trestní odpovědnosti a trestních sankcí Přednáška Veřejná správa
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Výkon trestu odnětí svobody a problematika resocializace a reintegrace
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Workshop – zaměstnávání vězňů Brno. Proč zaměstnávat – celospolečenský úhel pohledu Zaměstnávání vězňů pomáhá jejich návratu do společnosti,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
VĚZEŇSTVÍ A VAZEBNICTVÍ Vypracovala: Kristýna Kučerová, 2. C.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Bc. Tomáš Čuban ASEBS Kriminologie.  z latinského poena / „péna“ = trest je věda o trestech a trestání.  v širším pojetí pojednává o všech trestech,
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Trest odnětí svobody a jeho výkon 15.10.2007

Osnova přednášky Nepodmíněný trest odnětí svobody Penologie a penitenciaristika Právní úprava výkonu trestu odnětí svobody – TZ, TŘ a zákon o výkonu trestu odnětí svobody Penologické aspekty výkonu trestu odnětí svobody Ochranná opatření

Nepodmíněný trest odnětí svobody Pravidelný trest : maximálně 15 let Výjimečný trest: § 29 TZ odnětí svobody nad 15 do 25 let odnětí svobody na doživotí Novela TZ č. 320/2006 Sb. úč. 1.8.06 Výj. trest za 222/3, 234/3, 234a/3, 235/4, 241/4, 242/4 spáchal-li opakovaně a byl již pro takový čin potrestán

Penologie a penitenciaristika Penologie – nauka o výkonu trestu a jeho účincích Penitenciaristika (vězeňství) – zkoumá problematiku výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody

Právní úprava VTOS Trestní zákon (z.č. 140/1961 Sb.) Trestní řád (z.č. 141/1961 Sb.) Zákon č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody Vyhláška MS č. 345/1999 Sb., kterou se vydává řád výkonu trestu odnětí svobody Zákon č. 555/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži Vnitřní řády věznic

Výkon TOS a trestní zákon § 39a odst. 1 TZ – typy věznic Dohled Dozor Ostraha Zvýšená ostraha

Zařazování a přeřazování odsouzených § 39a odst. 2 TZ - kritéria zařazování kriminální minulost odsouzeného povaha a závažnost TČ výměra uloženého trestu odnětí svobody § 39b TZ – podmínky přeřazování - základní kritérium – chování odsouzeného ve výkonu trestu

Výkon TOS a trestní řád Úprava postupu soudu při zajišťování realizace rozsudku, jímž byl nepodmíněný TOS uložen. Hlava 21, oddíl 2, § 320 a násl. nařízení výkonu trestu + výzva odsouzenému k nástupu trestu odklad výkonu trestu přerušení výkonu trestu rozhodování o změně způsobu výkonu trestu

Zákon o výkonu TOS Řád výkonu trestu Zákon upravuje v obecnější rovině - zásady výkonu trestu přijímání a umísťování odsouzených práva a povinnosti odsouzených zacházení s odsouzenými specifika výkonu trestu u některých skupin odsouzených propuštění z výkonu trestu Řád jako prováděcí předpis obsahuje detailnější úpravu.

Zásady výkonu trestu § 2 ZVTOS - respektování důstojnosti odsouzeného - omezování škodlivých účinků uvěznění - takové zacházení, aby bylo zachováno zdraví odsouzených a podporovány takové postoje a dovednosti, které pomohou k návratu do společnosti a umožní vést soběstačný život v souladu se zákonem

Typy věznic Dohled Dozor Ostraha Zvýšená ostraha Věznice pro mladistvé Věznice se člení podle způsobu vnějšího střežení a zajištění bezpečnosti. Podrobnosti stanoví Řád výkonu trestu.

dohled zvýšená ostraha Pohyb uvnitř věznice bez omezení Práce zpravidla mimo věznici, dohled vychovatele min. 1x týdně Volný pohyb mimo věznici (kulturní akce, sport, bohoslužby apod. na základě povolení ředitele Návštěvy zpravidla bez dohledu, možnost povolit opuštění věznice až na 24 hodin Organizovaný pohyb pod dohledem příslušníka VS, nepovoluje se volný pohyb Práce na pracovištích uvnitř věznice či v celách, dohled min. 1x za 30 minut Návštěvy zpravidla za dohledu příslušníka VS

Práva odsouzených Sociální podmínky a zdravotní péče (strava, lůžko a prostor pro uložení osobních věcí, dostatečný oděv, denně 8 hodin spánku, doba potřebná k hygieně a úklidu, nejméně jednohodinová vycházka a přiměřené osobní volno) Korespondence, užívání telefonu, návštěvy (3 hodiny/měsíc) Duchovní a sociální služby Uspokojování kulturních potřeb (knihy, časopisy, denní tisk, společenské hry apod. Nákup potravin + přijetí balíčku (2krát ročně)

Povinnosti odsouzených dodržovat pořádek a kázeň plnit pokyny zaměstnanců VS pracovat plnit úkoly z programu zacházení ….. + řada dalších konkrétních povinností a zákazů (např. zákaz hrát hry o peníze, tetovat sebe nebo jiného, poškozovat se na zdraví,….)

Zacházení s odsouzenými Program zacházení pracovní aktivity vzdělávací aktivity speciální výchovné aktivity zájmové aktivity oblast utváření vnějších vztahů

Ochranná opatření účel – §1, § 2 TZ druhy - § 71 odst. 1 TZ - ochranné léčení - ochranná výchova - zabrání věci nebo jiné majetkové hodnoty

Ochranná opatření de lege ferenda Zabezpečovací detence

Čas na oběd Dobrou chuť.