Václav II..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslední Přemyslovci a Lucemburkové
Advertisements

DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Václav II český a polský král.
Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
III/2 XV A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Poslední Přemyslovci Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vládě posledních Přemyslovců v.
Jan Lucemburský.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_09
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
NÁZEV: Jan Lucemburský
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Poslední Přemyslovci Označení materiálu:
zpracovaný v rámci projektu
Poslední Přemyslovci III
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Václav II.

Václav II. 27. 9. 1271 – 21. 6. 1305 Syn Přemysla Otakara II. a Kunhuty Šestý český a první polský král z dynastie Přemyslovců Roku 1278 umírá Přemsilk a Václavovým opatrovníkem se stává Ota V. Braniborský Je později držen na hradě Bezděz V sedmi letech se oženil s Gutou Habsburskou

Václav II. Ve dvanácti letech se ujímá vlády Skutečnou moc má nový partner jeho matky Záviš z Falkenštejna Po několika letech nechává Václav Záviše uvěznit a popravit Od roku 1291 získává území v Polsku Roku 1297 je korunován českým králem Roku 1300 se podruhé žení s Eliškou Rejčkou a získává polskou korunu

Václav II. Roku 1300 zavádí mincovní reformu na základě nálezů stříbrných ložisek v oblasti Kutné Hory Začíná razit pražský groš, který se stává nejstabilnější měnou v Evropě Vydává tzv. Horní zákoník týkající se těžby

Pražský groš

Václav II. Roku 1301 vymírá v Uhrách dynastie Arpádovců a koruna je nabídnuta Přemyslovcům Václav přijme korunu pro svého syna Václava, který byl 1305 korunová jako Ladislav V. Ke konci své vlády dochází ke konfliktům mezi Václavem a římským králem Albrechtem Habsburským V bitvě Albrechta porazil a ten se ocitl v těžkých dluzích Václav roku 1305 umírá na tuberkulózu

Rozsah

Václav II. Václav byl v důsledku svého držení na Bezděze tělesně slabý a podvyživený Trpěl panickou hrůzou z bouřek a z koček Vyhledával kulturu a skládal básně Nejvýznamnější potomci: Václav III. (poslední český král); Anna Přemyslovna (čeká královna); Anna Přemyslovna (česká královna)

http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_II.