Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_05_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: České království za vlády posledních Přemyslovců II. Vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. Anotace: Prezentace k výkladu o vládě posledních Přemyslovců, období vlády Přemysla Otakara II. a Václava II. Datum:

2 Vláda Přemysla Otakara II. a Václava II.
Rozkvět a upevnění českého státu v polovině 13. století

3 Rozsah státu za Přemysla Otakara II.
Sňatkem s Markétou Babenberskou, dědičkou rakouských zemí a obratnou politikou získal Přemysl Otakar II. území, které sahalo až k Jaderskému moři.

4 Přemysl Otakar II. - král železný a zlatý
Stal se jedním z nejmocnějších panovníků Evropy. „železný“ jako skvělý rytíř, „zlatý“ jako vládce bohaté země 1260 – porazil v bitvě u Kressenbrunu uherského krále Bélu IV. a obhájil tak držení rakouských zemí 1261 se oženil podruhé s Bélovou dcerou, uherskou princeznou Kunhutou. Teprve po několika letech se jim narodil dědic trůnu Václav II.

5 Zobrazeni z rakouského Gelhausenova kodexu
Přemysl Otakar II. jako král železný a zlatý, na vrcholu moci Zobrazeni z rakouského Gelhausenova kodexu z 15. století

6 Přemysl Otakar II. - zobrazení na pečeti Náhrobek Přemysla Otakara II. v katedrále sv. Víta

7 Přemysl Otakar II. na vrcholu moci
Podnikl s řádem německých rytířů křížovou výpravu do Pruska, cílem mělo být šíření křesťanství v Pobaltí. Město založené na pobřeží Baltu bylo na jeho počest pojmenováno Královec (dnes Kaliningrad). Pokusil se získat korunu svaté říše římské, ale němečtí panovníci zvolili raději tehdy nevýznamného hraběte Rudolfa Habsburského. Přemysl Otakar II. volbu neuznal, několikrát s Rudolfem Habsburským bojoval.

8 Přemyslův pád 1278 byl Přemysl Otakar II. poražen Rudolfem Habsburským v bitvě na Moravském poli. Prohrál a v bitvě padl, protože ho zradila část šlechty, vedená rodem Vítkovců. Kralevic Václav, teprve sedmiletý, byl uvězněn na hradu Bezděz, později byl převezen do říše. Královna Kunhuta pozvala do Čech svého strýce Otu Braniborského, aby zemi chránil. Braniboři však pět let loupili a plenili zemi. Na trůn usedl Václav II. teprve ve dvanácti letech, když ho roku 1283 šlechta vykoupila ze zajetí.

9 Romantická představa o příjezdu
mladého krále Václava II. do Prahy

10 Vláda Václava I. Nebyl válečník, ale byl vzdělaný, moudrý, byl vynikající diplomat. Upevnil královskou moc vůči šlechtě i církvi. Zakládal města, hrady, pečoval o rozvoj řemesel a obchodu udělováním četných výsad královským městům. Založil zbraslavský klášter. Přivedl zemi k hospodářskému rozkvětu.

11 Václav II. s básníky (dobové zobrazení)
Za Václavovy vlády rozkvétala u dvora rytířská kultura, konaly se slavnosti, turnaje, i sám Václav II. prý skládal básně.

12 Zobrazení Václava II. ve Zbraslavské kronice

13 Za Václava II. začalo dolování stříbra v Kutné Hoře.
Král vydal roku 1300 horní zákoník, který upravoval práva na dolování a zvýhodnil panovníka ve vztahu k majitelům dolů. Současně dal razit pražské groše, velmi kvalitní stříbrné mince ražené v Kutné Hoře. Zval do země řemeslníky a obchodníky především z německých zemí, aby posílil řemeslo a obchod.

14 Království na vrcholu moci
Po vymření polského rodu Piastovců v roce 1300 získal Václav II. polskou královskou korunu. V roce 1301 po vymření arpádovského rodu v Uhrách mu byla nabídnuta koruna uherská, kterou přijal pro syna Václava III. Přemyslovci tak vládli třem zemím, vytvořili personální unii.

15 Zobrazení posledních přemyslovských králů
ve Zbraslavské kronice: Přemysl Otakar II. s královskou korunou českou, Václav II. s korunou českou a polskou a Václav III. s korunou českou, polskou a uherskou.

16 Území ovládané Přemyslovci roku 1301

17 Václav III. Nebyl schopen udržet vše, co jeho otec získal.
Po otcově smrti ztratil korunu uherskou. Hrozila i ztráta koruny polské. Svou pozici v Polsku chtěl Václav III. upevnit vojensky. Během válečné výpravy do Polska roku byl neznámým vrahem zavražděn v Olomouci. Přemyslovci vymřeli roku 1306 po meči.

18 Opakujeme si: Pokud nevíte, klikněte na šipku, zpět na otázky se vrátíte opět šipkou.
1. Kterým zemím vládl Přemysl Otakar II.? 2. Jak je označovaný Přemysl Otakar II. a proč? 3. S kým a proč bojoval Přemysl Otakar II. roku 1260 v bitvě u Kressenbrunu? 4. Jaký byl cíl Přemyslovy válečné výpravy do Polska? 5. O který trůn Přemysl Otakar II. usiloval?

19 Opakujeme si: 6. Jaká událost se odehrála v roce 1278 a jaké důsledky měla pro český stát? 7. Kdo byl dědicem Přemyslova trůnu? Proč bylo v Čechách v následujících letech prakticky bezvládí? 8. Které období inspirovalo B. Smetanu k napsání Opery Braniboři v Čechách? 9. Proč je Václav II. považován za nejschopnějšího z přemyslovských králů? Co víš o jeho vládě?

20 Opakujeme si: 10. Co víte o dolování stříbra a ražbě nových mincí za vlády Václava II.? 11. Kterým zemím vládl Václav III.? 12. Vysvětlete zobrazení posledních přemyslovských králů ve Zbraslavské kronice. 13. Kdy a jak vymřeli Přemyslovci po meči?

21 Citováno v licenci Wikimedia Commons 7. 2. 2013
Snímek3: Mapa Snímek 5: Přemysl Otakar II. Snímek 6: Náhrobek Přemysla Otakara II.; Zobrazení Přemysla Otakara na pečeti Snímek 9: J. Mathauser, Václav II. Snímek 11: Václav II. Snímek 12: Václav II., Zbraslavská kronika

22 Snímek 12: Václav II. , Zbraslavská kronika. http://upload. wikimedia
Snímek 15: Zbraslavská kronika Snímek 16: Mapa přemyslovských držav k roku s.png/590px-WenceslausIImap-cs.png


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google