Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav II. 1283-1305 český a polský král.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav II. 1283-1305 český a polský král."— Transkript prezentace:

1 Václav II. český a polský král

2 Předkové

3 * 27.září 1271 † 21.června 1305 V době,kdy Přemysl Otakar II. zemřel,bylo Václavovi 7 let a vlády se ujmout nemohl.Jeho poručníkem byl jmenován Ota Braniborský. Ten nechal Václava II. i jeho matku Kunhutu uvěznit na hradě Bezděz.Kunhuta však z Bezdězu utekla a mladý Václav tak zůstal na hradě sám. Psychické a fyzické strádání v dětství poznamenalo celý Václavův život.Často uváděným faktem je,že byl Václav tělesně slabý už od narození a podle pozůstatků jeho lebky trpěl v dětství podvýživou.Bál se bouřek a koček.

4 Čechy za Václavova věznění drancovala braniborská vojska i část šlechty.Roku 1282 zemi postihla strašlivá neúroda,kterou následoval hladomor a epidemie.Tehdejší kronikáři píší o této době jako o „zlých létech“. Pod tlakem šlechty byl dvanáctiletý Václav propuštěn a usedl na trůn (1283) Zpočátku ovlivňoval jeho rozhodnutí jihočeský šlechtic Záviš z Falkenštejna,který pojal za choť Václavovu matku.V roce 1289 přikázal Václav Falkenštějna zatknout a o půldruhého roku později,popravit. Václavova miniatura ve Zbraslavské kronice 

5 Návrat 12 letého Václava do Prahy

6 Jeho vláda Nestal se významným válečníkem.Před vojenskými akcemi dával přednost diplomatickému vyjednávání. V roce 1291 získal rozsáhlá území v Polsku (Opolsko,Krakovsko,Malopolsko),čímž se mu otevřela možnost získat polskou královskou korunu. Té dosáhl roku 1300 a po smrti své první manželky Guty Habsburské pojal za choť Elišku Rejčku,dceru Přemysla II.Velkopolského.Sňatkem zpečetil svůj nárok na polskou korunu. Již předtím byl v roce 1297 korunován českým králem.

7 Mincovní reforma Koncem 13.st.byla objevena bohatá ložiska stříbrné rudy v Kutné Hoře. Václav II.připravil ve spolupráci s finančními rádci mincovní reformu na jejíž základě se roku 1300 začaly razit pražské groše. Staly se nejhodnotnější měnou středověké Evropy. Pro Kutnou Horu vydal Václav II.nový Horní zákoník. Na rubu mince byl vyobrazen dvouocasí lev a na líci koruna s třemi liliovitými výběžky. Ražbu mincí ukončil roku 1547 Ferdinand I.,ale pražský groš platil až do poloviny 17.st.

8 Stejně jako jeho děd (Václav I.) proslul Václav II. kulturními zájmy.
Na český dvůr přicházeli skladatelé a zpěváci milostných písní,tzv.minnesängři. Sám Václav,ač se nikdy nenaučil psát,složil tři milostné popěvky. Psal je ovšem v německém jazyce.

9 Uherská koruna Roku 1301 vymřela uherská dynastie Arpádovců a část velmožů nabídla uherskou korunu Přemyslovcům. Václav II. navzdory nesouhlasu některých členů královské rady nabídku přijal a jeho jediný syn Václav III.byl později korunován jako Ladislav V. Ke konci života českého krále došlo ještě k boji mezi vojskem římského krále Albrechta Habsburského a českým vojskem.Václav II.vyhrál na plné čáře,Habsburk naopak tonul v dluzích. Václav II. umírá v 34 letech na tuberkulózu.

10 Václavovo potomstvo Potomci z prvního manželství s Gutou Habsburskou:
Přemysl Otakar( * † 1288) ♦ Václav III. ( ) - český,polský a uherský král,jediný syn Václava II. ♦ Anna ( † po 1292) Anna Přemyslovna ( ) ♦ Eliška Přemyslovna ( ) - česká královna ♦ Guta ( ) ♦ Jan (1294 – 1295) ♦ Jan ( ) ♦ Markéta Přemyslovna ( ) ♦ Guta (* † 1297) S druhou ženou,polskou princeznou Eliškou Rejčkou měl jedinou dceru – ♦ Anežku Přemyslovnu ( ) - polská kněžna Václava přežilo pět jeho manželských dětí,z jeho levobočků je nejznámější Jan Volek.

11 Čerpala jsem z: www.wikipedia.cz www.zivotopisyonline.cz
Encyklopedie : 234 Českých Osobností


Stáhnout ppt "Václav II. 1283-1305 český a polský král."

Podobné prezentace


Reklamy Google