Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu."— Transkript prezentace:

1 Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní škola Bohutín, okres Příbram VY_32_INOVACE_1CAS02_Poslední Přemyslovci Poslední Přemyslovci Autor materiálu: Barbora Havejová Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

2 Úvod čeští králové vládnoucí od roku 1198 až do vymření Přemyslovců po meči roku 1306 čeští panovníci dosáhli největší moci a vlivu a spravovali nejvíce území Čechy se staly nejsilnější mocností střední Evropy panovníci Přemysl Otakar I. (asi ) Václav I. ( ) Přemysl Otakar II. ( ) Václav II. ( ) Václav III. ( )

3 Přemysl Otakar I. svým nástupem na trůn ukončil spory o následnictví
Zlatou bulou sicilskou získal dědičný královský titul během své vlády upevnil postavení Českých zemí v Evropě byl dvakrát ženatý poprvé s Adlétou Míšeňskou, se kterou se rozvedl a podruhé s Konstancií Uherskou ( )

4 Zlatá bula sicilská ( ) ( )

5 Václav I. korunován byl ještě za otcova života
byl neurotický, možná psychicky chorý vášnivě lovil a při jednom z lovů přišel o levé oko za panování Václava I. do Čech přichází gotický životní styl, rytířská kultura, turnaje jeho vláda je spojována s upevněním české státnosti, zvětšením českého vlivu, vzestupem české šlechty, výstavbou a rozvojem měst, obchodu a řemesel byl jednou ženatý s Kunhutou Štaufskou ( )

6 Přemysl Otakar II. Král železný a zlatý
v mládí vedl dlouhé spory s otcem oženil se s padesátiletou Markétou Babenberskou, aby získal nároky na území jejího rodu účastnil se křížové výpravy padl v bitvě Na Moravském poli proti římskému císaři díky němu měl český král nadále v rukou svrchovanou moc zakládal nová města za jeho vlády získal český stát přístup k Jaderskému moři byl dvakrát ženatý jeho druhou ženou byla Kunhuta Uherská ( )

7 Václav II. za jeho vlády dosáhl přemyslovský stát svého největšího rozmachu spojil českou i polskou korunu, pro svého syna získal korunu uherskou v dětství byl vězněn v Braniborsku jako dvanáctiletý se ujal vlády, ovšem pod kontrolou Záviše z Falkenštejna, kterého nechal později popravit úspěšně zasahoval i do politika Svaté říše římské, jejíhož císaře porazil během jeho tažení proti Čechám zemřel na tuberkulózu využíval rozsáhlého nerostného bohatství zavedl pražské groše byl dvakrát ženat poprvé s Gutou Habsburskou a podruhé s Eliškou Rejčkou ( )

8 Václav III. před smrtí svého otce sice již byl korunovaným králem, ale faktický vliv neměl po smrti Václava II. si nový král moc na tak rozsáhlém území neudržel a pod jeho skutečnou vládou zůstaly jen české země na cestě do Polska byl roku 1306 zavražděn, rod Přemyslovců vymřel po meči ( )

9 Zdroje a použitý materiál
Veškerý materiál je čerpán z internetových stránek: Objekty použité k vytvoření sešitu pocházejí z veřejných knihoven obrázků (public domain) nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. Autor: Barbora Havejová Základní škola Bohutín, okres Příbram březen 2013

10 Metodický list Název materiálu: VY_32_INOVACE_1CaS02_Poslední Přemyslovci Autor materiálu: Barbora Havejová Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: 32_INOVACE_CaS Číslo DUM:32_INOVACE_CaS Předmět: Člověk a svět Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Třída: 4. Ověřující učitel: Mgr. Lenka Malá Anotace materiálu: Materiál určený k výuce předmětu Člověk a svět, pro doplnění a dokreslení informací z výkladu. Podrobný metodický popis možností použití materiálu: DUM zpracován pro výuku předmětu Člověk a svět ZŠ Bohutín a koncipován cca. jednu standardní vyučovací hodinu. Žáci jsou pomocí jednoduchých poznámek seznámeni se základními informacemi týkajícími se probírané látky. Součástí výuky je diskuse nad tématem a rovněž práce s doplňkovými zdroji informací pro ujasnění pojmů. DUM je doplněn výkladem přizpůsobeným kolektivu žáků a prací s publikacemi. Seznam literatury a pramenů: Všechny použité objekty jsou součástí veřejných knihoven. Dílo smí být šířeno pod licencí CC BY-SA.


Stáhnout ppt "Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu."

Podobné prezentace


Reklamy Google