Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny okolo naší školy
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Krytosemenné pokračování
Lilkovité.
Asteraceae, Compositae
Kakostovité (Geraniaceae)
Růžovité.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
Znaky krytosemenných rostlin
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Rostliny rybníka a jeho okolí
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
Dřišťálovité-Berberidaceae
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . .
Miříkovité.
Čeleď hvězdnicovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
Brukvovité.
Konopovité rostliny Cannabaceae.
Rostliny hvězdnicovité
Škola:. Základní škola Kladruby
VY_32_INOVACE_05_ Přírodověda pro 4. ročník
Významné čeledi dvouděložných 1
Květenství a plodenství
Hvězdnicovité (Asteraceae)
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vstavačovité Rostliny.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
HVĚZDNICOVITÉ David Hájek Jirka Drahoš QA. Základní info  Druhů  Jednoleté, dvouleté a vytrvalé byliny  Polokeře, keře a stromy  Oboupohlavné.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Veronika Slavíková, Martina Nová, Alice Ku č erová QB Hvězdnicovité (Asteraceae)
Ekosystém louka Rostliny
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Šáchorovité (Cyperaceae)
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘÍRODOPIS
Liliovité (Liliaceae)
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
obecná charakteristika, praktické cvičení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hvězdnicovité.
Název prezentace (DUMu):
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Asteraceae – hvězdnicovité
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.19_Rostliny_v_lete.
Transkript prezentace:

Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace. Hvězdnicovité Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.

Charakteristika Jsou jednou z nejpočetnějších čeledí rostlin Obsahují přes 1 300 rodů a více než 20 000 druhů Patří sem jednoleté,dvouleté a vytrvalé byliny, tak i polokeře, keře a stromy Listy - střídavé nebo vstřícné, celokrajné nebo rozmanitě v úkrojky členěné, méně často složené. Květy jsou velmi drobné a uspořádané Tvoří buď celé úbory (pampeliška) nebo pouze paprsek – okrajové paprskující květy (kopretina) Kromě hvězdnice zde najdeme řadu dalších květin např. Slunečnici,sedmikrásku, jiřinu,..

ZÁSTUPCI Pampeliška Slunečnice Kopretina Sedmikráska Gerbera

ZÁSTUPCI - Pampeliška Pampeliška lékařská často uváděná pod názvem smetánka lékařská je běžná rostlina. Má nápadná žlutá květenství, tzv. Úbor, který se posléze mění v ochmýřené nažky. Pampeliška roste obecně na loukách, u cest a na trávnících, kvete zpravidla od dubna do června a někdy na podzim

ZÁSTUPCI - Slunečnice Slunečnice je rod vysokých bylin. Celý rod obsahuje přibližně 55 až 67 druhů, dva z nich, slunečnice roční a slunečnice topinambur, se pěstují po celém světě. V Česku se můžeme běžně setkat s pěti druhy a s jedním křížencem.

ZÁSTUPCI - Kopretina Kopretina je rod přibližně 33-70 druhů rostlin. Název kopretina patří mezi novotvary vytvořené v 19. st. Janem Svatoplukem Preslem. Vědecké jméno je odvozeno od slov ''leukos'' (bílý) a ''anthemon'' (květina).

ZÁSTUPCI - Sedmikráska Sedmikráska je malý rod asi 10-15 druhů dvouděložných rostlin. Je původní v Evropě a Středozemí. Nejznámějším druhem je sedmikráska chudobka, která se jako jediná vyskytuje i v ČR.

ZÁSTUPCI - Gerbera Gerbery pocházejí z Jižní Afriky, v Evropě se pěstují od konce 19. st. Nejdříve byla Gerbera jamesonii křížena s druhem Gerbera virdifolia, v součastnosti existuje velké množství kultivarů, které se liší svým vzrůstem, barvou nebo tvarem květů.

Zápis do sešitu. Jsou jednou z nejpočetnějších čeledí rostlin Květy jsou drobné a uspořádané Hvězdnicovité rostliny mají květy v charakteristických úborech. Vespod úboruje zákrov. Plodem jsou nažky. využití: léčivé, potrava pro člověka, hospodářství ZÁSTUPCI: Pampeliška Slunečnice Kopretina Sedmikráska Gerbera

ZDROJE: Učebnice https://www.google.cz/#hl=cs&sclient=psy- ab&q=sedmikr%C3%A1ska&oq=sedmikr%C3%A1ska&gs_l=hp.1.0.0l4.18620.25335.1.26923.11.8.0.3.3 .0.1173.3899.0j1j4j1j7-2.8.0...0.0...1c.1.8.psy&fp=1&cad=b&bav=on.2,or.r_cp.r_qf. http://www.neuges.estranky.cz/clanky/zdroje.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bzdnicovit%C3%A9 https://www.google.cz/#hl=cs&sclient=psy- ab&q=sedmikr%C3%A1ska&oq=sedmikr%C3%A1ska&gs_l=hp.1.0.0l4.18620.25335.1.26923.11.8.0.3.3 .0.1173.3899.0j1j4j1j7-2.8.0...0.0...1c.1.8.psy- ab.TFmbTN1uAjs&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.Yms&fp=16c6864c80544d0e&biw =1280&bih=929 http://botanika.wendys.cz/foto/O221_3.jpg