Jan Nepomucký domácí úkol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Navštivte hlavní město České republiky
Advertisements

III/2 XV A
Václav IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Český stát v době předhusitské
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_19 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Václav IV
Václav IV..
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Václav IV. Dějepis 2. stupeň
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
Baroko v českých zemích
Obrázky z našich dějin Mgr. Lubomír Šára
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU
Bazilika svatého Václava
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČechy v době baroka Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje poznatky.
BAROKO Doba protikladů.
Kde leží obec Klášterní Skalice?  asi 3 km od Kouřimi  asi 20 km od Českých Budějovic  asi 15 km od Domažlic  asi 3 km od Kouřimi.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Více obrázků najdete na Naše výprava začala na Václavském náměstí.
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/52 Anotace Za vlády Lucemburků – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Památky Prahy a královská cesta - test
Krize středověké společnosti
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Český stát za Lucemburků
Sochy vpravo od Staroměstské mostecké věže
Václav IV. 7. ročník.
30.8. – Nepomucká červená klubová trička byla také přitom.
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
 Narození: mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku Úmrtí : 20. března 1393 v Praze Svátek: 16. květen Pohřben: Praha, Katedrála svatého Václava Svatořečen:
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
KARLŮV MOST.
VÁCLAV IV. (1361, vláda 1378 – 1419).
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Svatý Václav.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Václav IV. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – baroko, sochařství,umělci.
Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Modernizace společnosti
Křesťanství a středověká Evropa
Frenštát pod radhoštěm
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
Český stát za Lucemburků
BAROKO.
JAN NEPOMUCKÝ.
Václav IV. Barbora Moricová, 2.B.
Transkript prezentace:

Jan Nepomucký domácí úkol

Jan Nepomucký Václav byl ve sporu s církví  největší nepřítel arcibiskup Jan z Jenštejna Jan z Pomuku – vysoký církevní úředník – oběť sporu – vyslýchán a mučen (údajně za účasti krále) – zemřel tělo hozeno do Vltavy z Karlova mostu

Jan Nepomucký - legenda brzy po smrti vznik legend o Janu Nepomuckém údajně umučen, když nechtěl prozradit zpovědní tajemství královny Žofie podivné okolnosti při exhumaci těla (zčervenání jazyka – nepotvrzeno)

Svatý Jan Nepomucký 1729 svatořečen jeden z nejoblíbenějších světců baroka (18.století)  patron při přírodních katastrofách a povodních nejčastěji na mostech a u řek zemský patron Čech a Bavorska

Jak je zobrazován sv. Jan Nepomucký?

Kde stojí tato socha Sv. Jana Nepomuckého?

Označení místa svržení Jana Nepomuckého do Vltavy

Sochy Sv. Jana Nepomuckého Tyto sochy se nachází někde v Brně. Zjisti, kde je můžeme spatřit.

Sochy Sv. Jana Nepomuckého Další sochy v Brně. Zjistíš, kde se nachází?

Tento kostel nese jméno Sv. Jana Nepomuckého Tento kostel nese jméno Sv. Jana Nepomuckého. Zjisti, ve které brněnské čtvrti se nachází.

Také tato památka nese jméno Sv. Jana Nepomuckého Také tato památka nese jméno Sv. Jana Nepomuckého. Zjisti, kde se nachází a čím je zajímavá.