Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12 TÉMA: Doba Václava IV. ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 anotace Prezentace se věnuje nástupci Karla IV.
Žáci poznají osobnost Václava IV. Co bylo charakteristické pro období jeho vládnutí. Mohou porovnat Václavovu vládu s dobou panování jeho otce. Poznají, jaké spory musel řešit. Seznámí se s pojmy - dekret, reforma.

3 Jak souvisí uvedené osoby s dobou Karla IV.?
Matyáš z Arrasu Petr Parléř Mistr Thedorik Bušek z Velhartic Eliška Pomořanská Arnošt z Pardubic

4 Odpovědi Stavitel, katedrála sv. Víta. Pokračovatel Matyáše, stavitel.
Gotický malíř, kaple sv. Kříže, Karlštejn. Přítel, důvěrník, komorník Karla IV. Čtvrtá manželka Karla IV., Alžběta. První pražský arcibiskup.

5 Přečti a zapiš datum Malá Strana a Staré Město byly spojeny mostem. Je 516 metrů dlouhý a spočívá na 16 pilířích. Kdy byl založen? V číselné řadě je denní datum, měsíc, rok, hodina i minuta.

6 Řešení K založení Karlova mostu došlo roku 1357,
9. července v 5 hodin 31 minut.

7 Václav IV. ( ) Rok narození, Norimberk Matka - Anna Svídnická Otec - Karel IV. Rok korunovace na českého krále (dvouletý) Vychovatelé - Arnošt z Pardubic Jan Očko z Vlašimi Dva sňatky - Johanna Bavorská Žofie Bavorská Rok volba římským králem

8 Václav IV.

9 Vláda Doba neklidů a rozporů.
Opora v příslušnících nižší šlechty a měšťanů. Lovy, štvanice, hostiny (Žebrák, Křivoklát, Karlštejn, Králův Dvůr - oblíbené hrady).

10 Rozpory Konflikty s vyšší šlechtou (panstvo dokonce svého vládce zajalo a věznilo). Spory s bratrem Zikmundem (Čechy přezdívaný „liška ryšavá“). Spory s římskou říší německého národa (Václav IV. označen jako „neužitečný, líný a zcela nepřizpůsobivý pro říši“). Spory s církví - s arcibiskupem Janem z Jenštejna (zatčení, mučení, zabití arcibiskupského vikáře Jana z Pomuku).

11 rozhodnutí Podpora reformátorů církve - reforma = náprava Jan Hus.
Rok Dekret kutnohorský - změna poměrů hlasů na Karlově univerzitě (Češi mají na vysokém učení 3 hlasy, cizinci jen 1hlas, posílení českého na univerzitě). Postupný odklon od reformátorů (Hus brojí proti odpustkům, ze kterých má Václav IV. podíl). Rok nepokoje v Praze, defenestrace. Rok úmrtí Václava IV.

12 Stavby doby Václava IV. Dokončení Staroměstské mostecké věže.
Pokračuje výstavby katedrály sv. Víta. Týnskému chrámu přistavěny věže. Na Staroměstské radnici je zřízena rokovací síň. Na Dobytčím trhu zřízena radnice Nového Města. Postavena Betlémská kaple (peníze od pražských měšťanů). Vybudován nový hrad Točník.

13 Betlémská kaple

14 Pečeť Václava Iv. A podobizna Václava IV. Z roku 1415

15 Použité zdroje Obrázky [online]. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z:
Vlastní zdroje

16 Použité zdroje Obrázky [online]. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z:
MANDELOVÁ, Helena. České země za vlády Lucemburků: zrození zemí Koruny české. 1. vyd. Ilustrace Pavel Major. Praha: Albatros, 1993, 64 s. Dějiny v obrazech. ISBN BAUER, Jan. Vládci českých zemí: historie panovnického trůnu Čech a Moravy. Vyd. 1. Ilustrace Pavel Major. Praha: Beta, 2004, 271 s. Dějiny v obrazech. ISBN BAUER, Ivan. Středověk: pracovní sešit z dějepisu. 1. vyd. Ilustrace Pavel Major. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 1993, 64 s. Dějiny v obrazech. ISBN


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12"

Podobné prezentace


Reklamy Google