Dlouhodobá nezaměstnanost, náklady nezaměstnanosti a možná řešení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální pomoc SOCIÁLNÍ POLITIKA II.
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o zaměstnanosti Autor: Petr Šťastný Datum:
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Liberec
Životní úroveň (II. část)
Institut veřejné služby
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
Ohrožené skupiny na trhu práce
Navrhované změny na pracovním trhu
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Segmentace pracovního trhu – dlouhodobá nezaměstnanost
NEZAMĚSTNANOST PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI V ČR. Podpora v nezaměstnanosti 2009  Snížila se délka podpory v nezaměstnanosti z 6 na 5 měsíců a zvýšila se.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Individuální a sociální zkušenost nezaměstnaných.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Veřejná služba 2017.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Odborná konference „Veřejná služba“
Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Segmentace pracovního trhu – dlouhodobá nezaměstnanost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
Transkript prezentace:

Dlouhodobá nezaměstnanost, náklady nezaměstnanosti a možná řešení

Dlouhodobě nezaměstnaní Způsoby měření dlouhodobé nezaměstnanosti (podíl, míra, ČSÚ, MPSV) Pokles počtu dlouhodobě nezaměstnaných Podíl stále vysoký… Důvody poklesu: realizace projektů ESF, odchod do důchodu, opatření (pomoc v hmotné nouzi, životní existenční minimum), zpřísnění podmínek pro evidenci

Vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti Kotýnková, 2009

Analýza 2009, MPSV

Náklady nezaměstnanosti - společenské „Jeden nezaměstnaný stojí stát podle hrubých odhadů (dávky v nezaměstnanosti + sociální dávky) cca 7.000,- Kč“ Kdyby takový člověk pracoval, stát by získal 7.000,- Kč Celkové náklady na 1 nezaměstnaného cca 170.000,- Kč Při 500.000 registrovaných nezaměstnaných => 80 mld ročně. (Mach, 2004)

Náklady nezaměstnanosti – individuální Životní úroveň Absolutní deprivace (existenční ohrožení) a relativní deprivace (psychické strádání způsobené vyloučením z konzumu)

Důsledky nezaměstnanosti Sociální izolace Ztráta statusu (ztráta zaměstnání jako viditelný důkaz osobního selhání) Zátěž rodinných vztahů Zhoršení zdravotního stavu Reprodukční chování

Deprivace ze ztráty zaměstnání Cíle, Status, Sociální kontakty, Strukturu našeho života, času Vzdělání – příprava na zaměstnání, Volný čas – regenerace pro další práci v zaměstnání Freud (1963) „práce je pouto, které nás váže k realitě. Jestliže nemáme povinnost ráno vstát a jít do práce, pak se ocitáme v nebezpečí, že nás ovládnou fantazie a emoce“. Robertson (1987) „ i když bezprostředním efektem nezaměstnanosti je pokles příjmů, je pro nezaměstnaného nejbolestivější ztráta vlastní ceny v očích okolí“. (sociální smrt)

Důvody dlouhodobé nezaměstnanosti Nízká kvalifikace, kumulace hendikepů ? Nový životní styl – sociální parazitismus ? Štědrý sociální systém => čistá míra náhrady ?

Příklady zneužívání

Procesy nezaměstnanosti a její vliv na jednotlivce délka nezaměstnanosti „normální stav“ Fáze adaptace: Šok Fáze úzkosti a deprese, ztráty duševní rovnováhy Fatalistická – adaptace na nový způsob života

Životní strategie nezaměstnaných Aktivní - snaží se neustále vyhledávat nové informace ve všech dostupných zdrojích, stresová situace ztráty práce u tohoto typu mobilizuje psychickou energii. Pasivní - novým informacím se vyhýbá, vyčkává na řešení samo od sebe, pokouší se na situaci nemyslet, nepřipouštět si ji, čímž se snaží eliminovat stresové podněty na nejnižší možnou míru.

Typy životních strategií nezaměstnaných: Strategie spojené s hledáním nového zaměstnání Strategie související s přežitím v nových podmínkách Strategie překonávání stigmatu spojeného s nezaměstnaností

Strategie související s přežitím v nových podmínkách Omezení spotřeby Postupné zřeknutí se původního rozsahu potřeb Hledání alternativních způsobů uspokojování potřeb Rezignace a apatie

Strategie překonávání stigmatu spojeného s nezaměstnaností Vytěsnění nepříznivé situace z vědomí. Únik do sociálního prostoru, kde nezaměstnanost není stigmatizující. Zatajování situace nezaměstnanosti Plnění obecných očekávání spojených s rolí nezaměstnaného. Chápání své situace jako situace způsobené vnějšími okolnostmi Rozvíjení aktivit volného času. Účast na aktivitách zaměřených do budoucna Únik do pozice se společensky hodnotnějším statusem

Strategie řešení nezaměstnanosti Od welfare k workfare „Ten, kdo pracuje, se musí mít lépe než ten, kdo nepracuje“ „Ten, kdo se snaží, se musí mít lépe než ten, kdo je pasivní“ „Rychleji vyřešit životní situaci se vyplatí“.

Zpřísnění podmínek dlouhodobě nezaměstnaných Vyplácení dávek v hmotné nouzi – zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu a zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Novelizace zákona o zaměstnanosti (zákon č. 435/2004 Sb.)

Dávky v HN Osoba v hmotné nouzi - nedostatek příjmů, nelze z objektivních důvodů zvýšit Vyplácení dávek v hmotné nouzi – zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu a zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Dávky v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí http://www.penize.cz/kalkulacky/prispevek-na-zivobyti ), doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc

Povinná aktivita dl. nezaměstnaných Pokud si lidé v hmotné nouzi chtějí zachovat stejnou výši příspěvku na živobytí, musí mít příjem z výdělečné činnosti (např. z krátkodobého zaměstnání, veřejně prospěšných prací aj.) nebo vykonat veřejnou či dobrovolnickou službu v délce alespoň 20 hodin za měsíc. Za to mají nárok na více peněz, v rozmezí od 2 020 Kč (existenční minimum) do 3126 Kč (životní minimum).

Veřejná služba - příklad

Způsob výplaty Určuje plátce dávky Účelově vázána Způsob výplaty: a) příspěvku na živobytí může určit plátce dávky tak, že nejméně 35 % a nejvýše 65 % přiznané dávky bude poskytnuto ve formě poukázky opravňující k nákupu zboží ve stanovené hodnotě nebo prostřednictvím elektronického platebního prostředku, b) mimořádné okamžité pomoci přiznané z důvodu uvedeného v § 2 odst. 3 může určit plátce dávky tak, že nejméně 35 % a nejvýše 65 % přiznané dávky bude poskytnuto ve formě poukázky opravňující k nákupu zboží ve stanovené hodnotě,

Příklady využití poukázek v praxi Počet klientů pobírající dávky pomoci v hmotné nouzi a podíl uplatnění poukázek v jednotlivých dávkách Mičánková, 2008

Novelizace zákona o zaměstnanosti Nepřiznání podpory v případě opakovaného ukončení vhodného zaměstnání zprostředkované úřadem práce. Zkrácení podpůrčí doby Změny ve skupinách ohrožených – dl. nezaměstnaní 5 měsíců IAP

Příklad – účinnost úpravy?

Účinnost systému poukázek 11 z 15 úřadů uvádí, že se po zavedení poukázek počet klientů snížil Úbytek se pohybuje v rozmezí 5 – 22 %. 46,7 % respondentů eviduje případy zneužití poukázek, ty však nepovažují za závažné a rozšířené Mičáková, 2008

Kotýnková, 2009

Kotýnková, 2009

Děkuji za pozornost 