Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formální umělecké vzdělávání, koncepce, výhledy
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
„Test“ schopnosti imaginace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Metody sociální pedagogiky
Mimořádně nadaní.
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Komunikace s dětským pacientem
Mladší školní období.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Kapitoly z muzikoterapie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Tanec Pohybová činnost (akt) vyjadřující prostřednictvím pohybů a gest bezprostřední, subjektivní pocity tanečníka v rámci určité myšlenky (stylizace,
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Vůle.
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
osob s mentálním postižením
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
1 Poradenský rozhovor Faktory účinnosti. 2 Faktor komunikace Vyjednávání při konfliktech – problémech –Společné vzájemné přibližování klienta a terapeuta.
Improvizace jako součást intermediálních aktivit v procesu sebepoznání a vztahové komunikaci Wanda Dobrovská Univerzita Palackého v Olomouci Katedra hudební.
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
ARTETERAPIE.
Brno „Dítěti můžeme říci dvěma způsoby, co je slepý člověk. Můžeme mu říci, že slepý člověk je člověk, který nevidí. Nebo mu řekneme:“Zavři.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Sémantika dobrodružné výchovy Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Inteligence DUM_19.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Sociologie pro SPP/SPR
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Šachový kroužek DDM Větrník
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Komunikace učitele se žáky
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Ekonomika malých a středních podniků
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vypracoval: Marcel Palát, Huni – PVA3
Transkript prezentace:

Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové vnímání, estetické cítění, pohybovou činnost. Vede k soustředění pozornosti, rozvíjí paměť a fantazii.

Rytmus, tempo a melodie mají důležité postavení v celkovém rozvoji motorických schopností jedince, v jeho řečové výchově. Zcela přirozeně působí prolínání hudební a tělesné výchovy, které se uskutečňuje ve všech formách hudebně pohybových činností.

Cíle muzikoterapie (podle E. Gastona):  Vytvoření interpersonálních vztahů  Dosažení uvědomění si sebe sama prostřednictvím seberealizace  Dosažení pořádku, začlenění do struktury skupiny, do procesu hudebního dění na základě unikátního rytmického potenciálu hudby

Psychomotorika Termínem psychomotorika se obecně rozumí „výchova pohybem“.

Dramaterapie : Předmětem je činnost využívající prostředků dramatického umění (např. improvizace, interpretace, vstupování do rolí, simulace) V dramaterapii je zastoupený aspekt výchovný, diagnostický, terapeuticko-reedukační a korekčně-rozvíjející. Jde o podporování samostatné činnosti, duševní a pohybovou aktivitu, rozvoj vnímání, myšlení, řeči, fantazie a tvořivosti.

Nespecifické cíle dramaterapie (podle Renée Emunah):  Zvyšování sociální interakce a interpersonální inteligence  Navodění schopnosti uvolnit se  Naučit se kontrolovat svoje emoce  Změnit nekonstruktivní chování  Rozšíření repertoáru rolí pro život  Navodění schopnosti spontánního chování  Rozvoj představivosti a koncentrace  Posílení sebedůvěry, sebeúcty a zvyšování interpersonální inteligence  Navození schopnosti poznat a přijmout svoje omezení i možnosti

Dramaterapie rozlišuje tři typy improvizací (podle Emunah):  A) plánovaná - klient se dopředu rozhoduje jaké místo v improvizaci zaujme a improvizace je silně strukturovaná, klient má ale velmi málo času na seznámení se s rolí a často je výsledek výstupu dopředu neznámí  B)neplánovaná – neplánuje se dopředu, ale klient má okamžitou možnost volby zda vstup do určité role přijmout či nepřijmout  C)nepřipravená – je zcela mimo plán a záměr terapeuta a klient dopředu nepředvídá roli ani situaci. Plynule přechází z jedné scény do druhé.

Herní terapie