Filozofické otázky výchovy 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
OSOBNOST.
Psychologie štíhlé postavy
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Zpracovala: Simona Hyková
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Teorie motivace Adéla Furiková.
Filosofie úvod do problému....
Výchova jako součást duševního života Zuzana Svobodová.
Psychologie osobnosti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Filozofické otázky výchovy 1
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Práva a povinnosti mezi manželi
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Struktura poradenského procesu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Sebepoznání a sebepojetí
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Psychologie výchovy a vzdělávání
Temperament, charakter, motivace
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní filozofické otázky
Rodičovství biologické a pěstounské
Pedagog.
Transkript prezentace:

Filozofické otázky výchovy 1 Jana Skácelová

Lidský pobyt na světě znamená užití vlastní svobody a vlastní autenticity k odpovědnosti vůči dramatu s názvem „svět“. Komenský tuto odpovědnost artikuloval ve své době jako potřebnost všeobecné porady o nápravě věcí lidských. Protože je člověk správcem, je to i odpovědnost nejen za res humanae, nýbrž za přírodu, za celou naši pozemskou vlast. Radim Palouš

Vychovatel jako zahradník Práce vychovatele se podobá práci zahradníka, který pečuje o různé rostliny, jedna rostlina má ráda ostrý sluneční svit, jiná chladivý stín, jedna má ráda břeh potoka, jiná vyprahlý vrcholek hory. Jedné se nejlépe daří na písčité půdě, druhé na úrodné hlíně. Každá musí mít péči přiměřenou svému druhu, jinak jejich naplnění nedojde cíle. ´Abbuĺ-Bahá

Chalíl Džibrán:Prorok Vaše děti nejsou vašimi dětmi. Jsou syny a dcerami Života toužícího po sobě samém. přicházejí skrze vás, ale ne od vás. A třebaže jsou s vámi, přece vám nepatří. Můžete jim dát svou lásku, ne však své myšlenky, neboť ony mají své vlastní myšlenky. Můžete dát domov jejich tělům, ne však jejich duším, Neboť jejich duše přebývají v domově zítřka, který vy nemůžete navštívit ani ve svých snech. Můžete se snažit být jako ony, nepokoušejte se však učinit je podobné sobě. neboť život nekráčí zpět a nezastavuje se u včerejška. Jste luky, z nichž jsou vaše děti vystřelovány jako živé šípy. Lučištník vidí na stezce nekonečna terč a napíná vás svou silou, aby jeho šípy letěly rychle a daleko. Neboť jak miluje šíp, který letí, tak miluje také luk, který je pevný.

Pojem výchovy a problém výchovy Filozofie jako láska k moudrosti . Jsme moudrá společnost? Úkol filozofie i filozofie výchovy – otevírat se otázkám Věc jako odpověď, na kterou je třeba najít otázku

Závislost a autonomie Závislost a křehkost jako antropologická konstanta Závislost a zodpovědnost v pomáhajících profesích Autonomie – I. Kant Kategorický imperativ Autonomie a důstojnost Vztah k sobě tvoří rámec pro naši schopnost mít účast na situaci druhého.  

Tom Kittwood :„pozitivní pocity vůči sobě samému“: Jsem milován a respektován druhými. Oni to byli, kdo mi velkoryse a tolerantně zprostředkovali bytí osobnosti. Žiji život, který je můj vlastní a který má hodnotu sám osobě. Jsem osobnost. O některé vztahy se mohu zcela opřít., i když lidé, kteří je tvoří, mají také svoje slabosti a chyby.

Chovám lásku a starostlivost vůči druhým Chovám lásku a starostlivost vůči druhým. Smím se odvážit ukázat své potřeby a požadavky, ale také velkorysost. Moje vlastní pocity a zážitky, včetně mého strachu, mého hněvu, mé nenávisti a mého smutku, jsou reálné a platné. Neničí mne ani nepoškozují druhé. Život a zážitky jiných lidí mají stejnou platnost jako mé vlastní. Vstupovat do vztahů s druhými. Žít v těchto vztazích není vždy jednoduché. Ale je to přínosné a jsem schopen to zvládnout.  

Prostá otázka Co je člověk? Člověk je od svého počátku – ontogenetického i fy Zrození osoby: Ontogeneticky je vývoj člověka jako osoby vázán na : 1. Sebevědomí 2. Jáství 3.Vymezení vůči jinému Fylogeneticky hledá člověk identitu v reflexi

Metafory, kterými žijeme Platonova jeskyně Výchova jako – metanoia

Doba „vymknutá z kloubů“ – výzvy k výchově pro 21. století Systémový přístup Jednota makrokosmu a mikrokosmu Krajiny vnější a vnitřní Gnoti Sauton

Původní význam škola – schole - prázdno Svět v ohrožení – současná krize Problém smyslu Vize

Logoterapie Viktora Frankla Výchova jako změna a přijetí rizika Alvin Tofler a Šok z budoucnosti Výchova a etika

Učitel jako pomáhající pracovník Hlavním nástrojem pracovníka je jeho osobnost!!! „nejúčinnějším lékem je lékař“ Typy sociálních pracovníků – neangažovaný pracovník - neutrální vztah – jen technický výkon profese, předepsaných nebo vyžadovaných úkonů Angažovaný pracovník –Cítí v práci s lidmi a dětmi hluboký smysl, zejména v době, kdy jsme obklopeni technikou – je to práce , kde se projevuje celý člověk

Možné významy pomáhající profese: mohou být i zdrojem problémů Překonání pocitu osamělosti a nejisté sebeúcty pomocí kontaktu s klientem Někdy se takto pomáhající, učitel může cítit významnější a méně osamělý – Kopřiva to nazývá rozšíření hranic vlastního já. Z toho vyplývající problémy: Nadbytečná kontrola nad klienty (dětmi) Tendence obětovat se pro klienta

Paradoxy profesionálního pomáhání: 1. pochopení pro každého – každé dítě paradox 2. láska k bližnímu výslužbách potřeby úspěchu Je nutné si uvědomit a reflektovat tuto naši potřebu – sebehodnocení a nelpět na ní!!! 3.láska k bližnímu jako zboží

MOC - POMOC Řídit – podporovat? Moc je velmi důležitá Pracovník má moc – už tím, že pomáhá Kromě toho je moc vymezena zákonnými předpisy. Typy moci/ reakce Nevlídná - Stáhnout se z kontaktu Neomalená - Zaujmout postoj uctivé pasivity Krutá - Sevřou se zlostí nebo křivdou Laskavá - Naučí se žadonit o lidský kontakt

Pozitivní psychoterapie a její zkušenost Základní momenty a schopnosti schopnost milovat – primární vlastnosti Schopnost poznávat – sekundární Učit se a učit – schopnost sbírat zkušenosti a předávat je dál Otázky k Já ozvuky k sobě samému závisí na zkušenosti - Jsem akceptován, protože jsem tady nebo protože jsem pořádný, čistý, pilný, poslušný – to vede k prvotní důvěře nebo nedůvěře Ty – je nejprve zakoušeno ve vztahu matka dítě, pak vzájemný vztah rodičů My – vztah rodičů k sociálnímu okolí Původní my- vztah rodičů k náboženství a světovému názoru, úzce souvisí s pravidly

Prostředky poznávání Tělo a smysly, rozum, tradice a intuice – ty jsou také ve velké míře řízeny nevědomým, Také konflikty mohou být zpracovýny do čtyř oblastí.

Altruismus : nesobecká pozornost, starost nebo oddanost prospěchu jiným Nesobeckost. Altruismus - morální princip i reálné chování, zaměřené na kohokoliv kromě nositele altruismu. Etymologicky vychází pojem altruismus z latinského alter (druhý) a je v obecné rovině pojímán jako protiklad k egoismu. Termín altruismus zavedl francouzský sociolog August Comte.

Egoismus v každodenním smyslu ( sebestřednost) Psychologický egoismus tvrdí, že jsme všichni egoisté v tom smyslu, že všechny naše činy jsou vždy motivovány naším zájmem a starostí o naše největší dobro. Egoismus a všeobecné dobro Teorie sobeckého genu a Sněhurka Zdeňka neubauera

Otázky a úkoly k přemýšlení Vlastními slovy vysvětlete antické slovo metanoia – ve smyslu přechodu od duše nevychované k vychované. Jaké vnímáte vy osobně výzvy pro tuto dobu? Jakou máte pedagogickou vizi? Vyberte nějakou věc ze svého okolí a zamyslete na jaké otázky vám tato věc odpovídá.

Doporučená literatura: Pelcová , N.: Vzorce lidství, Filozofie o člověku a výchově, Praha 2001 Pinc, Z.: Fragmenty k filozofii výchovy, Oikoymenh 1999 Kratochvíl, Z. : Výchova ,zřejmost, vědomí, Praha 1995 Palouš, R.: Čas výchovy, Praha, SPN 1992 Palouš, R.: K filozofii výchovy, Praha, SPN 1992 Kopřiva, K.: Lidský vztah jako součást profese,Praha, Portál, 1997 Peseschkian, N.: Příběhy jako klíč k dětské duši, Praha, Portál 1999 Peck, M.S.: Svět, který čeká na zrození, Argo 2003

Doporučená beletrie a další literatura: Džibrán,CH.:Prorok Exupery, A.: Malý princ Muž, který sázel stromy Fantlová, Z.: Klid je síla, řek tatínek Mýty a báje Pohádky Vše další, co osloví vaši duši.

Životní jevy lze srovnat se snem, s fantomem, s leknínem, se stínem, s třpytem duhy nebo bleskem - a tak také mají být nazírány. Pradžňápáramitasútra

Životní jevy lze srovnat se snem, s fantomem, s leknínem, se stínem, s třpytem duhy nebo bleskem - a tak také mají být nazírány. Pradžňápáramitasútra